Disko dödar

Den som följer fildelningsdebatten vet säkert att musikbranschens intresseorganisationer genom historien har gjort många försök att stoppa teknisk innovation. Syftet har alltid varit att försvara marknaden mot upplevda hot. På 1920-talet hotade musikradion försäljningen av noter. På 1970- och 80-talet skulle kassetterna radera ut både musik- och tv-branschen. 1998 stämde den amerikanska musikbranschen tillverkare av mp3-spelare, som var ett tekniskt hjälpmedel för kriminella. I dag är det som bekant P2P-nätverken som kommer att sätta stopp för allt kreativt skapande.

Nu har jag, efter ett tips från Mattias på skivbolaget Hybris, tvingats konstatera att listan kan kompletteras med fler exempel. Vad sägs om diskomusiken som dödar dansbanden? Diskoavgift, kan det vara lösningen?

På Hybris blogg finns ett rapportinslag från 1979 som är helt fantastiskt. Debatten ägde rum för 30 år sedan, och vad de säger kunder lika gärna ha kommit från IFPI eller STIM år 2008.

Advertisements

4 thoughts on “Disko dödar

 1. Det riktigt trista är att lagen gick igenom som tillåter den där Gestapoorganisationen SAMI att snoka runt i vartenda litet kyffe efter ljud. Och hör de en musikslinga så kommer hotelserna och kraven. De går på allt, jag vet exempel på enskilda små näringsidkare i form av hårfrisörskor som har fått besök av SAMI i sin lilla holk med endast en frisörsstol. SAMI såg att det fanns en rasslande transistorradio i ett hörn och det räckte! Då kommer hotelserna och betalningskraven. För musik får inte framföras annat än i slutna sällskap utan att SAMI skall få pengar!
  Var det det som var syftet med lagen? Nej, syftet med lagen var ursprungligen att stödja den levande musiken, men sedan när SAMI såg att det var fritt fram att med statens godkännande kunna få kassera in pengar, så struntade man helt i den levande musiken, och slog om kursen mot att maximera intäkterna istället.

  Det spelar inte heller någon roll om t ex en restaurant spelar endast helt egenkomponerad musik. Absurt nog så har SAMI ändå rätt att inkassera pengar! Förklara hur det kan gå till i ett rättssamhälle den som kan.

  Jag skulle vilja att en grävande journalist lyfte fram allt som finns under stenarna gällande SAMI, för där finns en hel del att hämta.

 2. Jag skulle vilja att en majoritet av våra riksdagsmän faktiskt agerade i enlighet med sina mandat, nämligen att arbeta till 100% med sin enda arbetsuppgift: lagstiftning.

  Numera verkar det som om de flesta riksdagsmän tar riksdagsarbetet med en klackspark, ett arbete som klaras av genom några timmars knapptryckande i veckan under cirka 100 arbetsdagar. Därutöver är det fritt fram med allsköns extraknäck — oftast heltidsarbeten — vid “sidan av”.

  Inte konstigt att de nästan aldrig har en aning om vad de röstar nej eller ja till — ibland inte ens HURUVIDA de röstade nej eller ja…

  Nåja, eftersom idioterna uppenbarligen är i majoritet ibland svenska folket så är det ju bara rätt att idioterna också är i majoritet i vår folkvalda riksdag.

 3. Vad 17 nu då? Ovanstående kommentar skrev alltså jag — vete tusan hur det kommer sig att det plötsligt blev en halvfeg pseudonym där i stället för mitt riktiga namn. Sorry for that…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s