EU-domstolen fäller Sverige

Tidigare i veckan diskuterade jag fildelning med Martin Andreasson från folkpartiet. Arrangör var Publik Service, som hade ett kul och annorlunda format. Både jag och Martin är allianspolitiker i Solna, och vi har båda arbetat med översättningar visade det sig. Han har översatt Star Wars-böcker och jag dokusåpor på MTV. Personligen tycker jag att debatten blev lugnare och mer saklig än vad som brukar bli fallet. Några sådana förväntningar har jag inte när jag och Henrik Pontén från antipiratbyrån ska debattera hos Frihetsfronten nästa vecka. Alla intresserade är för övrigt välkomna till evenemanget.

I DN kan man läsa att EU-domstolen har fällt Sverige för att inte ha genomfört sanktionsdirektivet. Sanktionsdirektivet, ibland kallat IPRED1, innehåller bland annat bestämmelser om att upphovsrättsindustrin genom domstolsbeslut ska kunna begära ut fildelares identiteter från internetleverantörerna. Bestämmelserna om utlämnade identiteter är dock frivilliga att införa, vilket inte förändras av denna dom.

Advertisements

4 thoughts on “EU-domstolen fäller Sverige

 1. Som sagt, tycker man kan börja med att införa avloppsdirektivet som inte är infört på ca 15 år eller vad det nu är.

  Vad är viktigast, miljön eller underhållning?

 2. Apropå piratkopiering och sådant kan jag bra tipsa om följande artikel:

  “Tekniken som enkelt stoppar pirater”
  http://www.idg.se/2.1085/1.161895

  Ett litet urdrag:

  “– All trafik har ett fingeravtryck som bland annat består av en så kallad tcp-header och applikationsdata, säger Esben Dahl-Nielsen.

  Genom att skapa signaturer som känner igen bittorrentklienter kan all trafik till och från dem stoppas.

  – När en ny torrentklient utvecklas så uppdateras bara databasen. Det fungerar på samma sätt som virusskydd, säger Esben Dahl-Nielsen.”

  IFPI svarar:

  “– Det är alldeles för tidigt att prata om lobbying för det här, först måste vi sätta oss in i hur det här funkar. All teknik som kan stävja olaglig fildelning är naturligtvis intressant, säger han.”

  Så du förvänta dig en lobbyingkampanj från upphovsrättsindustrin om att införa dessa filter. Tillverkaren får det att låta som att Bittorrent går att jämställa med virus, och att all Bittorrent-trafik därför bör blockeras. Vi som använder Bittorrent för laglig nedladdning då (t.ex. Linux-distributioner och uppdateringar till World of Warcraft)? Skall vi drabbas av kollektiv bestraffning för att vissa använder Bittorrent för att ladda hem olagligt material?

  Vill de filtrera trafiken kan de ju börja med den verkligt elaka trafiken, t.ex. virus och annan skadlig programvara. Men sannolikt har det långt lägre prioritet än att stoppa fildelningen.

 3. Init skrev:
  Genom att skapa signaturer som känner igen bittorrentklienter kan all trafik till och från dem stoppas.

  Det betyder i klartext: Avlyssna (filtrera) all trafik. Å där försvann rätten till privat kommunikation och meningsutbyte..

 4. Filtrering av trafiken och blockering av P2P-protokoll är något som IFPI tidigare har föreslagit på EU-nivå. Debatten blir dock väldigt svår för dem här i Sverige. Krav på att förbjuda tekniken som sådan visar att de är utvecklingsfientliga, och i diskussionerna hittills har de varit noga med att påpeka att de inte motsätter sig fildelningen som sådan utan bara olovlig fildelning av upphovsrättsskyddat material.

  Det är en annan sak att antipiratbyrån och gänget egentligen gärna skulle vilja förbjuda teknisk utveckling som hotar gamla affärsmodeller, men i Sverige vågar de inte säga det öppet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s