Reaktioner

Det är många som har undrat vilka reaktioner jag har fått efter min debattartikel om att tillåta fildelning. Att flertalet email som jag har fått under de senaste veckorna har varit entusiastiska kommer nog inte som en överraskning för någon. Det var inte heller oväntat att i princip alla arga brev kom från personer som arbetar inom skivindustrin eller som juridiska ombud för rättighetshavare. Om vi hade levt 1978 hade samma människor lobbat för att förbjuda videobandspelare.

Den allra första kommentaren jag fick kom från Piratpartiets Christian Engström. Det löd:

Välkommen ombord, pirat Karl Sigfrid! Arrrr! :)

Jag har alltid haft positiva associationer till ordet pirat. Kanske för att det påminner mig om de nätter som jag tillbringat med Monkey Island-spelen på min Amiga 500 i början av 90-talet.

En vanlig föreställning bland bloggare och andra nätdebattörer är att mitt parti inte skulle acceptera åsikten att fildelningen borde släppas fri. Den respons som jag har fått visar tvärtom att de flesta av mina partikollegor håller med mig. Framför allt inser de att lagar som syftar till att besegra den tekniska utvecklingen aldrig kan fungera. Tekniska innovatörer ber inte politiker om lov innan de skapar produkter som förändrar marknadens villkor och gör tidigare lagstiftning obsolet. Det ska vi vara glada för.

Gemensamt för de som instämmer i att vi bör tillåta fildelning är att de är framtidsoptimistiska och teknikvänliga. Ju mer insatta de är i den tekniska utvecklingen desto tydligare ser de att slaget mot fildelningen inte bara är förlorat, utan att det har varit förlorat sedan ett decennium tillbaka.

En partikollega som förstår Internetkulturen är Mary Jensen från min gamla hemkommun Österåker. Hon har jobbat i IT-branschen sedan 80-talet och inser att skivbranschen inte kan lösa sina problem genom att jaga tonåringar. Så här kommenterar hon det uttalande från EU:s generaladvokat som kan skjuta regeringens förslag i sank.

På Vaxholmsfärjan på väg tillbaka efter Reinfeldts sommartal träffade jag Mats Johansson, som berättade att han hade skrivit ett svar på min DN debatt-artikel. Svaret publicerades några dagar senare i Dagens Industri. Jag praktiserade hos Mats Johansson när han var chef för Svenska Dagbladets ledarsida och vi kommer bra överens, men i just den här frågan får vi nog leva med att vi har olika uppfattningar.

För att visa mina goda vilja kan jag tipsa de partikollegor som kämpar mot fildelningen om en kampanjlåt som de kan använda sig av.

Advertisements

7 thoughts on “Reaktioner

 1. Jag hade nästan glömt Monkey Island. När spelet var populärt så ägde jag en datorbutik. Spelet var det mest sålda spelet i min butik det året, och jag var oxå helt såld, på spelet vill säga. Jag var hårt drabbad av piratkopieringen men såg även fördelarna med piratkopieringen. Monkey Island var så pass bra, så att de kunder som brukade piratkopiera spel ändå köpte detta spel. De sa att spelet var värt att äga. Grafiken var enormt bra på Amigan, men det var även ett av de snyggaste Atari ST spelen. Ooh vilka minnen.

  När det gäller debattartikeln, så tycker jag att det var bland det bästa jag har läst på mycket länge. Det finns få andra personer på webben som klarar att skriva artiklar om fildelning med den här kalibern, en av dem är Oscar Swartz.

 2. Pingback: pligg.com

 3. Jag har uppmärksammat Mats Johansons/Ulrika Karlssons artikel Stärk upphovsrätten! på min blogg Min Säkerhetsventil

  Din artikel i DN nådde helt andra höjder av intellektuell skärpa och saklighet än deras – som var full av sakfel och rena lögner.

  Jag hoppas att du kommer att fortsätta din kamp inom Moderatpartiet (och kanske t om. kan få B. Ask på bättre tankar) och även bland politikerna i de övriga Allianspartier.

 4. Pingback: Klockren fildelningsmotion av Karl Sigfrid mfl « Christian Engström (pp)

 5. Nej, jaga tonåringar är knappast någon lösning, det har du rätt i, men resten är skitsnack. Rakt av skitsnack. Jag tror inte heller att vi med de meddel som finns idag kan stoppa fildelning, men berätta istället för mig hur vi musiker och upphovsmän ska tillvara ta våra intressen när ni tar bort de enda verktygen vi har idag. Visst tillåt fildelning, men skärp i så fall lagen på något annat sätt för imaterialrätt handlar endast om handel med rättigheter och idag är det ingen handel längre för det är ingen som betalar.

  Hur ska jag och mina kollegor kunna fortsätta. Resonerar du som alla andra att “stjärnorna bryr sig inte för de har ändå så mycket pengar?” För min och och många andras del handlar det om att kunna producera. Finns det ingen intäkt är det svårt att fortsätta spela in musik. Detta kanske är svårgreppat för den lilla moderaten men att producera musik är dyrare än att spela golf.

  Den musiken som klarar sig är den som syns i TV och hörs i radio för den finansieras av reklamintäkter. Även den fina musiken som får “kulturstöd” av staten för att förse en ointresserad allmänhet med klassiskmusik klarar sig.

  Om jag, trots att ni gör allt för att motverka det, lyckas få in något överskott på musiken kan ni se er i arslet efter skattepengarna, dom behåller jag själv. Förresten om vi är tillräckligt många som (liksom även ni moderater) lurar statskassan, kanske ni vill ändra lagen där också? Annars skulle ni se fega ut även där.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s