Ubuntu

Efter ett datorhaveri, som jag orsakade helt själv, var det bara att ominstallera operativsystemet från grunden. Givet detta bestämde jag mig för att ge Linuxdistributionen Ubuntu en chans. För ett par år sedan gjorde jag ett försök med Linux, men gav upp när jag insåg vilket projekt det var bara att hitta och installera drivrutiner för hårdvaran. Inget plug´n´play. Här var det terminalkommandon som gällde.

Ubuntu är dock överraskande enkelt. Hårdvaran identifieras automatiskt, och applikationer kan intalleras med ett grafiskt användargränssnitt. Media-pluginsen fungerar inte 100-procentigt, och inställningar för att koppla in TV:n via s-videoutgången har jag fortfarande inte hittat. Bortsett från detta fungerar Ubuntu förvånansvärt bra även för mig som helt saknar Linux-erfarenhet.

I takt med sjunkande hårdvarupriser – och därmed en allt större andel av datorpriset som utgörs av licenskostnader – kommer Ubuntu och andra användarvänliga Linuxdistributioner säkert att öka sina marknadsandelar. I hårt kontrollerade datormiljöer som den i riksdagen borde det vara fullt möjligt att fasa ut sluten programvara och istället använda öppna standarder. För användare som ändå är förbjudna att installera egna program spelar det mindre roll att administrationen är mer komplicerad än i Windows.

På IDG kan man läsa att arbete med öppen källkod ger tre gånger så bra betalt som genomsnittsjobbet. Kanske något att fundera över för dem som tror att det immateriella skapandet står och faller med dagens upphovsrättslagstiftning.

Så här säger jag i Techworld

Advertisements

21 thoughts on “Ubuntu

 1. Kommer man bara förbi den inledande inlärningskurvan är det riktigt irriterande att använda Windows efter att ha vant sig med Ubuntu. Visst finns det en del saker som går smidigare i Windows, men det finns mer som är smidigare med Ubuntu! Hoppas du väljer att fortsätta använda ett virusfritt & gratis operativsystem!

 2. Kul att läsa att du gillade Ubuntu.

  Det finns flera stora problem med Linux, där merparten inte grundar sig i systemet i sig. Först har vi dålig hårdvarusupport jämfört med windows, det är tillverkarna av hårdvarans fel, inte Linux eller dess utvecklares.

  Det andra är att staten är så förbannat jävla stel, eller vad sägs om E-ID som bara funkar med Microskit windows och internet explorer? Känns verkligen som att man har lust att punga ut 1000 spänn eller vad det kostar för nåt skit som inte funkar annat med ett osäkert operativ och en än mer osäker webläsare som de flesta betraktar som något slags virus…

  Dock är den största bromsklossen mot Linux att tillverkare av datorer som Dell, HP, Fujitsu-Siemens m.fl. har sin Microsoft skatt. Oavsett om du vill ha windows eller inte så tvingas du köpa datorn med windows. Det går inte att välja bort (ok, vissa modeller finns med linux, men det är ett skämt).

  Ett argument för det sista har varit att om man inte vill ha windows så tänker man piratkopiera det. Något som är skitsnack då merparten som kör Linux inte vill tillbaka till windows alls. Personligen har jag kört Linux på heltid i runt 2 år och vill aldrig ha med windows att göra igen, bara för att det är så förbaskat uselt….

  Så. Karl, det vore trevligt om du, som till skillnad från många andra politiker faktiskt verkar bry dig mer än vilket lunchställe du ska välja för dagen, skulle lägga fram en motion som helt sonika förbjuder OEM tillverkare av datorer att tvinga folk att köpa deras datorer förinstallerade med windows och att de heller inte får lägga på en massa pengar på priset för att ta bort windows. Det ska inte vara installerat från början helt enkelt.

  Lycka till med Ubuntu nu!

 3. Jo, numera fungerar e-id även i Ubuntu, men det har inte alltid varit så.

  Jag har kört Ubuntu sedan första versionen som släpptes i slutet av 2004. Redan då var hårdvarustödet det som utmärkte distributionen, och det händer väldigt mycket på den fronten varje dag. Till exempel har drivrutiner för många trådlösa närverkskort lagts till i den senaste versionen av kärnan.

  Det finns mycket pengar och frustration att spara på att använda öppen källkod, inte minst för staten som skulle kunna hushålla mycket bättre med alla våra skattepengar. Istället går flera miljoner till världens största företag och världens rikaste man. Släng lite pengar på svenska öppen källkods-konsulter istället och få ett mycket bättre system som bonus!

  Välkommen Karl till den ljusa sidan! Lycka till med Ubuntu!

 4. Jätteroligt att någon politiker slår ett slag för öppen källkod.
  Jag tycker det är jättebra att du vill spara mina skattepengar, och använda dem bättre.

