Förtydligande

2008 06 19

Riksdagsledamot
Karl Sigfrid
karl.sigfrid@riksdagen.se

Jag vill förtydliga att jag fortfarande anser att den nya FRA-lagen är oacceptabel. Massövervakning av svenska medborgare är en åtgärd som inte står i proportion till de problem som svenska myndigheter är satta att lösa.

Jag vill också betona att mitt engagemang i frågor kring den personliga integriteten kvarstår. Jag kommer att noga följa frågan om signalspaning och att regelverken följs.

Advertisements

130 thoughts on “Förtydligande

 1. All heder åt dig Karl! Inte enbart för ställningstagandet i denna fråga, utan för arbetet med nära liggande frågor under mandatperionden.

  Jag kan gissa mig till stämningen på partigruppens sammanträde och även om jag önskar att du röstat nej, så är det inte svårt för den som sett en moderat pöbel att förstå att det krävdes mer än beslutsamhet för att stå emot.

  Skämmas bör däremot de moderata liberaler som vare sig tog ställning för integriteten eller dig.

  Lycka till!

 2. Men vad var det egentligen som låg bakom att du tvingades till utkvittning? Det ryktas om att du utsattes för en sju-helsikes “övertalningskampanj”.

 3. Skrev detta inom PP, men gör det här oxå, för det ligger inte i mig att baktala.

  “Jaha.

  Varför kvittade han ut sig som för då? Eller har vi en hos oppositionspartierna som kvittade ut sig som för?

  Nä, när jag läser detta så är det just bara ett ‘Jaha’ som kommer för mig, så Jaha Karl bra för dig, om han ursäktar har vi andra lite att göra, som att rädda Sverige och Karl Sigfrids privatliv och integritet.

  Om han vill något mer finns vi på slagfältet, han hittar det kanske på http://www.eniro.se

  Dock en reflektion nu när jag gjorde detta är att kanske om du står för vad du säger, jobbar hårdare för det med anledning på “din urfegning”. Vem vet, om det är tomma ord eller ej vill jag lämna till i höst då vi ska ha kosmetikaparty.

  Annars så ha bra sommar, vi ses i höst, kanske på samma sida, kanske öga mot öga, men vi ses och innan dess återigen, ha en bra sommar och se fan till att ha ett PRIVAT liv ett tag efter denna hektiska maj/juni.

  Mvh Roger Ulvnäs // Uppsala

 4. Varför lät du kvitta ut dig när du kunde röstat nej?

  Jag dömer folk efter vad dom gör, inte vad dom säger. Att vika ner sig och inte delta i en votering man är principiellt emot talar inte direkt till din fördel i relation till vad du menar dig stå för…

 5. När man är folkvald så räcker det inte att vara engagerad fram tills beslutet ska tas. Det är vad aktivisterna gör, och har gjort med exceptionell kraft och uthållighet i FRA-frågan.

  När man är folkvald är man på plats när beslutet tas, och tar rätt beslut. Var går gränsen, och när? Sverige har inte råd att se dig backa, och du hade blivit en hjälte.

  Du valde att retirera. Inget förtydligande i världen avhjälper det.

 6. Om du tycker att den nya FRA lagen är oacceptabel kanske du kunde ha röstat emot den? Du sitter ju trots allt i riksdagen, till vilken du valts för att representera folket.

  Jag kan förstå att du varit pressad, kanske tom. hotad av utlänska agenter. Om nån CIA agent sa att lägger du inte ner dig så att vi kan lyssna på Ryssland så har vi ihjäl dina nära och kära, då kan jag förstå och sympatisera med att du vek dig i kampen om demokrati.

  Men om det inte är frågan om mer än vuxenmobbning, ja då tycker jag att du svek det Svenska folket, och alla andra som nu blir övervakade. Är man politiker ska man tåla lite kritik, och stå upp för det man tror på och som man blivit invald för.

  Som andra sade, nu ska vi fälla FRA lagen och återinföra en av demokratins grundpelare i Sverige. Du får gärna hjälpa till, men jag tror inte att många förväntar sig så mycket av dig mer.

 7. Jag tror inte att ditt förtydligande hjälper på något sätt. Nu är jag verkligen förvirrad. Blev du eller dina närmaste utsatta för fysiska hot? Det är det enda som kan rättfärdiga ditt handlande. Detta är i så fall ett fruktansvärt brott. Har du polisanmält?

  Acta Non Verba

 8. Så du kommer följa frågan noggrant? hurra för dig… Det finns redan flera ja-sägare som följer frågan noggrant, det vi behöver är ärligt folk som inte ljuger. Du har förbrukat allt förtroendekapital som finns.

  Du vill helt enkelt att tiotals, om inte hundratals, miljoner personers privata kommunikation sprättas upp och avlyssnas. Det är inte bara Svensk trafik som går genom sverige. En stor del av Rysslands trafik gör det också.

  Men du ska ha tack för att du räddade Trollhättans Saabfabrik. Beslutet av General Motors att stänga den revs upp ett par timmar efter det att du röstat ja till FRA genom att kvitta ut dig. Det måste betyda att du är en hjälte eller nåt.

 9. “Jag vill förtydliga att jag fortfarande anser att den nya FRA-lagen är oacceptabel.”

  Ehm. Varför röstade du inte nej då?

 10. Sorry Karl. Som de andra säger så har din hjältegloria inte bara hamnat på sned, den har evaporerat i ett moln av munväder. Min besvikelse över att FRA-lagen gick igenom kan bara mäta sig med min besvikelse över att du, en person jag trodde stod upp för integriteten (vare sig det gäller FRA eller RIAA), faktiskt vek dig och inte fanns på plats när du verkligen behövdes och hade kunnat skriva historia.

  För mig finns det bara en hjälte idag:

  Camilla Lindberg!

  Det är en kvinna med ryggrad och civilkurage det, dessutom förbannat snygg till på köpet! ;)

 11. Pingback: Vi kämpar vidare - styrkta! « Christian Engström (pp)

 12. Sigfrid har gjort väldigt mycket bra tidigare. Tänker bland annat på hans insatser för fildelningen, de knepiga frågor han ställer till Beatrice Ask och hans grävande i ACTA.
  Alla ska vara oerhört besvikna över den nuvarande situationen med klubbad Lex Orwell. Gissningsvis är Karl minst lika besviken som vad vi är. Än så länge vet vi inte vad som hände i den Moderata riksdagsgruppen, vilka hot som uttalades osv… Jag tycker vi ska lugna oss lite med de dräpande kommentarerna tills vi får veta mer.

 13. Pinsamt! Hur kan man vara folkvald och sen inte våga stå för sina åsikter?!
  Tyckte det var kanon med en Moderat som vågade stå upp för den personliga intigriteten…. men det var uppenbarligen fel.

  Att säga att man fortfarande är mot FRA förslagen när man inte deltar i röstningen pga feghet är rätt så tomt…

 14. Jag hålller med Nils. Karl har förhoppningsvis gjort vad han kunnat, och har inte försökt förklara bort detta med att några i princip betydelselösa tillägg skulle ha gjort lagen bra.

 15. Jag tror att den som inte varit i den där flocken hyenor inte riktigt inser hur tufft det är. Det är dessutom inte så att man som politiker har bara sitt uppdrag på spel. Efter 10-15 års engagemang har man stora delar av sitt sociala liv i samma kretsar, vilket i denna situation står på spel även det.

  Att träda ur kretsen är kanske rätt, men det är också att ställa hela eller stora delar av sitt liv på huvud. Det är inte en situation som man bearbetar sig igenom på en dag eller två om man inte var beredd från början.

  Det är en sak att vara ideologiskt stingent, det är en annan sak att vara människa, vilket kan vara väl värt att hålla i minnet när man utdelara
  kritiken. Det är lätt att hojta “tryck på knappen” men det är inte riktigt lika lätt att själv ta alla konsekvenserna av dem.

  Var besvikna, men visa lite hyfs och medmänsklighet.

 16. Tack Sophia för ditt stöd, trots att jag inte orkade mig igenom processen utan blev utkvittad.

  Jag ska göra mitt bästa för att förvalta ditt förtroende.

 17. Som jag redan kommenterat på många andra ställen, Karl Sigfrid var den ENDA borgerliga ledamoten som var OFFENTLIG och TYDLIG med sitt nej INNAN voteringen.

  Sedan beklagar även jag att orken inte fanns ända fram till omröstning, men det kan jag ha viss förståelse för, även om jag är besviken. Det är ändå hästlängder bättre än Federleys/Johanssons politiska teater i kammaren.

 18. Sophia du har rätt i det du säger.

  Men, och jag säger men här, vi båda vet om detta tryck, så vi på andra sidan nästan måste sätta lika hårt tryck utifrån för att ens ha en chans. Låter hårt men är dagens sanning, även jag som just skriver detta har genom mail, opinionsarbete osv vetat vad jag gjort, velat satt just Karl och andra i denna sits för att få som jag vill, att ändamålet för stunden helgar medlen.

  Att det sedan blir den som vi trycker på som blir offer är något som vi sällan eller aldrig varken vill eller i stridens hetta tänker på.

  Önskar det fanns “krigsregler” i politiken då den i mitten kunde säga ett enkelt “timeout” och båda sidor skulle respektera det.

 19. Du föll på mållinjen, Karl. Du kämpade inte in i det sista och även du får ta en del av skulden för att ha legaliserat FRA:s (fram till nu) kriminella verksamhet. Sverige, vad fan hände?

