Ja till fildelning, nej till kontrollstat

Regeringen har samlat in synpunkter på Renforsutredningen, som syftar till att stänga av fildelares internetanslutningar. Hovrätten totalsågar utredningen och ifrågasätter om ett internetförbud skulle minska fildelningen. Trots att flera andra länder har tagit till liknande åtgärder har ingen visat upp några goda resultat.

Datainspektionen frågar sig om Renforsutredningens förslag är förenligt med det skydd för privatlivet och enskildas korrespondens som följer av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det finns både EU-direktiv och svensk lagstiftning som säger att internetleverantörers uppgift är att tillhandahålla kommunikationsmöjligheter – inte att hålla reda på vad enskilda människor samtalar om eller vilken information de skickar till varandra. Konkurrensverket tillägger att vi inte rimligen kan ge privata företag en roll som myndighetsutövare. Besluten om att stänga av internetanvändare kan bli godtyckliga utan en rättsprocess. Och så fortsätter det när man läser de tunga myndigheternas synpunkter. Myndighet efter myndighet smular sönder Renforsutredningen.

Upphovsrättsindustrins företrädare är desto mer entusiastiska till att stänga ner medborgarnas internetuppkopplingar, och lyfter fram Frankrike som ett positivt exempel. I Frankrike har myndigheter, rättighetshavare och bredbandsleverantörer tvingats in i ett samarbete. General Electric beskriver hur det fungerar: ”I praktiken innebär det att bredbandsoperatörerna ska övervaka vad deras kunder gör på internet och anmäla det.”

Antipiratbyrån beskriver Sverige som en frizon för fildelare, och försvarar försämrad rättsäkerhet med att så har regeringar gjort i andra europeiska länder. Men varför ska Sverige anpassa sig till vad länder som Frankrike tycker? Sverige är en av världens främsta tekniknationer, och vår teknikvänlighet måste få avspegla sig i politiken. Som del i ett globalt nätverk kan vi erbjuda internetanvändare världen över den informationsfrihet som de förvägras i sina hemländer.

Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen, såvida vi inte vill ha en allt hårdare kontroll av vad medborgarna gör på internet. De politiker som nu spelar på Antipiratbyråns planhalva ska vara medvetna om att de har allierat sig med en rörelse som aldrig är nöjd och som alltid kommer att kräva ytterligare steg i riktning mot kontrollstaten. I dag vill de göra bredbandsleverantörerna till internetpoliser, och själva vill Antipiratbyrån få möjlighet att begära ut identiteten på fildelare. Då kan de dra den 15-åriga tjej som har laddat hem en Britney Spears-låt från nätet inför rätta i en civilrättslig process.

Kommer Antipiratbyrån att vara nöjda med det? Troligen inte, för även om lagskärpningarna genomförs kommer de nya regelverken inte att stoppa fildelningen. Redan i dag finns det anonymiseringstjänster som gör de liggande lagförslagen verkningslösa. Därför kommer antipiratbyrån att kräva nya verktyg som ytterligare ökar övervakningen på Internet.
Den enkla sanningen är att nästan alla kommunikationskanaler på internet kan användas för att kopiera upphovsrättsskyddad information. Kan du använda en tjänst till att skicka ett meddelande kan du sannolikt använda samma tjänst till att skicka en mp3-låt. Den som vill kontrollera vilka som skickar upphovsrättsskyddat material mellan sig måste kontrollera all elektronisk kommunikation mellan medborgare.

I slutet av 1970-talet ville upphovsrättsindustrin förbjuda människor att spela in tv-program på video. 1998 försökte skivindustrin få mp3-spelare förbjudna. Vi politiker måste sätta ner foten och förklara att vi inte är beredda att medverka till att skapa den teknikfientliga kontrollstat som krävs för att antipiratbyrån ska bli nöjd.

Publicerad i Expressen den 3 januari 2008, skriven tillsammans med Margareta Cederfelt. Ulf Berg. Lena Asplund. Staffan Appelros. Lisbeth Grönfeldt Bergman. Göran Montan

DN SvD IDG

Advertisements

52 thoughts on “Ja till fildelning, nej till kontrollstat

 1. Stort tack för att det finns några som förstår vad som händer i verkligheten och jag hoppas (då jag röstat M ett antal gånger) att ni lyckas vända opinionen först inom partiet men sedan även bland andra beslutfattare.

