Staten och kapitalet

Den senaste veckan har det uppdagats att poliser i flera fall har anställts av upphovsrättsindustrin i samband med utredningar. I minst ett fall tycks en polis ha löneförhandlat med antipiratbyrån samtidigt som en polisutredning pågick i ett ärende som rörde just piratkopiering.

Det är naturligtvis inte rimligt att myndighetsutövare tillåts försätta sig i jävssituationer, och därför har jag skickat en fråga till justitieministern:

Poliser som har ansvarat för och genomfört utredningar inför åtal mot bland annat fildelare har enligt uppgifter i tidningar kort efter och i en del fall till och med innan avslutad utredning anställts av målsägaren i fallet. De aktuella fallen rör poliser som gjort utredningar i rättsprocesser som upphovsrättsindustrin inlett mot fildelare. Efter att utredningarna slutförts har poliser tagit anställning hos upphovsrättsindustrin och samtidigt deltagit i rättegång som ”oberoende” utredare.

Till exempel har en av poliserna som haft ansvar för undersökningen av the Pirate Bays servrar numera anställning hos filmbolaget Warner Brothers. Samma polisman ska enligt uppgift ha ansvarat för Pirate Bays anmälan mot upphovsrättsindustrin med anledning av dataintrång och sabotage som de utsatts för. Utredningen lades ner. Upphovsrättsindustrin har alltså i ett antal fall anställt fildelningsutredare på ett sätt som gör att det inte helt kan uteslutas att det rör sig om belöning för utfört arbete.

Enbart misstanken om jäv eller mutor kan påverka allmänhetens förtroende för rättsväsendet. I näringslivet är det vanligt förekommande att nyckelpersoner som kan byta jobb till en konkurrerande verksamhet får gå med på att vänta ett antal månader innan ett sådant byte får ske (karantän). Något liknande kanske bör införas för anställda i offentlig sektor?

Med anledning av ovanstående undrar jag vad statsrådet avser vidta för åtgärder för att personer i myndighetsutövande ställning inte försätter sig i situationer som kan innebära jäv och därmed kränka den åtalades rättighet att få en rättvis prövning?

PS. Justitiedepartementet har svarat på min tidigare fråga om utlämnande av personuppgifter till privata intressen. Eftersom det inte framkom något nytt har jag inte kommenterat svaret. DS.

Advertisements

30 thoughts on “Staten och kapitalet

 1. Bra jobbat, Karl Sigfrid.

  Det går inte att ha ett samhälle där lagarna gäller ibland, ibland inte.
  Så fungerar det bara i en banrepublik.

  Wkipedia och Susning förklar att en bananrepublik är;

  “Bananrepublik är en nedsättande benämning på en primitiv, illa fungerande stat”, “omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag”.

 2. Glöm inte att det var samme polisman som fick arbete hos Warner, som även handlade och lade ned The Pirate Bays anmälan mot Antipiratbyrån. Glöm inte heller att det var samme polis som var den JO frågade ut efter anmälan om själva tillslaget mot PRQ.

  I värsta fall innebär det här att det var Warner som anmälde TPB, utredde brottet genom sin framtida anställde, lade ned motanmälan samt försäkrade JO om att allt gått rätt till.

  Är det så, föreslår jag att Ask avgår och ersätts av exvis Bugs Bunny.

 3. Pingback: Riksdagsfråga om korruptionen i fildelarjakten « Christian Engström (pp)

 4. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Dagarna då korruptionen kom till Sverige

 5. Pingback: Den mutade polisen heter Jim Keyzer « Christian Engström (pp)

 6. Pingback: » Idag står vi upp för yttrandefriheten! projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor

 7. Pingback: Den mutade Jim Keyzer « Basic personligt

 8. Pingback: opassande » Blog Archive » Nätet — där lite allt möjligt kan dölja sig

 9. Pingback: Smidefors » Nu får det fan vara nog … ||72.232.153.33

 10. Pingback: Antipiraterna och Bandidos, vem är egentligen farligast? « Christian Engström (pp)

 11. Pingback: Till salu: Svenska poliser

 12. Pingback: opassande » Blog Archive » Snabbt om Beatrice Ask och The Pirate Bay

 13. Riktigt dåligt svar från Fru Ask. Tycker vi avsätter henne eftersom blivit som sin föregångare Herr Bodström. Det var detta hon lurade alla att tro innan valet. Jag röstar för det lämpliga straffet kölhalning för att hon säljer ut svenska folket.