  Jag har röstat moderat i varje val sen jag fick rösträtt, men aldrig, aldrig mer efter det här historiska sveket – från partiet, och sen ännu en gång från dem som sa att de skulle stå upp mot totalitarismen.

  Sammanfattning för FRA: Bomb, Attentat, Terror, Allah Akbar, Jihad, Bin Laden, Rosenbad, Reinfeldt, Sahlin, Irak, Afghanistan, Iran, Krig, Spräng, Självmordsbomba, London, New York, Madrid, Moskva, Tjetjenien, Israel, Palestina.

 20. Jag vill fortfarande veta. Vad hotade man dig med? Vem gjorde det? Jag tänker utkräva personligt ansvar av dessa individer.

 21. Jag vill faktiskt passa på att försvara Karl Sigfrid här. Han vågade gå ut och kritisera och stod emot förbaskat länge.

  Att det sedan ledamöter inom riksdagsgruppen, partisekreteraren, gruppledaren & Statsministern ägnar sig åt rena hotelser mot Sigfrid är helt horribelt!

  Jag vet vad som hände i riksdagsgruppen och publicerar inte allt här, men…

  … tänk er själva att mitt under riksdagsgruppsmötet (där Sigfrid ensam får försvara sig mot en mobb av 97 personer) plötsligt få reda på att Fredrick Federley & Annie Johansson i talarstolen sviker…

  Vissa sålde sin själ genom detta förslaget, det gjorde inte Sigfrid, Lindberg och till Olsson.

  Avslutningsvis till Karl Sigfrid: Jag förlåter dig den här gången, men vissa andra jäklar kommer jag aldrig att förlåta, http://www.joinsimon.se/christian-holm-oskar-oholm-anna-konig-jerlmyr-henrik-von-sydow-tomas-tobe-mfl-svek-oss/

 22. Pingback: Christian Holm, Oskar Öholm, Anna König Jerlmyr, Henrik von Sydow & Tomas Tobé svek oss... | joinsimon.se

 23. Karl Sigrid. Om du hade varit den demokrat och liberal du säger dig vara hade du röstat nej men istället ställde du dig vid sidan om. Du är inte mycket bättre än dem som “råkade” frånvara. Jag hoppas och tror att du har satt din sista potatis i politiken!

  För många av oss borgliga gräsrötter börjar nu överväga ett nytt parti och för mång var detta spiken i kistan!

 24. Synd att du inte orkade hela vägen men all heder åt dig för att du inför den första debatten tydligt deklarerade ditt nej. Hade inte Federley och Johansson brutit pakten de hade med Lindberg och Ohlsson, så hade ni varit fem som kunnat följa ert samvete. Två i skaran saknade visst det samvetet…

  Den störste svikaren av dem alla är Fredrik Reinfeldt som tydligen tyckte fotbollen var viktigare än frågan som förvandlade Sverige till en icke-demokrati och som dessutom skickade ut sina bandhundar till att trakassera Karl Sigfrid och kanske även andra liberala moderater.

 25. Kan vi sluta tjata om “sveket” nu? Ge honom ett break, han vet vad vi tycker.
  Kritiken är relevant, kanske till och med befogad, men den kommer inte att hjälpa oss att få veta det vi vill veta:

  1. Vad hände egentligen?
  2. Vad fick dig att acceptera utkvittning?
  3. Hur ser du på att partiet skickar ut officiella meddelanden om din inställning utan ditt godkännande?
  4. Hur tänker du agera nu?

 26. OK. Frågan en gång till. Varför kvittade du ut dig? Blev du torterad? Tusen nålar? Jag är allvarlig. Exakt vad var det som hände som gjorde att du omöjligt kunde sitta rakryggad och trycka på en knapp? Är det något olagligt så gör en polisanmälan. Mobbing är förbjudet i sverige. Men som sagt. Ett svar tack. Vi är flera som undrar (och som aldrig har varit i en riksdag och tittat hur ni jobbar).

 27. Jag tycker det är alldeles utomordentligt tydligt att Karl verkligen ville rösta Nej. Hotet mot demokratin är inte att han lät kvitta ut sig, utan att hans riksdags”kamrater” pressade honom till det. Är det sånt de är valda för?

  Det borde ha varit precis tvärt om. Flytta på mobbarna, inte mobbningsoffret, ni vet… ;)

  Karl, jag är mycket ledsen att du inte röstade Nej, men din heder är i mina ögon mycket mer intakt än t ex Federleys. Du var den allra förste alliansledamoten som “bröt isen” genom att deklarera att du tänkte rösta Nej – inom moderaterna av alla partier – det krävde mod!

 28. Galet att dom skickar ut falska pressmeddelanden på det viset!

  Var först besviken på din nedlagda röst, men jag var själv aktiv i MUF och Moderaterna i några år och redan på den nivån kunde det piskas upp heta stämningar när man kritiserade partilinjen (man är bara med i en anarkistisk sekt som vill förstöra för partiet etc.). Det du måste fått stå ut med på mötet med riksdagsgruppen måste varit extremt! Otroligt bra att du stod på dig så pass mycket som du gjorde!

 29. Håller med Sophia och Björn. Och jag tycker det är så sju-in-i-helsickes svagt av alla de moderata ledamöter som själva kände tveksamhet att inte backa upp Karl på gruppmötet. Fast självklart borde även hans meningsmotståndare ha gjort det.

  Hur kan vuxna, välutbildade människor ha en sådan auktoritetsskräck? För det är väl det det handlar om?
  Även om de senaste dygnen har förvandlat mig till en cyniker tror jag faktiskt inte att det var omsorg om den egna politiska karriären som fick liberala ledamöter att förneka sin ideologi i går.

  Men Karl, du har frågor att besvara och jag tror att du kanske gör det om vi bara slutar ställa dem så aggressivt.

 30. En sak till: innan vi alla hjälteförklarar Camilla Lindberg (jag har själv skickat ett tackmejl) så måste vi betänka att hon, tack vare sitt drag att inte tillkännage sina avsikter förrän i allra sista stund, slapp utsättas för vad Karl – och antagligen även Federley och Johansson – fick uppleva.

 31. Egentligen spelar det ju inte längre någon roll vad som hände. Igår tänkte jag skriva till samtliga politiker inom alliansen och säga precis vad jag tyckte och tänkte om deras svek (i ett civiliserat tonfall, givetvis), men vad skulle det tjäna till? Lagen är antagen och så är det med det. De svar jag fick på mina brev innan omröstningen tyder på en skrämmande naivitet och en övertro på att “experterna” (dvs FRA) vet vad de talar om. Låt mig tex få citera Betty Malmberg:

  “Jag läste dina synpunkter om kryptering och var till och med inne på sidan du länkade till. Men just i detta måste jag lämna “walkover”. Jag förutsätter att FRAs experter på området har koll på detta.”

  Hon förutsätter alltså att en part i målet “har koll på detta” och utgår från att de, som är beroende av lagen för en fortsatt existens, är objektiva i frågan? Detta trots massiva protester in i det sista, både från vanligt folk, från advokatsamfundet, från ISP:erna, från IT-experter, från Leif GW Persson och, ja, listan är ju fanemig oändlig!

  Politikerna, den demokratiska processen, svek oss, våra folkvalda har brutit sina fagra löften en gång för alla men den här gången tror jag att de faktiskt har gått för långt. Alliansen kom till makten delvis för att folk var trötta på hetsjakten på fildelare och delvis för att man lite till mans började bli oroliga för det hotande Bodströmsamhället och vad har vi fått? Precis samma skit igen.

  Nu är det konflikt. På ena sidan har vi FRA som kapprustar för att kunna övervaka i bästa Stasistil, på andra sidan pågår just nu planer på att sätta käppar i hjulet. På ena sidan har vi en statlig organisation som finansieras med gigantuala skattemedel, den andra sidan, rebellerna, är en brokig skara beståendes av tex Bahnhof som öppet sagt att de tänker göra sitt bästa för att routa alla sina kunders trafik förbi FRA:s avlyssningsstationer, hackers och datorentusiaster som planerar motdrag i form av tung kryptering och “vanligt folk” som är de som står sämst rustade i konflikten och som därmed kommer vara de som främst drabbas av det intellektuella övergreppet.

  Sett ur det perspektivet är förstås Karls val att inte rösta en piss i havet (han kan få en chans att visa framfötterna igen, om inte annat för att han ska ha cred för det rabalder han ställt till med i fildelningsfrågan), det stora sveket är de 143 som, utan att tveka, röstade ja som en enda stor flock lämlar som viljelöst kastade sig ut för stupet för att partiledningarna pekade ditåt och, givetvis, Reinfeldt som innan valet konstant kritiserade Bodströms påhitt men som nu glatt leder en allians mot än grövre våld på integriteten. The game is on. Hinner FRA:s dator knäcka krypton snabbt nog för att möta motattacken? Låt mig citera Gustav Blix:

  “En ytterligare invändning är att modern krypteringsteknik skulle göra det omöjligt att komma åt väsentlig information från dem (t ex terrorister) som skulle kunna utgöra ett hot mot Sverige. Istället hävdas att det bara skulle vara kommunikation ”vanliga människor” som signalspaning skulle kunna ske mot. Det får terroristerna gärna tro…”

  Intressant. Såvida FRA inte vet någonting väldigt revolutionerande som inte någon annan ledande kryptoexpert vet om eller FRA har fått tag på datorer med utomjordiska specar så säger jag bara “Lycka till!”. Såvida FRA inte vet om svagheter i diverse kryptoalgoritmer som resten av världen inte har en aning om så är det trivialt för mig att skapa nycklar som med stor sannolikhet inte kommer kunna knäckas under min livstid även om samtliga datorer på jorden används. Do your worst…

  Sverige är en nation i kris. Vi är många som inte längre har förtroende för våra folkvalda och vår egen stat och för att citera min mor (63 bast men uppenbarligen med förbannat mycket bättre koll på demokrati och IT-tekniken än vår generiske politiker) “Så nu bor man i en bananrepublik!”.

