Sverige ratar Sarkozys krig mot fildelningen

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill att fildelare i hela EU ska stängas av från internet. Idén håller redan på att genomdrivas i Frankrike, och är enligt Sarkozy ett steg mot att skapa “ett civiliserat internet” där operatörerna bevakar sina kunder.

Nyligen sa den svenska regeringen nej till att genomföra den franska modellen i och med att Renforsutredningen kastades i papperskorgen. Men om Frankrike får som de vill kan Sverige tvingas att genomföra detta mot regeringens och riksdagens vilja. Därför är det av stor betydelse att min partikollega Christofer Fjellner nu har lagt ett förslag som ska stoppa Sarkozys internetförbud och bevara fildelarnas integritet på nätet. Fjellner föreslår att Europaparlamentet ska värna medborgarnas tillgång till internet och ta avstånd från förslag om att stänga av fildelare.

Att Sverige står upp för sin IT-vänliga befolkning är bra, och det är naturligtvis särskilt kul att det är min egen partikollega som går i spetsen. Fjellners förslag är inte ett ställningstagande för eller mot fildelningen som sådan, men det är ett ställningstagande för att upphovsrätten inte kan motivera vilka ingrepp som helst i medborgarnas frihet och integritet. Om EU-etablissemanget tar till sig Fjellners insikt slipper vi åtminstone de värsta avarterna i upphovsrättsindustrins förslagskatalog.

Vad Christofer Fjellner har gjort rent formellt är föreslå ett tillägg till den så kallade Bono-rapporten. Företrädare för samtliga svenska allianspartier har undertecknat tillägget, som lyder:

“Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att erkänna att Internet erbjuder en bred plattform för kulturyttringar samt tillgång till kunskaper och demokratiskt deltagande i utövandet av Europas skaparkraft och sammanför generationerna genom informationssamhället. Parlamentet uppmanar därför kommissionen och medlemsstaterna att avhålla sig från sådana åtgärder såsom avstängning av tillträdet till Internet, eftersom de strider mot de medborgerliga friheterna och de mänskliga rättigheterna och principerna om rimliga proportioner, effektivitet och avskräckande verkan.”

Europaparlamentet röstar om förslaget den 9 april, det vill säga nu på onsdag. Beslutet är inte juridiskt bindande, men har stor betydelse som referens inför framtida ställningstaganden.

Advertisements

15 thoughts on “Sverige ratar Sarkozys krig mot fildelningen

 1. Hur många fildelare finns det egentligen i EU? Hur många nätanvändare finns det i Frankrike?

  Skulle det inte vara enklare att stänga av Frankrike från Internet, än att stänga av fildelarna?

 2. Pingback: opassande » Blog Archive » Fildelnings- och integritetsfrågan överbryggar politiska gränser

 3. Pingback: Bra piratförslag från (v) och (m) « Christian Engström (pp)

 4. “Att Sverige står upp för sin IT-vänliga befolkning är bra, och det är naturligtvis särskilt kul att det är min egen partikollega som går i spetsen.”

  Meh! Lite cred kunde du väl ändå ha gett till PP.. (Okej, det är Ni och V som går i spetsen för det här av de partier _som_sitter_i_riksdagen_)

 5. Tack för alla kommentarer.

  Självklart ska alla som driver en linje för fildelning och mot övervakning ha cred för det. Men just när det gäller detta förslag till Europaparlamentet är det moderaterna och Christofer Fjellner som går i spetsen.

  Jan, att säga nej till frankrikes förslag om att stänga av fildelare från nätet är redan den moderatledda regeringens linje. Detta sedan regeringen för några veckor sedan meddelade att Renforsutredningen, som föreslår just internetavstängning, skrotas.

 6. Bra anförande av Fjellner i europaparlamentet under debatten. (Vi var några från Piratpartiet som följde debatten live på EU:s webbteve och hade chattkanalen öppen under tiden.)

  De flesta andra talarna pratade mest varmluft (i synnerhet kommissionären förstås), men Fjellner hade någonting att säga och gjorde det bra.

  Hälsa honom det vid tillfälle! :)

 7. Pingback: EU-parlamentet totaldissar Renforsutredningen « Christian Engström (pp)

  • Hahahahaha klockrent!Jag e4r likdaan Har alltid trott att jag var kokooo, men jag blir lite generad, och tar sje4lv ve4ldigt lite tid pe5 mig- just de4rff6r medan andra kvinnor- precis som du beskriver ste5r tom. och kre4mar in sig eller me5lar te5naglarna typ hahahaJag har inga problem med att visa mig naken,men det e4r inte som att jag ge5r runt och visar upp min helighet heller heheHare se5 fint!

 8. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Dags att återvinna demokratin, trotts EU och svensk odemokrati

  • diras:Joensuu, ja. Metropolen ne4ra min barndomsstad Outokumpu i Norra Karelen i Finland. De4r kan man nog hitta inte bara rsskyre4ck, utan e4ven svenskskre4ck, och fre4mlingsskre4ck i stf6rsta allme4nhet. Dock inte i lika stor skala som f6ster om gre4nsen. Men hur hamnade du de4r?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s