Riksdagen utreder polisjäv

Nu har justitieministern svaratfrågan om vad regeringen anser bör göras för att förhindra jäv i polisers myndighetsutövning. Redan har en rad bloggare kommenterat svaret, däribland min partikollega Mary Jensen som även reflekterar över behovet av politiker som förstår den verklighet de reglerar. Den moderaterna närstående ledarskribenten Peter J Olsson skriver samtidigt om hur tingsrättsdomen mot en 31-årig Linköpingsbo kan bli ett steg på vägen mot en försvagad rättsstat. Tyvärr tror jag att han har rätt. Domen i sig är dock bara en konsekvens av en lagstiftning som vi sedan tidigare visste var ohållbar.

I anslutning till den fråga som jag ställde till justitieministern satte jag även riksdagens utredningstjänst(RUT) i arbete. Det har resulterat i en kort men välskriven utredningsrapport som behandlar nuvarande lagar och regler. Eventuellt återkommer jag till utredningstjänsten med ytterligare frågor för att bringa klarhet i ärendet. RUT:s rapport berör exempelvis inte §7 i Lagen om offentlig anställning, som reglerar offentliganställdas bisysslor. Kan medverkan i en rekryteringsprocess i lagens mening vara en “verksamhet” som kan “rubba förtroendet” för den anställdes “opartiskhet i arbetet”?

Vad alla, eller åtminstone de flesta av oss, kan vara överens om är att den som fattar myndighetsbeslut inte samtidigt ska kunna förhandla om en anställning hos en part som har ekonomiska intressen av myndighetsbeslutet. Frågan är om dagens regelverk täcker detta tillräckligt väl eller om regelverket behöver kompletteras.

Advertisements

11 thoughts on “Riksdagen utreder polisjäv

 1. Bra! Driv saken till sin spets. Det skall inte vara bekvämt, det får inte vara bekvämt att nonchalera rättsäkerhet, i synnerhet inte om man är justitieminister.

 2. Det vore oerhört intressant om du kunde ställa samma fråga, som du ställde till Ask, till förre justitieministern Bodström för att höra vad han anser i frågan. Ett öppet brev till honom med exakt samma fråga som Ask fick, skulle klargöra hur fältet ligger inför nästa val.

 3. Rikard,

  Bodström har, till skillnad från nu sittande ministrar, ingen skyldighet att svara på mina frågor.

  Däremot kan ju vem som helst göra ett försök att ta reda på var han står genom att skicka ett email. Adressen finns på riksdagen.se.

  Sedan valet har Bodström duckat för frågor om fildelning och sagt att (s) enbart förhåller sig till regeringens förslag. Därför skulle jag bli förvånad om han svarade på detta, men vem som helst kan som sagt göra ett försök.

 4. Tack att du gör något för att följa upp det här, det är glädjande att se att det finns någon politiker i Riksdagen som tar det här på allvar.

  • Jag kan ju bara hoppas att de f6vriga drleana i din kommentar har hf6gre kvalite e4n detta citat Och ne4r det ge4ller fotbolls-vm e4r det inte osannolikt att massiva protester av allehanda slag mot prostitutionen ledde till att me4nniskohandeln inte kunde florera pe5 ett se4tt som man oroade sig ff6r. Det e4r i hf6gsta grad osannolikt, det som e4r sant e4r att prostitutionen minskade, gle4djeflickorna beklagade sig i media f6ver att killarna bara hade tid ff6r fotboll och f6l. Sveriges larviga uttalande betydde varken till eller fre5n, utan ff6rlf6jligade oss snarare.Se5 mer foboll och f6l som e5tge4rder ff6r att minska prostitutionen, bevisligen funkade det i Tyskland.

 5. Det är mycket märkligt att ingen vill ta ansvar för det här. Är det för komplext kanske?

  Men stå på dig Karl Sigfrid – du har backup ;-) för vad det nu kan vara värt. Mentalt kanske…

 6. Jag tycker att ni skall revoltera emot partitoppen NU!!!! Kräv Beatrice Asks avgfång och Fredrik Reinfeldts också för vallöftessvek. Man skall inte jaga en hel ungdomsgeneration sade man, fy fan för det löftet, nu slickar Reinfeldt och Ask och Bodström och Sahlin brunhålet på upphovsrättsmaffian som skall hjärntvätta hela riksdagen att fildelning och barnporr är samma sak. Folket KOKAR Karl Sigfrid och ni sitter i er högborg och skiter i det!

 7. Ja du Karl, nu har du verkligen kommit till ett viktigt vägskäl. Skall du våga KU-anmäla din egen justitieminister för det flagrant grava åsidosättande av tjänsteplikt (regeringsformens 12 kap. 3 §) som hon uppvisar, eller tycker du att fortsatt plats vid maktens lukrativa smörgåsbord är viktigare?

 8. Karl, det var precis därför jag föreslog ett öppet brev. Poängen med öppna brev är att alla kan se att frågan ställts och därmed kommer press på att svara för att inte verka undflyende.

  Bara att ställa frågan skulle få folk att fundera inför nästa val.

  Att du skulle vara den som ställde frågan skulle ju vara naturligt eftersom du ställt samma fråga till justitieministern.

 9. Jag misstänker även att en rejäl och kanske minister-avsättande rättsröta kan vara under upprullning vad beträffar gökungen FRA. Alltför många har antytt att det pågår olagligheter som nog i sin yttersta tolkning kan sägas vara samhällsomstörtande.

 10. Pingback: Anna Troberg » Underskatta aldrig självcensurens skadeverkningar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s