  Det är nu vi själva får se till att försvara vår egen integritet. Ni kan alla hjälpa till tex genom att lära er hur man krypterar sin e-post (googla tex på thunderbird gpg howto för att få lite länkar), kräv av er ISP att era hemsidor ska vara krypterade (dvs det ska stå https i stället för http först i URL:en), surfa via anonymiseringstjänster (tor, relax etc), byt till en ISP som försvarar era intressen (för närvarande vet jag bara om att Bahnhof gör det, jag kommer själv byta till dem nästa vecka) etc etc etc. Mao gör livet så surt ni kan för FRA! Se till att allt de gör kostar mer än det smakar!

  Se det som den klassiska svenska försvarsmodellen. Det militära försvaret har brutit ihop så nu är det dags för hemvärnet att rycka in och ni är alla härmed rekryterade.

 32. Jag har röstat på moderaterna i alla de 6 val jag varit röstberättigad.

  Synd att inte du och några fler orkade stå emot – då hade kanske moderaterna fått min röst i framtiden också.

  Det här är en så viktig fråga att den överskuggar i princip allt annat. Man kan helt enkelt inte sälja ut sin frihet och personliga integritet för ökat grundavdrag även om ökat grundavdrag är en bra sak.

  Jag tror att det kommer att bli mycket svårt för mig att någonsin ge min röst till moderaterna eller något annat parti i alliansen igen – typ omöjligt.

  Det här har gått för långt. Var är moderat classic nu för tiden?

  KLP eller PP får det bli i fortsättningen.

 33. Karl, du har varit ärlig, och du har inte medverkat till något du inte ville stå för. Det gör dig gott. Sedan är besvikelsen ändå stor, men det tror jag du förstår.

  Johan: Då får du backa ett steg, det hade hon ju tillkännagivit?

 34. Bra jobbat Karl, hoppas du lyckas få folk inom Moderaterna att förstå vad dom röstat igenom.

  En lite undran bara, varför får alla i riksdagen rösta? Varför inte bara partiledarna? Tycker Reinfelft att det är fel att alla får rösta? Gillar han inte den typen av styre? Eller varför annars ha en sån sju helvetes partipiska?

 35. Jag skulle gärna vilja höra från dig vad som hände denna dag. kommer det att finnas möjlighet till det någon gåg?

 36. Snälla, vi ber dig, stå emot mobbingen och gå ut med den råa, osminkade sanningen om allt som hände dessa två dygn. Utelämna inga viktiga detaljer för att skydda någon. Det tror jag är det enda sättet att få folk att börja lita på att du inte kommer att svika dem igen. För både rättvisans och ditt anseendes skull…

 37. Hjältar finns bara på bio.

  Tack alliansen för att ni fick MP och V att se ut som fullgoda liberala alternativ. Tack så hemskt mycket.

 38. Jag fattar fortfarande inte: Varför kvittade du ut dig? Varför? Om du inte ger ett tydligt svar så kan vi ju inte göra annat än att förmoda det allra värsta, något så avskyvärt att du inte ens vågar berätta. Det här är allvarligt, mycket allvarligt, kanske allvarligare än själva FRA-lagen!

 39. Mattia$,

  Inga pressmeddelanden har skickats utan mitt medgivande.

  Dock har jag insett att pressmeddelandet i fråga kan tolkas på ett felaktigt sätt. Därav mitt förtydligande.

 40. du gjorde anda vad du kunde, det ar bara det att detta gar emot allt vad de borgerliga partierna star for sa det ar inte for inte som CIA-hot och liknande konspirations-teorier dyker upp i skallen pa gemene man.
  Det kanns som att du, federley, annie m.fl. kan ha utsatts for dodshot mot familj och er sjalva, men det ar just da som ni maste sta enade! hoppas att ni kommer pa att sanka lagen, dock kommer inte de borgerliga att fa tillbaka min rost innan det ar gjort.

 41. Då är det väl bäst att anmäla reinfeldt för olaga hot alternativt uppvigling om det nu var så allvarliga hot han använde?? Vilka påtryckningar användes och av vilka?? Det handlar trotsa allt om människor ( i den moderatat riksdagsgruppen) som vill kränka varenda medborgares , sian egan uppdragsivares, integritet, så hur skulle de kunna bli sura på dig om du berättar vad de sa??

 42. @Karl Sigfrid:

  Det dröjer fortfarande ett halvår innan meddelarskyddet avskaffas (genom bland annat ditt aktiva agerande), visst måste det väl fortfarande finnas möjlighet att i hemlighet läcka ut vad som egentligen hände på ett sätt så att det kan förefalla att det är någon av de som var med vid era “överläggningar” som har läckt?

  Men skicka i så fall via vanligt brev, som åtminstone tills vidare är fredade, för vi vet ju alla att FRA redan spanar på det sätt som nu skall förvandlas från olagligt till lagligt genom att ändra lagen.

  Om du till exempel skickar ett snigelbrev till Oscar Swartz så är jag övertygad om att han vet precis hur han skall behandla uppgifterna så att de garanterat inte kan spåras till dig. För i det STASI-samhälle som vi nu tydligen redan har fått, så har jag full förståelse för att du inte vågar yttra dig fritt — sådana grundlagsskyddade rättigheter har vi ju tydligen redan avskaffat i Sverige.

  Kan du förstå att vi brinner av längtan efter att få höra vad som egentligen hände? Kan du förstå att ingen kan hjälpa och stötta dig (om du verkligen vill det — vi är i alla fall tusentals medborgare som verkligen vill det om vi kan) om vi inte vet vad du blivit utsatt för?

 43. @Karl – Jag har sett den politik du drivit och jag vet ad gemensamma bekanta säger om dig. Jag känner mig övertygad om att förtroendet är välplacerat.

  @NineK – Jag förstår din tanke, men den strategi som bland andra moderaterna använder för att driva igenom sin vilja för med sig att de tappar folks lojalitet och engagemang.

  Vad vi behöver är se till att de som står med oss får STÖD inte press. Vi vill ha ställningstaganden inte sammanbrott. Således borde vi i stället funnits utanför moderaternas gruppsammanträde om möjligt och sett till att vårt skanderande nådde in. Den enda press vi bör använda oss av är resonemangets och de goda argumenten.

  @Generellt – Min partierfarenhet begränsas sig till Moderaterna och upphörde helt för 10 år sedan. Det var inte ovanligt att fullmäktigeledamöter som inte var överens med “ledarfigurerna” hotades meduteslutning. Man spred ryktenoch baktalade dem som inte rättade in sig i ledet. Inte så att det någonsin gick att bemöta utan bara så där att det blev socialt obekvämt att fortsätta vara aktiv.
  På studentförbundet kunde jag senare iaktta Sveriges lilla högskola för hobby/proffs-psykopater. Där var standard att man på årsmötet Filibustrade för att kunna bordlägga frågor som ansågs viktiga över natt. Sedan använde man kvällen och natten till att hota, muta och bete sig för att få sin vilja igenom. Jag tror att den som inte sett det från insidan har svårt att fantisera ihop det. Den som är något så när frisk i alla fall.

  Sedan fanns det givetvis en hel del bra människor och intressanta och givande diskussioner – så det ovanstående var förstås inte hela verklgiheten.

  Vad jag försöker säga är att skall vi få med oss en liten minoritet inom partivärlden så behövervi ha en klar bild av hur deras verklighet till viss del ser ut. Vi behöver inse att det inte handlar om att överleva ett möte, en knapptryckning. Kanske också inse att i den miljön som jag just beskrev så är det inte framförallt de modiga och principfasta som gör karriär. De finns där, men de har ofta fått kämpa mycket mycket hårdare än resten eftersom de per automatik uppfattas som farliga, i och med att de inte låter sig styras.

  Därmed inte sagt att vi inte skall begära att politikerna gör rätt, men vi behöver driva vår kamp ändamålsenligt.

 44. Jag hoppas att du kommer att arbeta för att de kommitteer som ska granska FRA och lagen hålls fria från passiva nickedockor.

  Utan Oscar Swartz, Anders R Olsson och flera liknande ledamöter kommer granskningen vara lika trovärdig som de sovjetiska valen. De som kommunistpartiet brukade få 101,3% av rösterna i …

  För övrigt är det svenska politiska biografiskrivandet väldigt eftersatt. Väldigt få svenska politiker skriver något vettigt om sina år i politiken. Kjell-Olof Feldt är ett positivt undantag. Om jag vore i dina kläder skulle jag börja skriva och meddela riksdagsgruppen att “ja, om jag slipper riksdagsplats efter 2010 kan jag ägna mig åt författandet på heltid …”. Alla politikerproffs minns ju hur Kjell-Olofs bok bidrog till den borgerliga valsegern 1991.

 45. ja passa på att läck ut vilka som hotade dig, eller anmäl dem helt enkelt. De om några kan ju inte hänvisa till någon slags integritet eller skretess.