  Dock vill jag bara påpeka att öppen källkod inte är samma sak som fri mjukvara. Dock finns det mycket öppen källkod som samtidigt är fri mjukvara, och det är ju en mycket trevlig kombination.

  Lycka till med Ubuntu!

 5. Freedom of choice does mean freedom to choose Microsoft or Appleas well.

  The challenge is to establish secure and open standards of access and content. For those of you that are in elected positions or public servants the most important is the understanding of “freedom of choice” and ensure that all citizens actually have this choice. Anyone should have access to any information published by any governmental institution.

  Having said that, one of the undervalued advantages of opensource is the transparency and availability of security. Whereas most concerns are related to viruses, worms and secure networks there are hardly any discussion when it comes to important issues such as secure access to information (eg ssh/https), encrytption of Email and backdoors in encryption algorithms. Backdoors are highly relevant when it comes to Microsoft Vista/XP and also highly relevant for passwordprotected documents produced with MS Office.

  This is extremely important for governments in particular unless they wish for hidden but unlimited access to their information by foreign powers.

  When Vista arrived the Minister of Justice in Norway bragged about their early adoption of the OS, and it was immediately clear to anyone with basic knowledge in these matters – that the Minister could not have the faintest clue about information security.

  Hopefully your experience with OpenSource will lead you in the right direction and provide you with the knowledge that is desperatly needed among governing authorities in Sweden and worldwide. Then bring it to your colleagues in parlament.

 6. Bra jobbat killen. Själv kör jag också ubuntu sedan i sommras. Ang. din tv-out; om du har grafikkort från Nvidia kan du skriva “gksudo nvidia-settings” i terminalen för att få fram inställningarna till grafikkortet.

 7. Skönt att höra att det finns någon i riksdagen som inte bara slentrianmässigt glider fram i samma gamla spår. Jag har hört att Microsoft har mobiliserat med ännu fler säljare till offentliga sektorn för att kunna motverka den oerhörda kraften från öppen källkod.
  Skoldatorer skall till att börja med naturligtvis INTE ha MS-Office, utan ersättas av t.ex OpenOffice som är gratis och dessutom kan tillhandahålla det enda (SIS, ISO) standardiserade dokumentformatet idag : ODF (Open Document Format). För övrigt borde både staten och kommunerna övergå till ODF snarast. Microsoft vill inte erbjuda ODF då deras möjligheter att låsa användarna till MS egna format då går förlorade.
  Själv kastade jag ut MS för ca 5 år sedan och kör Ubuntu och openSuse, vilka båda fungerar utomordentligt bra. Inga blåskärmar, inga “programmet har gjort en otillåten åtgärd och kommer att stängas av”, inga beskäftiga uppmanings-skyltar i tid och otid. Linux bara funkar, och dessutom bra.

 8. Jag ser fram emot att få höra mer om det där brevet till IT-ministern, så väl som andra frågor kring öppen källkod som du kan tänkas ta upp i riksdagen. Jag är mycket förvånad att man i Sverige, som åtminstone har varit något av ett föregångsland när det gäller IT och IT-infrastruktur, inte har anammat öppen källkod ännu mer. Speciellt den öppenhet och oftast/ibland kostnadseffektivitet det skulle innebära. Det verkar inte finnas någon kunskap eller vilja till kunskapsinhämtning bland svenska politiker i detta ämne. Det känns som att det går på slentrian, precis som den tidigare sosse-regeringen. Jag röstade på moderaterna för att få Sveriges regerings tumme ur arslet och leda det här landet snabbare framåt, jag kan önska att det även kommer bli ändring på detta när det gäller öppen källkod också :) Hoppas du, Karl Sigfrid, tar chansen att jobba/lobba för detta ämne. Det finns inte minst mycket folkligt stöd och uppskattning att få i frågan, och vi som förespråkar öppen källkod kan ibland vara rent av fanatiska i vårt stöd :)

 9. Hmmm..
  Det är väl inte så att du kör detta i Riksdagen?
  Går det ens?
  Har inte ni Lotus Notes och andra äckligheter?
  ::f

 10. FoH:

  “Jag ser fram emot att få höra mer om det där brevet till IT-ministern, så väl som andra frågor kring öppen källkod som du kan tänkas ta upp i riksdagen.”

  Riksdagsledamöters motioner och skriftliga frågor går att hitta på riksdagens webbplats. För Karl Sigfrid finns hans aktiviteter dokumenterade på följande sida:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1119&iid=0469626830920&doktyp=mot&doktyp=ip&doktyp=frag&doktyp=anf&rm=2007%2F08#

 11. Först och främst vill jag gratulera dig till valet av OS. Använder själv ubuntu och har gjort det i ca ett år nu. Väldigt nöjd med den distributionen.