  -Jimmy

  • Kalle,Du me5ste anve4nda le4nken under submit- coemnmt-knappen ff6r att infoga bilder i kommentaren eller direkt omge urlen med en img tag. Kf6ttet ser blodigt och fint ut. Jag stf6tte nyligen pe5 Erwan le Corre i en artikel se5 e4r bara ytligt bekant med hans filosofi. Artikeln var om ett helt ge4ng som sprang omkring barfota i New York och e5t re5tt kf6tt. Coolt att deras utseende pe5 bilderna matchar det manliga skf6nhetsidealet som anammas idag. Det visar att skf6nhetsideal till ve4ldigt stor del e4r en genetisk preferens och att re4tt livstil ger re4tt utseende. Frestande att ta efter deras tre4ning faktiskt.

 2. Bra talat! Glad att ni ser sambandet mellan ett obehagligt övervakningssamhälle och “kampen” mot fildelningen och framtiden. Nu väntar vi bara på att ni säger nej till FRA-lagen och liknande initiativ.

 3. Mycket bra skrivet! Jag skulle vilja tillägga att om man nu ska tillgodose upphovsrättsindustrins vilja att tex. ISPer ska övervaka sina användare, så kanske man först ska prata med några kunniga människor inom teknikområden för att VERKLIGEN förstå vad det innebär ekonomiskt att övervaka. För som du skriver, ALLT måste övervakas, vilket självklart kommer (mycket har redan) resultera i att all kommunikation krypteras och ingen kommer att kunna se något om något alls förutom krypterad data. Om den datan sedan ska “dekrypteras” för att komma åt den så pratar vi ofantliga mängder datakraft för att utföra jobbet för de minsta beståndsdelar. Det finns redan idag system (tex. VPN) som stort sett är på omöjliga att penetrera. Det är en av anledningarna till varför företag idag redan använder sig av det för att kommunicera över Internet mellan både kontor och användare. Det kapital som kommer att krävas för att utforma något sorts system för att utföra dekrypteringen (och lagring av all data som skickas) kommer bli så dyrt att ingen privatperson kommer att ha råd att ha en internetanslutning i hemmet. Det kommer vara billigare att flyga med hårddiskar till sina vänner i USA…

 4. Bravo!

  Det behöver egentligen inte sägas mer än så. Det är väldigt glädjande att se att du fått med dig fler riksdagsmän till debattens framkant.

  För Sverige är världsledande i den här debatten. Vi har en chans att visa ledarskap på riktigt.

  Rick

 5. Pingback: Om avstängning från internet som straff vid fildelning - Peter Krantz

 6. Gratulerar till ytterligare en välskriven debattartikel. Lycka till med opinionsbildandet i riksdagen och partiet.

 7. Som sagt nu är det slut på helgerna och låt oss nu skriva in i vartenda blogginlägg om att vi inte gillar det nya “Sanningsministeri” som är på väg att byggas upp här i landet. Oavsett om det gäller fildelning, grov brottslighet eller teorrism så betyder det inte att det är OK att hålla koll på alla hur som helst. Däremot borde väl polisen kunna ha redskap för att sätta dit den som ska sättas dit. Men det är långt ifårn alla.

 8. Halleluja!!!
  Äntligen! Som gammal moderat mådde jag illa i magen av att vår statsminister så flagrant tittade i kamerorna innan valet och LJÖG om det som han rimigen borde ha talat sanning. Ni är mina hjältar och förmodligen en av de få anledningar som kommer att hålla kvar min röst hos M istället för att jag med gäldje skulle ge den till C eller någon annan klar stjärna på den borgerliga himmelen 2010.
  Joakim
  ps. visst känns det lättare att andas efter regeringsskiftet…!!? DS

 9. Karl Sigfrid. Margareta Cederfelt. Ulf Berg. Lena Asplund. Staffan Appelros. Lisbeth Grönfeldt Bergman. Göran Montan. All heder åt er. Om nu partipiskan tas fram så kan ni bli Piratpartister i dessa frågor :-)

 10. Välskrivet och välbehövligt! Att äntligen få se NÅGON riksdagsman ställa sig upp och säga “Nu får det vara nog!” och säga er mening. Skönt att någon på riksdagsnivå vågar inse vart vårt samhälle är på väg och gör något åt det. All heder!