 46. Pingback: Att driva kampen målinriktat « Dexion

 47. Fortfarande ingen förklaring. Då drar vi alltså slutsatserna själva: Karl Sigfrid har utsatts för utpressning av ren maffiatyp för att stänga igen käften och lyda den moderata ledningen.

  För den som inte redan sedan länge visste det så måste det nu stå helt klart att moderaterna är demokratins och rättssamhällets dödgrävare. Hur någon liberalt, demokratiskt eller överhuvudtaget anständigt tänkande människa kan fortsätta att vara medlem i moderaterna, eller – hemska tanke! – rösta på dem, är obegripligt.

  Alla som läser detta uppmanas att agera: om ni är medlemmar, gå ur partiet (gör det idag!); om ni tänkt rösta på dem, tänk om nu. Om ni agerar på annat sätt så godkänner ni det som Karl Sigfrid har utsatts för och blir på så sätt praktiskt taget medskyldiga.

  Det här är ingen lek. Det är allvar.

 48. innan det kommer en anmälan om olaga hot eller uppvigling/ anstiftan till detsamma mot reinfeldt så vet ju inte jag vad jag ska tro om din heder.

 49. Man skall nog tolka Karl Sigfrid så att när man knäckt honom på partimötet och han gått med på att kvitta ut sig frågade man om man fick gå ut med ett pressmeddelande om saken. Sigfrid sade ja.

  När han sedan såg pressmeddelandet såg han att man formulerat sig så som om han gillade det nya förslaget.

  Fult som fan av pressavdelninge och jag förstår att Sigfrid vill rätta bilden. Jag tror inte att det när någon som tvekar om var Sigfrid står i frågan (till skillnad från Qvisling-Federely et & som on det record säger att de nu är på den segrande sidan nu när FRA-lagen 1.01 gick igenom).

  Att Sigfrid skulle anmäla Reinfelt för pressmedeelandet är långsökt, det var hans eget fel att det gick ut- Han borde givetvis ha förvissat sig om att han höll med om innehållet innan han sade att man fick skicka ut det. Nu åkte han istället hem och drog filten över huvudet.

  Kanske inte John Galtskt agerat men väl mänskligt. Federely & co sålde sig (dock utan att få några 30 silverpengar) och är stolta för att de gjorde det. Det är en avsevärd skillnad mellan dem och Sigfrid.

  Federely visar att han är ett av facistasen i Riksdagen som vill avlyssna oss. Sigfrid har bara diskvalificerat sig som Rand-hjälte.

 50. Dessvärre så är grupptrycket hårt och det är nog inte bara i Riksdagen, tyvärr, även om det är det som är på tapeten just nu. Man kan inte lämna en match för att man missat första ronden. Oh no… Bara att torka av sig lite svett och ta en klunk vatten och börja om…

  Karl, du var ärlig och rakryggad. Heder åt dig. Att ensam stå emot en hel grupp är nästan omöjligt. Jag förmodar att Camillas beslut att säga nej inte var lika känt som ditt och de andras. Tänk om ni varit tysta och bara tryckt på nejknappen allihop. Hemskt att man genoma ttv ara ärlig ska få mest stryk. Men det är du som vinner i längden.

  Jag tror inte att riksdagsmän i allmänhet kommer att acceptera att bli behandlade så här en gång till. Det är Riksdagen som fattar besluten. Det måste regeringen acceptera.

 51. Marius H: Det handlar inte så mycket om pressmeddelandet som om själva utkvittningen.

  Karl Sigfrid: Vill/kan du inte berätta vad som hände – säg det då, men att totalt ignorera frågan gör dig bara mer lik dina åligt undvikande och duckande partikamrater.

 52. För att förtydliga. Karl stod upp i över 2 timmar av psykisk terror under riksdagsgruppsmötet. Jag har varit i mildare situationer under min aktiva tid i partiet och vet känslan. Karl hade säkert klarat pressen om andra slutit upp, men alla svek! Vissa av de unga frihetliga som borde slutit upp attackerade till och med Karl. När sedan mitt i mötet få reda på att de 2 centerpartisterna sviker… Ja du… jag vet inte hur jag skulle klarat av det, hade säkerligen totalt brutit ihop. Ingen kommer att erkänna att det gick till så här, men de flesta inser nog ganska enkelt vad som skedde. Kritiken bör riktas mot svikarna och den moderata ledningen som kommit alldeles för billigt undan.

 53. “Karl stod upp i över 2 timmar av psykisk terror under riksdagsgruppsmötet”

  Efter högst fem minuter av psykisk terror så går man ju rimligen bara därifrån. Och sedan går man ur partiet. Hur kan man handla på annat vis? Hur kan man förbli medlem i ett parti som behandlar en så? Hur kan man självmant stanna kvar i över två timmar medan okvädinsorden viner om öronen?

  Redan någon gång i tonåren insåg jag att man inte behöver ta vilken skit som helst. Man ryter till, och sen går man därifrån och talar inte längre med asen. Om det är riktigt illa så polisanmäler man.

 54. Jag hade hoppats att du varit där i riksdagen och röstat nej. Att det fanns någon som stack ut från en till synes enig blå fasad. Varför du inte röstade vet jag inte. Jag dömer dig inte för det. Jag vet att det finns starka krafter för vilka det inte finns något viktigare än att man endast kan urskilja blott en (och endast en) nyans av blått. Tack och farväl moderaterna! Jag tror på individen.

 55. Man får intrycket att de politiska partierna, och i synnerhet moderaterna, är att likna vid destruktiva religiösa sekter.

 56. Men gå då ut med terrorn från gruppmötet, berätta vem som sade vad och vem som hotade, vad hoten bestod i. Ingen absolut ingen av de hotande kan ju ha något att invända mot att det blir offentligt spritt vad de sagt. Eller lämna in en anmälan om olaga hot.

 57. We are Borg (and Reinfeldt and Tolgfors and …). Resistance is futile. You will be assimilated.

  Scener från moderaternas riksdagsgrupps sammanträde

  (Ett antal hotfulla moderater växlar mellan att agera bad cop och good cop.)

  — Nu du lille Karl, nu har Fredrick och Annie gett med sig, nu spelar det inte längre någon roll vad du säger. Nu är det bara fråga om du skall få (det politiska) dödsstraffet eller bara bli förvisad till partisekreteriatet i Korpilombolo.

  — Så vad säger du — skriva under pressmeddelandet och sedan lämna riksdagshuset och inte komma tillbaka förrän efter sommaren, eller kommer du att framhärda ?

 58. Jag skulle sitta betydligt tryggare som politisk hjälte (vilde) i de 2 år som är kvar på mandatperioden, tror jag.
  Varför valde du inte det alterntivet?
  Tror du på allvar att man kommer att ge dig några högre poster hos Moderaterna i framtiden, Karl?
  Och är de löftena isåfall något värda?

 59. @Magnus. Naturligtvis hade Karl, Fredrick, Annie och Birgitta, ledda av lärarinnan Camilla, suttit i världens snajdarsits under två år.

  Men de gamla betonghäckarna, som levt hela sitt liv uppe i Babels torn, visste mycket väl hur de, genom att söndra och härska, skulle piska ungtupparna till underkastelse.

  Det enda positiva som kommit ut ur den här statskuppen är att så många äntligen fått upp ögonen för hur vedervärdigt det snuskiga, politiska spelet uppe på holmen fungerar.

  Tyvärr har vi inget i vår författning som medger nyval (i grundlagen kallas det inte ens så utan “extra val”) med mindre än att en majoritet av riksdagen röstar för det. Det räcker i och för sig att 10% begär det, men att få det är en annan sak.

  Så dessvärre har diktator Reinfeldt och hans handgångna hantlangare ytterligare mer än två år på sig för att sälja ut Sverige till Det Stora Landet i Väster.

 60. Du säger att du är emot lagen? Men faktum kvarstår, vad gjorde du när lagen röstades igenom? Din trovärdighet kring personlig intigritet är icke existerande. Det finns en enda person inom alliansen som har hedern kvar och som stod upp för det hon trodde på och det är Camilla Lindberg. Skäms Karl Sigrid!

 61. Jag begriper ingenting. Vad gick övertalningskampanjen ut på? Övriga borgerliga riksdagsmän kan ju inte ha haft något enda argument för FRA-förslaget utöver “det gäller att hålla ihop regeringen”? Det finns ju praktiskt taget inget yttre hot mot Sverige! Och alla vet om det! Vad var det de sa? VAD VAR DET DE SA???

 62. @Winston: Det är hemligstämplat med hänsyn till rikets säkerhet.

  Som alla vet så befinner vi oss i krig — samma krig mot en -ism, som således alltså inte ens kan vara ett krig (ingen att inlämna krigsförklaringen till) som våra vänner i Det Stora Landet i Väster för närvarande utkämpar.

 63. Karl,

  Nu förstår jag inte alls.

  Så här skriver du:

  “Jag vill förtydliga att jag fortfarande anser att den nya FRA-lagen är oacceptabel. Massövervakning av svenska medborgare är en åtgärd som inte står i proportion till de problem som svenska myndigheter är satta att lösa.”

  Så varför fanns du inte på plats och tryckte på nej-knappen då? Det spelar ingen roll hur elaka den moderata “hyenaflocken”har varit mot dig. Om du inte kan stå upp för vad du tror på, vad är då poängen med att sitta i riksdagen?