  • Jag tror minsann att det e4r bra att ne5gon ge5ng ibnlad vara utan sina barn en natt. Det e4r viktigt att komma ihe5g att man e4r me4nniska ockse5, inte bara mamma. Jag tror det gynnar e4n sje4lv i mammarollen.Pe5 gala e4r det ju kle4nning som ge4ller. Nu vet inte jag va du har ff6r stil och vad du ke4nner dig bekve4m i, men jag hade satsat pe5 en halvkort svartkle4nning (ge5r alltid hem) och ett par fe4rgglada strumpbyxor, och till det ett par hf6ga klackar Lite snygga silveraccesoarer till det och man e4r hemma Lycka till!

   • Just nu verkar alnsinaels ledare se4ga ett och verka ff6r ne5got annat. @Tor: Alla har inte samma guts som ff6retagen i ne4tverket Integrity.se – jag kan ff6rste5 om ett litet ff6retag utan resursstarka ve4nner och som inte har re5d med skickliga advokater viker ner sig sig. Det finns se4kert en strategi bakom Ifpis val; ett lagakraftvunnet beslut genom ett ff6retag som le4mnat walkover. Om den matchen e4r en le4ggmatch le4r vi aldrig fe5 veta.@Kraxpelax: Le4nken fungerar inte, men det e4r kanske lika bra om den e4nde5 inte har med inle4gget i sak att gf6ra.@Mike: Det e4r med politiker som med alla andra – det finns olika sorter. Man tje4nar inte pe5 att utme5la alla som mindre vetande e4ven om man kan tycka att en del e4r det.@Josef Boberg: Tack ff6r le4nken till Rehbinder – fick en ny favoritblogg pe5 det viset. Det behf6vs me5nga me4nniskor av hans sort ff6r att ve4ga upp alla perukstockar, som ser ut att vara i majoritet i riksdagen.

 14. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Justitieministern är döv, blind och galen

  • Farmor: Paradoxen ke4nns desto mer me4rklig ne4r kve4sning av frihet sker i ett parti vars prgdaaren borde vara frihet och olikhet…Just nu undrar jag en sak. Min e4ldsta dotter ge5r i vad jag kallar “ff6rskoleskola”De e4r har bara kul, leker med ord, bokste4ver, tal, ge5r ut och grillar, leker lite mer med ord…De har je4ttekul och trevligt – och le4r sig busmycket under dessa he4rligt fria och varma former.Varff6r fortse4tter vi inte att anordna hela livet pe5 samma se4tt???Jag fattar det faktiskt inte!!!

 15. Pingback: Beta Alfa » Hollywood kräver 97 miljoner av Pirate Bay

 16. Pingback: Nu vissnar The Pirate Bays ekonomi at Patrik Ring

 17. Pingback: Piece of The Mind» Blog Archive » Beatrice Ask gillar mutor

 18. Pingback: EmptyMinds » Nu har det hänt en massa galet.

 19. Pingback: Grönt ljus för korruption, tyvärr « Christian Engström (pp)

 20. Jag blir ledsen när jag läser justitieministerns svar till dig Karl Sigfrid. Men samtidigt blir det så uppenbart att hon inte förstår frågan. Det är lite bekymmersamt eftersom hon har makten att fatta besluten.

  Jag tror inte att det är lätt att vara justitieminister, det blir mycket att hålla reda på och jag tror att det vore bra med lite rådgivare från olika håll här. Een koll på program K-special Good Copy Bad Copy på SVT2 (repriser och andra möjligheter att se programmet finns på SVTs hemsida) – skulle sitta fint som ögonöppnare, det ger en bra bild av hur komplicerad den här frågan egentligen är och framförallt om affärsmodeller och upphovsrätt. Riktigt bra och informativt program…

 21. Pingback: Mutade polisen Jim Keyzer åter i tjänst « Christian Engström (pp)

 22. Jag kanske kommer att låta lite cynisk i denna kommentar…
  Rättsväsendet i Sverige är redan idag som den skulle vara i en bananrepublik.
  Det är dom som har pengar som bestämmer vad som är rätt eller fel, ju mera pengar dom har ju mera rättigheter har dom.
  Men det är bara vi som folk som kan förändra detta, om vi vill :-(
  Men tyvärr så verkar det som att flertalet av oss är för rädda för att säga något:
  All heder till Karl Sigfrid som kämpar på inifrån det korrupta systemet, det skulle finnas flera som honnom.

  /Peter H

 23. Pingback: Anna Troberg » Jim Keyzer - den billige polisen

 24. Staten och kapitalet
  de sitter i samma båt
  men de inte dem som ror
  som ror så att svetten lackar
  och piskan som kittlar
  kittlar inte heller deras
  feta nackar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s