 11. Kan bara hålla med de redan instämmande kommentarerna. Det ni skriver stämmer precis med min egen åsikt, även om jag som humanist lutar mer åt vänster på den politiska skalan. Men jag visste väl att det fanns vettiga moderater nånstans också ;)

 12. Skönt att se att det finns moderater kvar i moderatpartiet :) Kan era åsikter få genomslag i politiken så kommer jag gladeligen kunna lägga min röst på er i nästa väl. Hoppas verkligen att vi kan få se en vändning i den förda politiken, men det återstår att se.

 13. Väl talat. Det vi ser nu är skivindustrins dödskamp i form av en flod av lobbyingaktiviteter. När fler artister i likhet med Radiohead inser att de kan låta sina fans ladda ner musik själva direkt från artistens website och betala vad de tycker är rimligt är skivindustrins saga all. Det kommer också att minska fildelningen, eftersom den är ett utslag av bristen på vettiga alternativ på marknaden.

 14. Har inte så mycket mer att säga än att du är bäst! Stort tack till dig och dina medförfattare! Jag uppskattar det arbete du lägger ner i fildelningsfrågan enormt mycket.

  Hälsningar
  Nils

  • Se5 kom der lidt ro pe5. Alle seks tilbageve6rende daesknre er kommet halvvejs se5 kun 123 km hjem. Pt. en god statistik. John & Poul Christensen sf8rger for spe6ndingen, idet de lf8ber med en margin pe5 omkring et kvarter til lukketiderne. Kan de komme godt over bjerget, se5 ser det noget bedre ud mht. lukketiderne. En lille status pe5 resultatlisten279IvanCudin5430-09-2011 23:08ItalyMale208YujiSakai5030-09-2011 23:04JapanMale81MarkusThalmann4730-09-2011 22:39AustriaMale55Poul HChristensen3530-09-2011 22:43DenmarkMale58John HornbechChristensen3530-09-2011 22:44DenmarkMale64HenrikSchriver3530-09-2011 21:39DenmarkMale84JensenBjarne R3530-09-2011 21:10DenmarkMale87KeldJorgensen3530-09-2011 20:12DenmarkMale144Anne-MarieRossen3530-09-2011 21:36DenmarkFemaleIvan Cudin mangler nu under 70 km hjem! Det tyder pe5 en supertid. Yuri Sakai ligger pe5 andenpladsen det er ingen overraskelse. Jeg havde fornf8jelsen af lf8be med Sakai den sidste time af VM i 2008 i Seoul. I den forbindelse hf8rer den med til historien, at jeg havde hvilet i et par timer han havde stadig stf8rre overskud og trak bare fra de sidste 10 minutter. Hatten af for Dr, Thalmann det er godt lf8bet.

 15. “Visdom är att erkänna ett nödtvång, när alla andra vägar prövats, fast det kan tyckas vara dåraktighet av dem som fortfarande klamrar sig fast vid falska förhoppningar.” – Gandalf

  Enligt den definitionen har du Karl och dina medförfattare uppnått en viss visdom. Jag hoppas att ni lyckas övertyga fler politiker om att detta är den enda möjliga vägen.

 16. iscore – klart att det finns vettiga moderater. Läs på min blogg där kan du se en som inte skriver ett inlägg utan att nämna detta. Men för mig är inte fildelningen i sig det viktiga utan att vi slipper ett kontrollsamhälle. Jag är en gammal moderat med ungt tekniksinne ser du. Sen kan man läggatill envis som f-n också…

  Kommer också att samla alla länkar som skrivits om detta på http://www.bloggtidningen.se. Håll ögonen där. För vi uppdaterar vartefter och tipsar också…

 17. Pingback: Kommenterat.net » Blog Archive » De sju musketörerna

 18. Tack för din artikel.

  Jag känner nu att det finns en smula hopp för Sverige ändå.
  Jag förstår att du/ni verkligen har läst på om detta, och inser att detta är en ödesfråga för oss alla.
  Jag hoppas också att ni kan få flera att förstå att införandet av ett totalt kontollsamhälle inte är rätt väg att gå.