  Sophia Blomqvists försvar är tamt och irrelevant. Du sitter inte i riksdagen för att skaffa kompisar eller odla ditt sociala liv. Dina väljare har givit dig förtroende att sitta i riksdagen för att stifta lagar till Sveriges bästa. Inget annat.

  Du vet vad du själv tycker. Du vet vad dina väljare anser. Jag kan inte för mitt liv begripa hur det kan leda till ett annat resultat än ett tryck på nej-knappen.

  I så fall, låt oss slopa riksdagen och låt regeringen stifta lagar själva istället. Hela poängen med en riksdag är ju att de kritiskt granskar och tar lagstiftande beslut. Det är du som är boss, inte din partiledare. You are the lawmaker. Regeringen står till svars inför riksdagen, inte tvärtom.

  Av alla potentiella “rebeller” så var det endast Camilla Lindberg som begrep detta. Det är något riktigt ruttet i vårt politiska system när den så kallade partipiskan är viktigare än att man representerar sina egna väljare.

  Jag kan inte med ord beskriva hur besviken jag är. Som moderat väljare hade jag väntat mig mer. Nu är jag politiskt hemlös. Vilket parti står upp för individens frihet och personlig integritet nu? Jag kommer aldrig mer att rösta på något av allianspartierna efter detta svek. Socialister kommer inte på fråga – och Piratpartiet känns inte seriöst även om de i just denna fråga har varit rätt ute.

  Jag känner mig uppgiven. Har totalt tappat tron på svensk politik.

 64. Hold your horses nu… Det är alltid lätt att ge sig på andra och utse syndabockar. Gör inte det, ändra fokus till saken istället.

  Vad gör vi nu? Tänk framåt. Konkreta åtgärder. Vad kan ändra på saken nu?

  Jag är sanslöst arg men inte sticker man då, utan det handlar om att vara betonghäck (Hej Björn F ;-) och sitta kvar nu och försöka rätta upp det hela. Det kan inte hänga på en person. Sticker man så har man gett upp. Stick inte nu stanna och slåss. Det gör jag.

 65. @Eric:

  Varför upplever du piratpartiet som oseriöst? Piratpartiet driver tre frågor, tre väldigt viktiga frågor, och de driver de med all sin kraft. Hur många frågor brukar ett “vanligt” parti driva i valtider? Visst, de har sitt program fullsmetat med floskler om hur dittan och dattan ska skötas, men hur många frågor driver och pratar de egentligen i valtider? En handfull, annars blir det för krångligt att skaldera om. Så vad är det för problem med att Piratpartiet “bara” driver tre frågor när just de tre frågorna är de absolut viktigaste just nu?

  Minns också att det här förslaget att FRA ska få avlyssna all elektronisk kommunikation från början är ett förslag som Bodström drev. Sossarna är inget alternativ, de har precis samma agenda och min misstanke är att orsaken till att de röstade emot den här gången enbart är för att de gett sig den på att vara så obekväma som de bara kan när de är i opposition. Det gick de tom ut och sa offentligt att de skulle göra precis det efter valet.

  Det finns bara tre partier som mig veterligen öppet sagt att de är emot den här typen av integritetskränkande aktiviteter och det är Vänstern, Miljöpartiet och Piratpartiet.

 66. 1 kap. Statsskickets grunder

  1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
  4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.
  6 § Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen.

  Ja förväntar mig av samtliga riksdagsmän att de skall följa detta. De skall ta sig till voteringarna, om så krävs “med vapen i hand och med fara för eget liv” Har du aldrig funderat över att du skulle kunna utsättas för en verklig påtryckning? Av t.ex. “främmande makt”. Hur skulle du agera i sådana fall? Tror du att du har 53000 kr i månaden för att trycka på en knapp bara när solen skiner? Jag kräver bot Karl Sigfrid. Bot och bättring

  ‘All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing’

 67. Om du är emot, borde du faktiskt rösta mot.

  Men.. vad sägs om att offentliggöra skiten bakom? Vi måste få veta.

 68. @Eric – Fine riksdagen stiftar lagar/representerar väljarna. Riksdagen, inte enskilda ledamöter.
  Det här är ett politiskt problem, inte ett individuellt.
  Lägg din kraft på att såga spånen som inte sa flaskhals, trots att de kallar sig “väldigt liberala”. Det är ju inte så att Sigfrid är den enda som kvittade ut sig. Lägger du lika mycket tid på alla “liberala”ledamöters bloggar? Eller är det här en form av motsats till personval.

 69. Hej Karl!

  Du skulle ha röstat nej, men jag tror ändå att du talar sanning när du säger att du inte vill ha den här lagen. Jag tycker att du borde lämna moderaterna, som ju uppenbarligen är ett rent fascistparti, och gå med i piratpartiet i stället :P Där slipper du bli vuxenmobbad till tystnad.

 70. Att politik innehåller en hel del ful- och makt-spel vet nog alla om egentligen.

  Karl har fått smaka på en hel del av både inför den här omröstningen.

  Även om Fredrik har en framtoning som ett mumintroll i media är han en stenhård maktspelare.

  Det är jättesynd att Karl inte orkade stå emot, men det går inte ens att jämföra med det som Federley och Annie gjorde, de sålde ut alla sina ideal, på extrapris, inför omröstningen.

  Dock så är det varken Annie, Federley eller för den delen Karl Sigfrid som behöver få mer uppmärksammhet just nu.

  Det är FRA-lagen.

  Den skall rivas upp!

 71. Det bästa sättet att få död på FRA-lagen (och kommande svineri av samma skrot och korn) är att få fokus på vilka maffia-partier som vi har i Riksdagen och framför allt i regeringen. Om folk fattar vilka mörkerkrafter det rör sig om så kanske man äntligen slutar rösta på dem. Men om folket istället bara fortsätter att hoppa fram och tillbaka mellan “något borgerligt skurkparti” och sosse-skurkarna (+ nickedockor), i en evig hjärndöd pendelrörelse där alla orsaker till tidigare svängningar regelbundet glöms bort – då kommer inget att någonsin ändras.

 72. Jag ska INTE säga att Karl har all heder för sitt agerande.

  MEN han har i alla fall heder nog att inte påstå att skiten blev bättre av de kosmetiska ändringarna som hastades igenom i expressremissen. Till skillnad från Federley som låtsas att allt blev bra nu.

  Besvikelsen är enorm för att det gick som det gick, men man ska inte glömma att även riksdagsmän är människor som måste fungera i sitt sociala sammanhang.

  Ingen människa är en ö, oavsett hur mycket liberaler ofta vill se det så. I verkligheten är det på gränsen till omänskligt att vare en “Ayn Rand’sk hjälte” som i varje sekund är omänskligt principfast. För att vara det så måste man vara en människa som inte värderar sina mänskliga relationer alls, och i vår grundläggande natur är vi trots allt som art ett flockdjur och därför är det omänskligt att i varje läge kräva orubblig principfasthet till vilket socialt pris som helst.

  Med det sagt, så går gränsen för var man viker ner sig olika för olika individer, och ingen av oss som kommenterar kan veta vilken press som utövats.

  Lösningen är dock inte bara att fördöma dem som inte orkade stå emot, utan snarare att fundera över hur man i framtiden ska skapa ett system som gör att ledamöter känner att de har förankring på andra ställen in i partigruppen så att de kan stå emot grupptrycket där. Om en allt för stor del av ens sociala verklighet är upphängd i politiken och karriären där, så blir man mycket sårbar för tryck därifrån.

  Processen med “sveken” i denna frågan illustrerar också ett problem i systemet med partiparlamentarismen mera än det visar enskilda ledamöters brist på moral. Det visar till exempel på faran med ordningen i riksdagen att varje utskott exklusivt äger sina egna frågor.

  FRA-lagen kom ifrån FRA som hade problem att hitta arbetsuppgifter, bereddes i försvarsdepartementet, och kom att ägas av försvarsutskottet. Där finns en kompiskorruption med militären och FRA och försvarspolitiker verkar tyvärr vara mera intresserade av effektivitet än demokratifrågor, och möjligen är det så att det just i det utskottet extra mycket saknas en insikt om att försvaret av demokratin till slut kan bli så effektivt att demokratin i sig hotas.

  Även om andra ledamöter tyckte det var fel, så är det tabu att yttra sig om “andras” frågor, och så kom det sig att ett tjänstemannaförslag från FöD blev en gemensam alliansproposition. När det väl gått så långt så blev det oerhört svårt för även de mest principfasta att göra nåt åt saken.

  Anledningen till att vi fått FRA lagen ska alltså mera sökas i riksdagens arbetsformer än i enskilda riksdagsmäns bristande moral. Trots det så ska det naturligtvis utdelas kritik mot dem som påstör sig ha en inställning och sen inte lever upp till den, men allra mest ska de kritiseras som påstår att det är nån skillnad mellan det ursprungliga förslaget och det som klubbades.

  Kampen måste gå vidare, och jag tycker vi samtidigt som vi verkligen har rätt att fråga Karl varför han vek ner sig, måste ge en eloge för att han så här tydligt visar att han vill något annat. Och som jag uppfattar det, skäms en del för att han inte förmådde mera.

  Det är nåt helt annat än de som försöker slå i oss att de kosmetiska förändringarna de lyckades få till är nån avgörande förändring i sak.

 73. Jag tror fortfarande på ditt engagemang Karl, även om jag givetvis är besviken på att du inte klarade hela vägen ut. Jag hoppas att vi får se tydliga exempel på ditt fortsatta arbete för ett fritt och liberalt samhälle i framtiden.

