Antipirat-avtal förhandlas fram i tysthet

På Wikileaks kan man läsa om ett internationellt antipirat-avtal som förhandlas fram i tysthet. Processen för att etablera detta avtal, Anti-Counterfeiting Trade Agreement(ACTA), har enligt Wikileaks initierats av USA, Japan, Schweiz och EU. Istället för att gå via de sedvanliga organisationerna för handel och immaterialrätt väljer några länder att förhandla bilateralt för att i ett senare steg uppmana andra länder att ansluta sig till ett färdigskrivet avtal. Utvalda upphovsrättslobbyister ska ha fått ta del av det diskussionspapper som utgör grunden för förhandlingarna. I övrigt har det hållits hemligt, till dess att det hamnat i händerna på Wikileaks.

Flera av förslagen i diskussionspappret känns igen från EU:s IPRED1, som antogs 2004, och IPRED2, som kommissionen inte har lyckats få godkänt. På det straffrättsliga området ska de avtalande parterna åta sig att införa avskräckande straffsatser. Enligt Wikileaks finns även en klausul som syftar till att kriminalisera både kommersiella och icke-kommersiella verktyg som underlättar upphovsrättsbrott. Om tolkningen är korrekt så är det allvarligt. Det innebär att kommissionen genom ett handelsavtal försöker binda EU till IPRED2-regleringar som de inte har lyckats få godkända i den interna beslutsprocessen. Motsvarigheten på nationell nivå vore att en regering förhandlar fram ett juridiskt bindande avtal som tvingar oss till åtgärder som riksdagen säger nej till.

På det sanktionsrättsliga området ingår klausuler som påminner om det informationsföreläggande som finns med i IPRED1, alltså den regel som tvingar internetleverantörerna att lämna ut kunduppgifter till rättighetsinnehavare. I nuläget är det frivilligt för EU:s medlemsstater att införa regeln. Frågan är om det kan fortsätta vara frivilligt om EU binder upp sig via ACTA. Den Kanadensiska tidningen Calgary Herald skriver att ACTA kan medföra krav på att kunduppgifter framöver måste lämnas ut även utan att en domstol har beordrat detta.

EU-kommissionen skrev hösten 2007 att de sökte ett mandat för att förhandla fram ett ACTA-avtal. Nu säger de sig ha fått detta mandat av ministerrådet, men det är oklart hur detta har gått till. Det tycks omöjligt att hitta offentliga dokument som anger på vilket ministerrådsmöte som beslutet skulle ha fattats eller hur enskilda EU-länder ställde sig. Mig veterligen har riksdagens EU-nämnd aldrig informerats eller deltagit i något samråd om att ge EU-kommissionen ett förhandlingsmandat.

Calgary Herald skriver att tullen ska bli mer involverad i antipirat-arbetet genom att resande med mp3-spelare och laptop-datorer kan få sin utrustning genomsökt i jakten på piratkopierad information. I Kanada kan gränsvakter redan i dag genomsöka datorer i kampen mot barnpornografi. Denna modell skulle med ACTA kunna införas i stora delar av världen, och användas för att leta efter olovligt kopierad musik och film.

Med decentraliserade fildelningsnätverk och med allt bättre möjligheter att fildela utan internet, exempelvis via Bluetooth, kan antipiraterna inte längre komma åt fildelningen som sådan. Istället skulle de behöva angripa innehavet av olovlig information genom visitera medborgarna och genomsöka deras tekniska utrustning. För mig har detta varit ett otänkbart scenario, men allt mer talar för att det är dit vi är på väg.

Advertisements

12 thoughts on “Antipirat-avtal förhandlas fram i tysthet

 1. Sånt här gör mig deprimerad! Tydligen finns ingen hejd på eländet som upphovsrättsmaffian ställer till med. Fördjävligt att de får lov att härja runt som de gör… Bra postning!

 2. Näe, det är ingen hejd på alla vansinnigheter. Varför? Fråga er den frågan på ett riktigt grundläggande plan. Varför är det ingen hejd på galenskaperna?

  Därför att… backa inte nu för att det blir jobbigt, fullfölj tanken.

 3. Galenskaper? Ja sannerligen. Man får spader på det här… Ingen ro. Hoppas att de riksdagsmän som är emot alltihopa den 17:e juni tänker stå för det och inte kvitta bort sig… Det är det inte värt i längden.

 4. Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Det här är dagens Sverige

  • Hei:)Vil bare si at jeg syns du er kjempeflink:) Bra rtusleater pe5 se5 kort tid.Du nevnte i innlegget at oversikten over de me5ltidene du skrev om tidligere var for lite mat. Har du mulighet til e5 lage en ny oversikt over me5ltidene du spiser ne5 og hva du spiser? Evnt forslag til sunne middager ogse5?:)Trenger tips selv og virker som om dere le6rer mye bra der oppe!Lykke til videre!

 5. Pingback: Fildelarjakt på fiskerimöte i EU « Christian Engström (pp)

 6. “Calgary Herald skriver att tullen ska bli mer involverad i antipirat-arbetet genom att resande med mp3-spelare och laptop-datorer kan få sin utrustning genomsökt i jakten på piratkopierad information.”

  Betyder att man altså inte kan ta musik från ens lagligt inköpa CD skivor och sedan lägga i MP3 spelaren en dag när man är ute och reser osv. Lika bra att sluta köpa egen musik och lyssna på radio eller annat istället.

 7. Pingback: Riksdagsfråga om ACTA-avtalet « Christian Engström (pp)

  • For og si det se5nn se5 har du allerede ge5tt ned mer enn jeg har gjort en hel lviitsd!! 12,9 kg er jo helt sykt, og pe5 se5 kort tid??! WOW! Mange gode tanker er pe5 vei til deg Christer!

 8. Pingback: Mer makt åt parlamenten! « Christian Engström (pp)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s