  Sen har jag lite andra kommentarer, kanske inte egentligen är rätt ställe att ställa dessa men tänkte bättre någonstans än ingenstans.

  Jag läste lite om din motioner (förslag) i riksdagen, väldigt intressant läsning måste jag säga, och jag håller med på de flesta punkter, dock anser jag att du verkar vara lite okonsekvent med dina utlägg. Då syftar jag främst på fildelningen samt internetcafeér.

  I ena utlägget, internetcafeér, så anser du att lagen är för gammal, man borde inte jämföra dessa cafeér med arkadhallar och lagen borde skrivas om, i väldigt kortfattad mening.

  I det andra utlägget, om fildelning, så jämför du tillslaget mot TPB att man på 80-talet skulle slå till mot sony för att ta tillvara på samtliga dubbeldeckare.

  Lite tankvärt bara, antigen ska man jämföra dagens tekniker med gårdagens lagar, eller så ska man det inte.

 12. Skulle inte Riksdagen själv kunna vara i framkanten av öppen/fri källkod genom att släppa sina egna systems källkod som öppen källkod. Det är ju ändå skattepengar som betalat utvecklingen och om det kan komma andra till nytta så varför inte?

 13. Tack för alla praktiska tips. Efter mycket arbete har jag nu lyckats installera NVIDIA:s egna drivrutiner och fått s-videoinkopplingen att fungera.

  Tom, jag tror jag förstår vad du menar med din kommentar, men min poäng har aldrig varit att lagstiftning med nödvändighet är obsolet för att den är gammal. Ibland är den det och ibland inte. Upphovsrättslagen, så som den är utformad, är ett exempel på hur en lag som tidigare fungerade hjälpligt nu har kollapsat helt.

  Automatspelslagen, som enligt regeringsrätten tvingar internetkaféer att söka särskilda tillstånd för sina datorer, är uppenbarligen förlegad men kanske inte på grund av teknisk utveckling. Snarare är är det så att lagen tillkom i en tid då det fanns en stor misstänksamhet mot datorspel i allmänhet och arkadhallar i synnerhet.

  Jag hade varit emot automatspelslagen redan när den kom, men i dag är det än mer uppenbart att den har spelat ut sin roll. Arkadhallarna beskrevs av somliga som en olämplig ungdomsmiljö. Den uppfattningen har jag aldrig hört någon framföra om internetkaféer. Därför finns det inga som helst skäl att utsätta dessa kaféer för byråkrati och dyra avgifter.

  Lars idé om att statligt utvecklad kod, exempelvis riksdagens, borde vara öppen är för övrigt tänkvärd. Jag har med mig den.

 14. Hopefully you have installed the recent 169.09 driver that is easily installed with ENVY NEW and not the buggy 100.14.19 driver that is in the Ubuntu repositories. It is a significant difference as regards perfomance (up about 15%) and stability.

  http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
  http://albertomilone.com/wordpress/?p=150
  For stability reasons I also recommend to get a newer flash-plugin from Adobe instead of the one in Ubuntu repositories.
  http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&P2_Platform=Linux

  If you need help about anything – drop a Email and I’ll respond as fast as I can.

  Furthermore:
  Ubuntu and HSDPA mobile wireless works absolutely fine and you should try it ;o)

 15. Tack Init! Ska bli intressant att läsa och följa i framtiden. Min tanke var också att ytterligare få ta del av Karl Sigfrids personliga reflektioner kring brevet och svaret, gärna här på bloggen. Lite “inside information” så att säga.

  Hur och var ser man om en fråga har fått svar? Måste jag söka mig vidare till just sidan för svar och ange sökorden, eller dyker det upp någon genväg från frågan när ett svar inkommer?

 16. Välkommen i den fria mjukvarans värld. May the force be with you. I din IDG-artikel såg jag att du gjorde någon sorts liknelse med Dos vad beträffar kommandoraden. Se kommandoskalet i GNU/Linux som ett DOS på steroider, många saker är förvånansvärt enkelt ibland. Men det är sånt som kommer med tiden, du kommer vad det lider att bli förvånad av hur mycket som är enklare att göra den vägen. Newbie’s Top Ten Commands är klart läsvärt, småroligt skriven, lättläst och väldigt nyttig information för nybörjaren. Detta även om Ubuntu är mycket högt automatiserad, men ibland vill man göra saker som inte är automatiserade, eller automatisera på ett annat sätt själv. Då kan det vara kul att kunna lite.

  Själv gick jag över till Linux helt å hållet någon gång 2002. Först franska Mandrake (idag Mandriva – Högt automatiserad såsom Ubuntu) och efter ett år blev det Slackware som jag varit trogen sedan dess. Slackware är i stora drag Ubuntus raka motsats och inget för nybörjaren, även om det är precis lika lättinstallerat om man bortser från partitioneringen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s