  Jag har röstat på moderaterna i samtliga 7 val jag varit röstberättigad. Jag har även varit en gräsrots-“pratare” för moderaterna, även om jag aldrig varit medlem i partiet (dock i muf för längesen). Jag vet med säkerhet att jag fått ett flertal andra personer i min bekantskapskrets att rösta på (m) tidigare. Givetvis känner jag att jag ångrar detta idag när jag fått se resultatet av alliansens politik, samt hur spelet bakom gallerierna går till.

  Från att ha varit en medelmåttig pratare _för_ moderaterna kommer jag nu att bli en sjuhelsickes mer motiverad pratare _mot_ moderaterna och alliansen (dock kommer jag knappast att förespråka socialism som alternativ). Jag tror att många, många andra känner och tänker som jag i denna fråga. Jag undrar om partiledningarna för de borgerliga partierna förstår vad det är de släppt lös.

  Magazinet Neo förklarar vad som menas med “pratare” här:
  http://www.magasinetneo.se/blog/archive/2008/06/18/darfor-ar-fra-lagen-en-katastrof-for-alliansen

 74. Jag börjar bli er och mer övertygad om att det råder en viss okunskap om rollerna mellan riskdag och regering. Okunskapen kanske finns på båda sidor.

  Jag fann detta imin Kommunalhandbok

  … när en riksdagsledamot är vald, intar ledamoten en juridiskt sett självständig fri och oberoende ställning i förhållande till väljarna och partiet” (2007)

  Men som i alla sammanhang finns det ett socialt spel och i det här fallet tycks regeringen haft tolkningsföreträde, jag får någonkänsla av att det gick överstyr på fel sätt faktiskt. Jag tycker att Jörgen L ovan ger en bra beskrivning av hur det kunde varit.

  Karl du gjorde vad du kunde. Tänk så.

 75. Hej Karl!

  Jag bor i Solna och personröstade på dig 2006. Med tanke på ditt inlägg tänkte jag bara förtydliga:

  Jag är fortfarande för dig. Därför kommer jag med stor sannolikhet att göra precis som du och följa ditt exempel genom att _avstå_ helt från att rösta 2010!

 76. Johan

  “En sak till: innan vi alla hjälteförklarar Camilla Lindberg (jag har själv skickat ett tackmejl) så måste vi betänka att hon, tack vare sitt drag att inte tillkännage sina avsikter förrän i allra sista stund, slapp utsättas för vad Karl – och antagligen även Federley och Johansson – fick uppleva.”

  Jag vill informera om att Camilla Lindberg själv uttalat offentligt efter voteringen att hon meddelat sin gruppledare Johan Persson och övriga i fp-riksdagsgruppen långt före voteringen att hon ville rösta nej. Däremot har hon inte sagt det till media vilket är en annan sak. Camilla har alltså varit utsatt för ett hårt tryck precis som andra.

  Men vad jag vet har också “vuxenmobbingen” varit exceptinell inom just moderaterna. Inom riksdagsgrupperna för fp, c och kd har debatten tydligen ibland varit hård men inte i närheten av de hot som lämnats från den moderata partiledningen och den “vuxenmobbing” som kunnat konstateras bland m-ledamöter.

  Jag har själv haft viss kontakt med Karl Sigfrid (tyckt Karl verkar ganska ärlig och sympatisk) men känner honom inte väl. Men jag beklagar att han inte orkade rösta vilket till sist är det som räknas.

  Men mitt tips till er som är moderater är att inte nöja er med vad som hänt. Om bara hälften av alla rykten om vad som hänt inom moderaterna inför Fra-omrösningen är sanna så är det en skandal utan dess like.

  Men som icke-moderat överlåter jag givetvis till partiets medlemmar att avgöra vad man vill göra. Men jag beklagar det som hänt eftersom jag själv som liberal fått en betydligt mer positiv attityd gentemot moderaterna de senaste åren. Mycket av den “good-willen” har m nu lyckats radera inom några dagar.

  För mig var den en viktig orsak att engagera mig borgerligt att sossarna var och är ett riktigt pampparti. Men de senaste veckorna har alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet betett sig som de värsta sossepampar. Det är inte annat än att beklaga.

  Att rösta på vänstersidan är för mig omöjligt och det är något jag inte rekommenderar att några av er andra gör hellt.

  Bengt Held
  Medlem i folkpartiet

 77. Bäste Karl Sigrid,
  Vad jag kommer säga nu har sagts förut. Många är vi som är besvikna över ditt agerande. Om man tycker något är vansinnigt så ska man stå för den åsikten, även om maktens hundar skäller en i ansiktet. Dock verkar det som om så fort det kommer till skott så viker sig folk, speciellt politiker, för vad den lokala massan säger åt en att tycka och tänka. Detta leder mig att tänka att du, och dina kollegor, är således är helt samhällsfrånvända och bara har intresse i hur detta kan tjäna er själva. Som vi alla har åter sett, makt förfäar.

  I nuläget, det enda som kan återställa din heder är att du genom aktiv verkan skriver ihop en proposition att utreda huruvida det ens är konstituerligt lagligt att genomföra denna lag. För att inte tala om driva denna fråga in i EU parlamentet där den med säkerhet kommer att deklareras som en fara för den Europeiska Gemenskapen och fortsatt samarbete. Jag undrar vad herrar Reinfeldt etc skulle säga om deras jordbruksunderstöd skulle helt plötsligt skäras av…

  I vilket fall som helst. I framtiden, rösta som dina väljare säger till dig att rösta. Det är de som har gjort det möjligt för dig att sitta i Riksdagen, och därmed INTE som dina kollegor säger till dig att rösta. Speciellt i dessa frågor som rör oss alla, må vi vara i Sverige eller i resten av världen.

  Då jag uppnått en viss ålder, och ser saker och ting med en smula distans, så vill jag bara tillägga att det verkar som om det är vissa element som numera inte har ryggrad att stå upp för sig själva utan gärna viker sig då det blåser kuling. Man kan ju alltiid reflektera över hur detta kommer sig…

  Annars önskar jag er alla, speciellt riksdags ledarmöter, en Glad Sommar och hopp om att ni all kommer tillbaka i höst med nya krafter och ryggrad att sätta Sveriges bästa före de krafter som vill göra oss alla till biståndsberoende sillmjölkar som gärna klagar men inte vågar säga emot.

  -Johan T. Lindgren

 78. Jag tror som jag skrivit förut att det råder stor okunskap både hos riksdagsmän, partier och regeringen om vilka det är som egentligen fattar besluten. Det är faktiskt så att regeringen jobbar åt riksdagen och inte tvärtom.

  Därför hoppas jag nu att alla riksdagsmän kammar sig och inte i fortsättningen finner sig i att bli hunsade på det här sättet. Karl Sigfrid du har gjort en insats genom att vi nu varseblivit vad som kan hända när man visar civilkurage. I fortsättningen hoppas jag att du får sällskap av flera andra moderata riksdagsledamöter.

  Vreden skall vändas mot regeringen tycker jag, det är de som visat dåligt omdöme i sin hantering av personer med avvikande åsikt. Det är alltid lätt att säga vad andra ska göra, men ingen av oss andra har hela situationen klar för oss, eller hur?

 79. Tja, vad ska man säga? Sedan jag fick reda på själva omröstningen hos Blogge Bloggelito mindre än en vecka före 18/6-08, har jag gjort allt som stått i min ringa makt, utom att starta en egen blogg. (Det kommer). Jag har mailat politiker, skrivit insändare och kommenterat på bloggar och youtube och fan och hans moster. Strax efter beslutet gick jag omedelbart med i Piratpartiet. Chocktillståndet, skräcken, sorgen och *vreden* har nu hunnit lägga sig så pass att jag t.o.m kan hålla med Sophia Blomquist i hennes klarsynta och lugna analys ovan, men vi behöver mer detaljer om hur detta kunde ske. Är det enkla svaret att riksdagen i Sverige är en skolklass där mobbare fått styra och ställa under alltför lång tid? Med tanke på hur det går till i det övriga samhället verkar detta tyvärr rimligt. Därav min stora sorg.
  Varför Sigfrid?
  Varför …?

 80. Karl, visst skulle avslöjandet om vad man sade till dig på det där mötet göra sig mkt bra i dina memoarer.
  Men nu ber jag dig tänka efter; kanske skulle världen bli bättre om du gick ut med det redan imorgon?
  Vill du att någon av dina partivänner skall utsättas för samma behandling nästa gång det bränner till också?
  Vill du att det skall bli ännu lägre i tak hos de största partierna i landet?

  Du har en unik chans nu att förbättra hela den politiska kulturen i Sverige, men bara om du agerar nu.
  Endast du kan ta nästa steg, och kanske funderar du på andra lösningar än att försöka fortsätta som inget hade hänt.
  Du vet var direktdemokratin finns…

 81. Jag har skrivit en artikel om gruppdynamik. Jag tror att mycket av förklaringen till vad som hänt finns i de tankarna.

  Groupthink, omnipotens – skeenden som styr sig själva. Det är inte bra, men det kan öka förståelsen. Men oacceptabelt är det.

 82. Det är lite av ett dilemma det där. Unga personer (även icke-politiker…) tenderar att vara lättare att påverka med grupptryck och äldre personer tenderar att ha konservativa åsikter och vara rädda för förändring, alternativt inte förstå förändringen.