  Släpp fildelningen fri.

  /Peter H

 19. En utmärkt artikel!

  Jag hoppas att det är fler borgerliga som förstår värdet av personlig integritet, och att vägbygget mot en informationsdiktatur måste stoppas å det snaraste!

  För att ge ett fåtal finansiella särintressen (skiv- och filmindustri) möjlighet att fortsätta att bedriva sina föråldrade affärsmodeller, är vi i Sverige på väg att offra vår frihet och gå in ett ett kontrollsamhälle som gamla Stasi skulle drömt om. Det offret skall vi ej göra.

  Vem vill säga till sina efterlevande: “-Jag var med och röstade igenom övervakningslagarna”
  Inte jag i alla fall.

  Mitt röstande bestämdes i det föregående valet, och kommer att avgöras i det kommande valet beroende av hur respektive parti värnar om den personliga integriteten.
  Hittills har Ask dock endast varit blott marginellt bättre än Bodström i dessa frågor, vilket är mycket illavarslande för ditt parti som verkligen borde stå upp för personlig integritet och individens rätt till ett okränkbart skyddat privatliv.

  Dock, återigen, en utmärkt artikel!

  Mvh, Elias

 20. Väl skrivet! Det känns hoppfullt att se att moderater driver denna linjen! Då kan man trygggt fortsätta rösta på er.

 21. Äntligen. Jag är helt redo att rösta på piratpartiet i nästa val om inte alliansen svänger i integritetsfrågan och gör slut med upphovsrättslobbyn. Jag trodde verkligen innan valet att centern skulle representera mig i alliansen men dom har också gjort mig besviken så det känns skönt att det finns moderater som kan tänka klart.

  Jag känner några musiker, några som faktiskt lever på sin musik och INGEN av dessa anser att det ska vara kriminellt med icke-komersiell spridning av musik, så då kan man ju fråga sig vilka IFPI och antipiratbyrån företräder? Jo dom företräder en vidrig, creddig, koks- och champagneslukande här med talanglösa iglar som lever lyxliv för pengar dom inte förtjänat.

 22. Piratpartiet kommer få min röst om du inte på ett övertygande sätt lyckas svänga merparten av alliansens riksdagsmän till din sida. Det här är i särklass den viktigaste demokrati-, framtid- och teknikfrågan under min levnad hitintills. Tidigare val har riksdagsvalet varit nästan whatever… men nu får den som sätter stopp för Bodströms-samhället min röst, utan tvekan.

  HJÄLTE!

 23. Piratpartiet kommer få min röst om du inte på ett övertygande sätt lyckas svänga merparten av alliansens riksdagsmän till din sida. Det här är i särklass den viktigaste demokrati-, framtid- och teknikfrågan under min levnad hitintills. Tidigare val har riksdagsvalet varit nästan whatever… men nu får den som sätter stopp för Bodströms-samhället min röst, utan tvekan.

  HJÄLTE!

 24. Pingback: opassande » Blog Archive » Håll utkik efter lagen som förbjuder skruvmejslar

 25. Jag tror vi har en stark kandidat till nästa moderata justitieminister här. En man som vill något med sitt politiska engagemang.

 26. Läste just en artikel i DN som du har skrivit…

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=678598

  Jag är så otroligt förvånad av din klarsynthet i denna fråga.

  Trodde aldrig att jag skulle få läsa något så bra som var skrivit av en politiker från ett så etablerat parti som moderaterna.

  Grymt bra skrivet…

  Om dina partikamrater bara tar sig tid att lyssna på dessa argument så kommer det förhoppningsvis bli flera än 7 st moderater som vill legalisera fildelningen.

  Och dom övriga partierna kan knappast ignorera detta.

