Fjellner vinner och socialdemokraterna har ingen aning

Som många redan har berättat vann Christofer Fjellner i går över Frankrike med 314 röster mot 297. Frågan gällde huruvida det ska anses proportionerligt att stänga av fildelare från internet. Det tycker Nicolas Sarkozys Frankrike, men alltså inte en majoritet av Europaparlamentarikerna.

Nyhetsbrevet Realtids artikel om Europaparlamentets beslut domineras av en intervju med socialdemokraternas talesperson i fildelningsfrågan. Hon heter Eva-Lena Jansson och brukar enligt sin blogg läsa tidningens horoskopsida. Det senaste horoskopet måste ha varit otydligt, för hon vet inte riktigt vad som ska tycka om det föreslagna franska internetförbudet. Man kan ju i alla fall sänka uppkopplingshastigheten, resonerar hon. Då kan inte användaren ta del av information i videoformat, vilket ligger väl i linje med den tidigare socialdemokratiska idén om att förbjuda parabolantenner.

Eva-Lena Jansson resonerar sedan vidare kring frågan om vad som är en lämpligt straff för den som fildelar:

“– Det vet inte jag. I dag är det böter. Vi får titta på hur ser det ut när du stjäl saker – snatteri, rån, grovt rån och så vidare. Man måste hitta någon form av skala. Branschen hävdar att det är för låg straffskala i Sverige. Vi har inte sett någon utredning på det. Du har ju olika straff som innebär en inskränkning i människors frihet. Fängelse, fotboja och så vidare.”

Fotboja för fildelare är onekligen ett innovativt grepp. Det ska hon ha några stilpoäng för. Sedan var det dock slut på idéerna:

Är du för eller emot sänkt hastighet?
– Det här handlar om vad vi ska göra i vårt parti.

Var står du själv som riksdagsledamot?
– Jag är ambivalent. Jag vet inte vad det leder till.

Advertisements

7 thoughts on “Fjellner vinner och socialdemokraterna har ingen aning

 1. Det känns lite som att Eva-Lena har stött sig med fel person inom Partiet, men istället för diplomatpost i nåt obskyrt litet land i typ en forna öststat så har hon blivit socialdemokraternas talesperson i fildelningsfrågor. Och uppenbarligen har hon inte en jäkla aning ens om vad fildelning är.

 2. Pingback: Om avstängning från internet som straff vid fildelning - Peter Krantz

 3. Lite symptomatiskt är det allt, att sossarna sätter en 46-årig brevbärare som talesperson i IP-frågor.

  Absolut intet ont sagt om brevbärare, det finns säkert många sådana med gedigna kunskaper på området. Den där Eva-Lena verkar dock inte tillhöra den kategorin.

 4. 46-årig brevbärare.. Ja då borde hon åtminstone ha en grundläggande insikt i brevhemligheten och budbärarimmuniteten som vissa inom hennes parti aningslöst vill kasta på soptippen.

 5. Så om Posten skulle upptäcka att någon har skickat en piratkopierad CD i ett förseglat brev, då kan Eva-Lena Jansson tänka sig att hon och hennes kollegor fortsättningsvis får leverera försändelser till den adressaten med en tiondel av normal hastighet, säg på 30 dagar i stället för tre?

  Jag slås för övrigt av att om någon tjänar pengar på privat utbyte av piratkopierade skivor, så är det Posten, som betalar Eva-Lenas lön. Överstiger inte brevportot numera kostnaden för den blanka skivan? Är inte det stöld, Eva-Lena? Nåväl, den knuten löser sig kanske om Stim tecknar ett avtal med Posten om en distributionsavgift, antingen beräknad i procent av försäljningen av frimärken eller som ett fast belopp per försändelse som levereras oöppnad och som därför kan innehålla musik. :-)

  /47-årig bitbärare

 6. Hurra för fjellner dårå.

  Lite lamt av sossarna att inte prioritera fildelningen mer än såhär(om man glömmer bort bodströms virriga uttalanden förståss).

  Just nu låter väl den där EU-parlamentarikern något bättre än Bodström, bättre att inte ha någon åsikt alls än att medvetet ljuga för riksdagen iaf.

 7. Är Steelneck som kommenterar här samma Steelneck som skrev det långa och välskrivna inlägget för några år sedan på den här bloggen: http://erikhultgren.blogspot.com/2006/01/fildelning-r-stld.html ?

  Dina inlägg är genomtänkta, informativa och kul att läsa. Har du startat någon egen blogg ännu? (jag googlade men hittade ingen) Jag skulle vilja läsa mer av vad du skriver.

  Till Karl Sigfrid, tack för att du är en påläst politiker. Det saknas såna som ni i den här debatten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s