  I fallet med FRA-lagen tror jag att båda tendenserna legat oss i fatet; de gamla politikerna är lite rädda för internet och dess (delvis skenbara) okontrollerbarhet och förstår inte heller att det vi pratar om är mer jämförbart med Sovjetstaternas censurering av brev snarare än den traditionella radioövervakningen som FRA tidigare sysslat med medans de unga uppenbarligen varit möjliga att fås till att rätta in sig i ledet med gammalt hederligt grupptryck.

  Det behövs fler Camilla Lindbergs…

 83. Alla som sitter o gömmer sig bakom en dator men som samtidigt väljer att i öpnna forum kritisera och håna den enda person i riksdagen som iaf gjorde ett ärligt försök att förändra någonting, det är i mina ögon feghet om nåt.

  Karl förtjänar bättre. En dunk i ryggen och så fortsätter vi mot nästa mål.

  Vänd era barnsliga aggressioner åt ett annat håll och helst mot er själva.

  Mycket bra jobbat Karl. Det var en obehaglig situation. Hoppas att du hänger ut din chef i media så fort du inte är beroende av hans stöd längre. Han har ju sålt ut dig något fruktansvärt.

  Rikta kritiken mot de verkliga svikarna. De som höll tyst o bara tryckte på knappen eller Bodström som själv utvecklat lagen men som nu röstar emot. Pinsamt.

  Bra jobbat Karl.

 84. Bättre

  “Hoppas att du hänger ut din chef i media så fort du inte är beroende av hans stöd längre.”

  Alltså formellt så är det en riksdagsledamots väljare som är hans eller hennes “chef”. Riksdagen är alltså ingen vanlig arbetsplats där man kan frånsäga sig sitt eget ansvar genom att hänvisa till någon “chef” i det egna partiet som avgör.

  Sedan är gruppledaren, i moderaterna Lars Lindblad, ansvarig för att försöka hålla ihop partiet och vara ordförande vid gruppmötena. Lindblad har alltså all rätt att (vänligt) försöka övertala Sigfrid och övriga m-ledamöter att rösta med partiet. Men han måste också respektera att gruppledaren inte alltid kan få alla att rösta likadant i partigruppen.

  I en välfungerande demokrati så avgör varje ledamot inför varje votering hur han eller hon ska rösta. Men en klok riksdagsledamot röstar oftast med sitt parti eftersom vi har ett partisystem. Men ibland kan det vara befogat att rösta annorlunda än sitt parti. Han eller hon har dock en moralisk skyldighet att helst vid sista gruppmötet med partiet före debatt och votering anmäla att han eller hon ska rösta annorlunda. Annars anmäla det sin gruppledare före debatt och votering.

  På ett partikansli är det annorlunda. Där har en anställd rätt att hänvisa till sin chef. Om chefen sagt ja så är det vederbörande som har det hela ansvaret och som man ska klandra om det blivit fel.

  Kanske du vet det här redan men en del andra vet nog inte det. Därför skrev jag det.

  Den viktigaste poängen är att en riksdagsledamot alltid måste göra en egen bedömning vad som är rätt. En anställd kan däremot hänvisa till sin chef när det blivit fel och chefen visst om och godkänt det som blivit fel.

  Bengt Held

 85. Som du säger Bengt. En riksdagsman ska stå på egna ben, men det gäller ju att man får ha benen kvar. Det är inte ens självklart att de regeringskansliet riktigt förstår det. De verkar köra stilen partikansli där…

  Karl har åtminstone inte stuckit under stol med vad han tycker och det är möjligt att någon kommer att vara sur för det etttag. Men desto fler kommer att avundas hans ryggrad. Och stöd finns… Både här och där.

 86. Mary

  “Det är inte ens självklart att de regeringskansliet riktigt förstår det. De verkar köra stilen partikansli där…”

  Här är kanske kärnan i problemet. Tyvärr.

  Bengt Held

 87. Bengt – jag tror också att det är precis så. Och “cheferna” villl ha tolkningsföreträdet själva. OCh de underställda “riksdagsmännen” ska inte obstruera.

 88. Tack för att du försökte, Karl. Jag kan inte hålla med hur du röstade, men jag kan relatera på ett mänskligt plan.

  Kampen fortsätter.

 89. Men va tusan Karl Sigfrid, varför visade du inte din ståndpunkt i Riksdagen istället för på din blogg!?!

  Finns det någon fråga som det är värt att stå upp och ta en principiell strid för om inte FRA-frågan är det?

  Om du nu inte klarade av att gå emot partiet genom att rösta nej så hade du väl åtminstone kunnat markera genom att lägga ner din röst som Birgitta Olsson gjorde.

  Du kan prata hur mycket som helst, men handling säger mer än ord. Det är tur för dig att det inte var din röst som avgjorde omröstningen, för då hade domen blivit ännu hårdare!

  Du ska dock ha STORT cred för en sak: att du i klartext säger vad det handlar om, massövervakning. Och att det är en oproportionerlig och oacceptabel åtgärd.

  Jag är nämligen ENORMT trött på alla bloggande riksdagsledamöters försök till fåniga omskrivningar av typen “signalspaning i tråd” (Fredrik Malm) etc.

 90. Vid närmare eftertanke finns det faktiskt en sak till du ska ha cred för, trots att du smet undan från omröstningen, och det är att du inte deltog i Fredrick Federleys och Annie Johanssons smutsiga politiska teaterspel.

  Och att du inte försökt försvara de kosmetiska “förbättringarna” eller försökt framställa dig som “hjälte” i medierna.

 91. Du verkar ju knappast ha något råg i ryggen, om du tycker den är oacceptabel så varför röstade du inte nej?

 92. Den som är motståndare ska rösta NEJ, eller möjligen om det kan förutses att det ändå blir ett ja, att avstå.
  Inte låta sig bli utkvittad. Utan på ngt sätt markera sitt motstånd till lagen.
  Birgitta Ohlson avstod, med den kunskapen.
  Camilla Lindberg röstade rakryggat nej, det hon borde gjort var att även delta i riksdagsdebatten innan, så att du t ex fått mera råg i ryggen.

 93. Jag vet inte vad som är värst – att så många borgerliga tappat den ideologiska kompassen, eller att de som trots allt fortfarande har en ideologisk övertygelse inte agerar efter den.

  När det kom till kritan vek du ner dig. Att du nu går ut och tvår dina händer gör det bara den ynkedomen än mer tydlig.

 94. Kan vi inte vara överens om en sak? Att slåss mot en hel grupp och organisation är inte det lättaste. Det är ganska osäkert om man har en chans att vinna då. Oftast förlorar man. Det handlar inte om att vika ner sig, om motståndaren är starkare.

  Jag tror inte att motståndarna till FRA-lagen kommer att ge upp lika lätt nästa gång lagen kommer på tal. Nu har det fått en hel opinion att stärka sig emot. Man lär sig hela tiden.

 95. Trist att Karl Sigfrid inte hade modet att stå emot hyenorna. :-/
  Man lär så länge man lever, och förhoppningviss har du lärt dig något av detta.

  Det finns plats för din kunskap och kompetens i andra partier, Piratpartiet har samma hjärtfrågor som du har, så det kanske är rätt väg att gå!

  Lars-Olof Reinfeldt (f.d m) i Vetlanda hade modet att säga ifrån och bli politisk “vilde”. Läs och inspireras av hans blogg;

  http://loreinfeldt.blogspot.com

  Dåliga lagar kan ändras, det har historien visat. Som Mahatma Gandhi en gång myntade; “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”

 96. Mjau Mjau Mjau,

  Om du har en åsikt varför stod du inte för den då??????? Jag kommer aldrig alltid rösta på moderaterna igen.

 97. Jag läste artikeln i Expressen idag. Bra att Karl Sigfrid talat ut offentligt. Ännu bättre om han namngett de som betedde sig illa mot honom men jag respekterat att han inte gör det eftersom det skulle kunna leda till repressalier.

  Folk som har kryssat Sigfrid har rätt att vara besvikna. Ni har all rätt att kryssa någon annan eller byta parti.

  Men fokus nu när ni har hutat åt Karl borde vara att granska den kultur som råder i riksdagsgruppen för moderaterna där folk tydligen blir “mobbade” om de tycker annorlunda och säger det offentligt. Ni som är medlemmar borde inte accetera den “mobbingkulturen” och brist på respekt för individen. Det hade jag sagt oavsett vilket parti som haft en sådan kultur.

  Återigen, det har med en information jag fått varit olika kulturer i de olika borgerliga riksdagsgrupperna. Kd har vad jag vet inte haft tydliga opponenter så de kan vi lämna därhän i det här sammanhagane. I centern har det varit hård kritik mot opponenter men de har blivit respekterade trots det. I folkpartiet har opponenter blivit respekterade på gruppmöten och av de flesta partikolleger men “mobbade” av Johan Pehrsson och vissa andra i gruppledningen.

  Värst har situationen varit i m där kanske inte alla men många sannolikt “fryst ut” Karl Sigfrid ett år framåt om han röstat nej. Kanske inte hälsat på honom i korridorer eller pratat med honom.

  Men kan tycka Sigfrid är feg och i någon mening var han det. Men han är förmodligen den ledamot inom alliansen som blivit mest illa behandlad av det egna partiet i Fra-debatten.

  Jag säger som en major vid det regemente där jag gjorde värnplikten brukade säga efter att han berättat orsaken till något han gjort fel. “Det är inte en ursäkt, men det är en förklaring”.