  Men låt det nu för allt i världen inte bara ebba ut och bli bortglömt vad du har sagt och det du har skrivit.

  Ta reda på var andra partier står i frågan.

  Det är jättebra att påminna om vad din partiordförande sa innan valet.

  Det var iallafall ett vallöfte som många är otroligt besvikna på att det bröts.

  Förövrigt så tycker jag att alla vallöften måste hållas, eller avgå.

  /Peter H

 27. Pingback: Fildelningsbloggen » Blog Archive » Ny vändning i fildelningsdebatten

 28. Nonnix,

  Jag upplever att moderaterna rör sig tydligt i fildelningsvänlig riktning. Några arga samtal har jag inte fått, vare sig i samband den här artikeln eller i samband med tidigare uttalanden i fildelningsfrågan. Däremot positiva kommentarer från riksdagskollegor som berättar att de håller med och gärna hade skrivit under artikeln.

  Naturligtvis finns det också kollegor i riksdagen som vill stoppa fildelningen, men få tycker att det får ske till priset av att staten övervakar människors aktiviteter på internet.

  Moderater har i allmänhet en liberal inställning till människors rätt att kommunicera utan statlig övervakning, och i takt med att fler moderater sätter sig in i fildelningsfrågan är det också fler som inser att den övervakning som krävs för att stoppa fildelningen är orimlig.

  Jag är mycket optimistisk till fildelningsfrågans framtid i moderaterna. Som jag sa till en journalist som ringde tror jag att avkriminalisering kommer att vara vår officiella partilinje inom 10 år.

 29. Hejhej – nu hoppas jag att vi alla också försöker se helheten i detta lapptäcke av åtgärder som föreslås vad gäller avlyssning och bevakning av oss i alla möjliga sammanhang. Ty, det är när kreativa personer får möjligheter som de hittar på och jämföra och sätta samman data är lätt.

  Med anledning av Horace E inlägg på Expressen idag skrev jag följande inlägg på min blogg – jag hoppas att det är OK att dela med mig av dessa tankar här Karl?

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/01/har-moderaterna-blivit-pirater.html

 30. Pingback: Kommenterat.net » Blog Archive » Och upphovsrätten skälvde

 31. Pingback: Kommenterat.net » Blog Archive » Renforska drömmar om upphovsrätt

 32. Pingback: Loci.se » Lget i bloggosfren, del 2: Sm glimtar av ljus

 33. Pingback: Skivindustrin 2000-talets Facit « Heimdalbloggen

 34. Det här var bland det dummaste jag läst.
  Det finns inget vettigt sätt att branchen ska kunna anpassa sig till att människor ger bort deras arbete gratis.

  Det finns ingen som helst anledning till att fildelning av upphovsrätts skyddat material ska vara lagligt.

  Folk som dillar om kontrollstater vill helt enkelt att det ska finnas tillfälle att begå kriminella handlingar.

  Om du inte gör något olagligt på internet så spelar det ingen som helst roll vem som ser vilka sidor du har besökt, eller hur?

  Jag har jobbat i några månader emot piratverksamhet och har aldrig sett och hört så mycket okunnigt struntprat, och så mycket lögner kring musikindustrin någonsin tidigare. Det bara väller fram en enprm mängd icke-sanningar som endast har ett syfte – att rättfärdiga sina omoraliska handlingar. En extremt ointelligent semantisk debatt förs också i ämnet “Vi stjäl inte, vi delar” eller “Vi är inte pirater, vi kopierar inte skivorna, det är bara data”.

  Precis som om orden är det viktiga. Resultatet är ändå att en massa männsikor njuter av artisternas arbete utan att ge något tillbaka.

  Att detta skulle göras lagligt är bland det dummaste jag hört.
  Jag hoppas verkligen inte att detta är en allmän intällning in Moderaterna för då måste jag verkligen rösta på något annat parti.

 35. Pingback: Alliansen säljer ut svenska folket | Claeskrantz.com

 36. Pingback: Tores sagor från verkligheten » Blog Archive » Vecka 24: FRA och spionlagen i vår del av bloggosfären

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s