  Bengt Held
  Medlem i fp

 98. Inte för att jag inte tror att mobbingen och pressen från partipiskan varit hård inom Moderaterna, men har Bengt Held hört Camilla Lindbergs uttalanden?!

  Det är inga snälla pojkar och flickor från Folkpartiet heller som sitter i vår riksdag till kinder-garten….

  Johan Pehrson, för att nämna en, verkar vara en riktigt otrevlig en, och då dömer jag inte bara utifrån Lindbergs uttalanden, utan också från personlig diskussioner med honom.

 99. John Smith

  “Inte för att jag inte tror att mobbingen och pressen från partipiskan varit hård inom Moderaterna, men har Bengt Held hört Camilla Lindbergs uttalanden?!”

  Jodå, jag har även sett henne uttala sig i Rapport. Och jag har talat med folk i riksdagsgruppen. Det var därför jag skrev följandei mitt förra meddelande

  “I folkpartiet har opponenter blivit respekterade på gruppmöten och av de flesta partikolleger men “mobbade” av Johan Pehrsson och vissa andra i gruppledningen.”

  Ingen, varken Camilla eller någon annan har vad jag vet sagt att folkpartiet haft något liknande på något gruppmöte som det som hände med Karl Sigfrid när han blev attackerad så hårt på ett m-gruppmöte att han inte orkade vara med och rösta nej.

  Däremot har Johans Pehrsson och vissa andra i folkpartiets riksdagsgrupp “mobbat” Camilla utanför gruppmötena. Camilla själv nämnde “i korridorer och fikarum”. Hon pekade ut Johan Pehrsson men sa att det även var andra som gjort liknanden saker tex sagt “du har inga kompisar kvar om du röstar nej”. Det senare är så fånigt så man tror inte det är sant.

  Att du eventuellt försöker få det till att jag skulle bagatellisera det som hänt i fp är alltså helt fel. Det är allvarligt. Jag har skickat mail till folkpartiets riksdagsgrupp och sagt att det är helt oacceptabelt och att Johan Pehrsson bör fundera på om han är lämplig för sin post. Personligen tycker jag han direkt borde lämna gruppledarposten, hans beteende är helt oaccetabelt.

  Men jag vidhåller också att situationen varit värst i moderaterna. Det har varit info om att massor av människor attackerade Karl Sigrid på ett gruppmöte medan ingen försvarade honom. Vad jag vet har han också varit ensam om att tydligt sagt att han funderade att rösta nej och sedan skickade han som bekant ett mail om det. Det är det som gjort hans situation extra svår.

  I folkpartiet har förutom Camilla Lindberg flera andra internt uttalat att de kanske röstar nej, främst Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström. Camilla har alltså haft det lättare eftersom hon inte varit ensam förränn vid själva voteringen. Dessutom så är det ingen av de jag talat med eller som uttalat sig i media som sagt att det är många om ens någon som på folkpartiets gruppmöten attackerat Camilla som man i m gjorde mot Karl på ett gruppmöte.

  Men det parti som tydligt betett sig vettigast är centern.

  Alla partier borde lära sig något av det här men i synnerhet moderaternas riksdagsgrupp som betett sig helt oacceptabelt. Men det är som sagt inget partipolitiskt i sig. Samma situation hade det sannolikt blivit inom sossarna om de varit i majoritet. Men två fel gör inte ett rätt!

  Bengt Held

 100. Jag skäms å moderaternas vägnar och beklagar den brist på kunskap om hur man behandlar andra människor som visat sig vara fallet för Karl Sigfrid.. Det är bara att djupt beklaga och hoppas att det inte upprepas.

  Förhoppningsvis har alla lärt sig av detta.

 101. Men stackars lilla tallen då ..! Mår du dåligt? Det hade jag ocklså gjort om jag hjälpt till att avskaffa en grundläggande rättighet i Sverige. Vi behölver inte dina tårar Karl. Vad hände med att vissa saker är betydligt viktigare än din politiska karriär? Camilla Lindberg får mitt kryss i nästa val. Du kan ta dig.

 102. Peter. Det är alltid lättare att sparka på den som ramlat, eller hur?
  Ska man inte ändå försöka uppmuntra den som försökte. Är det inte bättre att ge sig på de fegisar som höll sig tyst undan? Det tycker jag.

 103. Men Peter – Nu pratade jag mer symboliskt då… Men det kanske är svårt att förstå ;-)
  Karl var tydlig och modig med sitt ställningstagande men de andra var starkare. Förstår du då?

 104. Demonstrationen i Malmö torsdagen den 3 juli 2008.

  Gustav Adolfs torg

  Talare
  Preliminär talarlista
  Start ca 17.15, talen ~2 minuter/talare
  Timbuktu (conferencier)
  Sara Mohammadi från Ung Vänster
  Johanna Nylander (Frihet Fildelning Feminism)
  Daniel Sturesson från KDU
  Erik Hultgren från CUF
  Peter J Olsson Politisk redaktör, Kvällsposten
  Björn Hellberg från SSU
  Demonstrationståg (ca 17.50-18.30) från Gustav Adolfs torg, Södergatan, Stortorget, Lilla torg, Skomakargatan, Södergatan, Gustav Adolfs torg.
  Trafikregler ska iaktagas, hörnet stortorget/lilla torg gås på trottoaren, de som bär megafoner fungerar som demonstrationsvakter
  MUF
  Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay
  Hampus Algotsson från Grön Ungdom
  Emil Strand från Liberala Ungdomsförbundet
  Snild Dolkow från Piratpartiet
  Timbuktu (Conferencier)

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_Malm%C3%B6_den_3_juli_2008

 105. Karl, hur kan du stå och säga att du fortfarande är emot lagen. Du är en av dom som hade chansen att påverka och så backar du ur.
  Att avstå sin röst i en fråga man hävdar sig kämpa för…. herregud!

 106. Oavsett hur hårt pressad du varit av ditt parti så kommer pressen från dina väljare och i slutändan ditt samvete garanterat vara mycket mycket värre. Du svek ett land istället för en handfull partivänner.

 107. Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer — innan de kommo till makten — ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?

  I högsta grad.

  I hela sitt liv äro de således aldrig vänner till någon, utan äro alltid antingen en annans herrar eller en annans slavar. Men sann frihet och sann vänskap får den tyranniska naturen aldrig smaka.

  Förvisso.

  Kunna vi ej ha rätt att kalla dylika personer för opålitliga?

  Jo visst.

 108. Om du har en åsikt varför stod du inte för den då???

  Aldrig att jag röstar på en fegis som gör precis som alla andra (som jag INTE ville rösta på) säger.

 109. Det vore intressant att få ta del av dina synpunkter på den senaste tidens folkpartiska utspel, som i mina ögon är helt uppåt väggarna. Det är SÄPO och inte FRA som skall utreda brott mot rikets säkerhet och bedriva spaning mot individer. De “integritetsstärkande” tillägg socialdemokraterna och vissa folkpartister nu argumenterar för kan paradoxalt nog få till följd att det blir [b]lättare[/b] för FRA än för SÄPO att bedriva denna typ av spaning. Rimligare vore i så fall att göra tvärtom och kräva att FRA avidentifierar all data innan den lagras eller presenteras för uppdragsgivarna, och [b]förbjuda[/b] FRA att bedriva spaning specifikt mot brottsmisstänkta individer.

 110. Om du fortfarande anser att FRA-lagen är oacceptabel, är du beredd att göra gemensam sak med de folkpartister som vill eventuellt skriva en motion mot lagen? Hur skall du ha det, Karl? Fegar du ut igen?? Och var gömmer du dig under sommaren? Det kommer inte att blossa över som Reinfeldt tror.
  Du har chansen att ta ställning igen. Kommer du att göra det eller inte??

 111. Pingback: SM i FRA-bashing «

 112. Hej ! Lite sen kommentar men ändå. Jag hoppas verkligen att du vilat ut under semester och fått distans till den 17/18 juni. Det arbete du lägger ner för yttrandefrihet på Internet är viktigt. Fortsätt med det och du har mitt fulla stöd. Förhoppningsvis har de som inte förstått FRA-lagens konsekvenser bland dina moderatkollegor i riksdagen fått mer insikt senare i höst

  Hälsn. Urban

 113. Pingback: Moderata lokalpolitiker tar avstånd från FRA-lagen « Onsdag

 114. Ojoj.. när man läser vissa av kommentarerna här så inser man att vissa nog skulle må bra av att läsa lite statsvetenskap och lära sig hur parlamentarisk demokrati fungerar, både teoretiskt och i praktiken.

  I dagens politiska klimat i Sverige behöver vi en viss typ av partipiska, annars faller hal systemet ihop. Däremot kan nog de flesta vara överens om att exemplen i vissa fall varit lite väl extrema och tyder på att något är lite skevt. Och då talar jag om allt ifrån Moderater till Sossar.

  Men visst, vi kan ju föra en diskussion kring hur vi vill se vår demokrati utvecklas i framtiden. Kanske ska vi helt avskaffa partipolitiken, vad vet jag. Men gör det då till just det, en diskussion om framtiden.

 115. Ska någon skjuta mot en moderat statsminister? Inifrån?

  ..omformulerar frågan:

  Ska någon skjuta mot en mobbande moderat statsminister? Inifrån?
  Svar: ja!

  Förfaller statsministerns retorik och ledarskap till att likna ett vulgärt management by fear med diktatoriska härskartekniker som stinker gamla högervindar bör han få samma artilleri tillbaka.

  Respect, Karl!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s