Bloggarna – en välkommen maktfaktor

De senaste veckorna har bloggarna blivit en maktfaktor i debatten om integritet och yttrandefrihet. Förr kunde någon enstaka bloggpost snappas upp av traditionell media och i bästa fall fått ett litet omnämnande i en artikel. Nu talas det om en “bloggbävning”, och nätupproret ger stora tidningsrubriker. Bloggarna kan tvinga traditionella makthavare att se den opinion som finns. Denna information om vad medborgarna intresserar sig för är en resurs att ta tillvara – inte ett problem som ska motarbetas.

De politiska partierna tappar medlemmar men intresset för politik är bevisligen stort. Folk vill vara med och påverka genom att komma med förslag och följa beslutsprocessen. Vissa makthavare ser bloggare och andra ocertifierade medborgare som ett hot. Men det är i själva verket tvärt om. Ju fler som granskar makten, kommer med idéer och ställer krav desto bättre. När var och en själv kan publicera sina tankar och idéer utan andras godkännande kan idéer och kunskap spridas trots att det blir obekvämt för makthavarna.

Hemliga förhandlingsdokument som läckts och lagts ut på nätet gav upphov till en intensiv debatt om det fildelningsfientliga ACTA-avtalet.
Håller EU och USA i hemlighet på att göra upp om att trappa upp jakten på fildelare, bland annat genom att låta gränsvakter inspektera resenärers mp3-spelare? En sådan inskränkning av den personliga friheten och integriteten vore mycket allvarlig, särskilt i kombination med andra åtgärder mot det fria informationsflödet. Hemliga internationella ACTA-möten har därefter uppmärksammats i traditionella medier som når en större del av allmänheten. Bloggarna är med i diskussionen redan innan besluten fattas, vilket de etablerade nyhetsredaktionerna ofta misslyckas med när politiken bedrivs i internationella organ som EU.

Om bloggarna står för öppen diskussion står EU ofta för
motsatsen. När EU:s medverkan i ACTA-avtalet blev allmänt känt hade ärendet redan passerat två kommittéer, blivit godkänt av bland annat Sverige, och utan diskussion klubbats på ett ministermöte för jordbruks- och fiskefrågor. Med en sådan ogenomskinlig process är det inte förvånande att förslag som saknar folklig förankring produceras. Utan läckta dokument och bloggare hade allt varit klubbat och klart innan väljarna fått veta något.

I stället för att gömma sig i Bryssels mörka korridorer borde makthavare både i Sverige och i EU lyssna på den opinion som finns. Istället för att enbart tillfråga intressegrupper när förslag arbetas fram borde man ta till vara på idéer från exempelvis bloggsfären, även om bloggarna enbart företräder sig själva. Om bloggsfären fortsätter att flytta fram sina positioner så att deras engagemang online ger avtryck i form av röster i val, människor som kontaktar politiker och demonstrationer på gatorna kan de påverka på riktigt. En sådan utveckling är jag övertygad om skulle vara bra för både den europeiska och svenska politiken.

Publicerad den 15 juli i Gotlands Allehanda

Advertisements

8 thoughts on “Bloggarna – en välkommen maktfaktor

 1. Du är bäst Karl Sigfrid, tur att det finns iaf EN ledamot som värnar om integritet o demokrati. Fortsätt med det, det är många tunga punkter på listan nu.. ACTA, etc

 2. Att kontrollera MP3 spelare låter kanske inte så farligt. Men reglerna i USA ger tullen redan idag obegränsad rätt att skanna och kopiera innehållet på USB-minnen och bärbar PC utan misstanke.

  Detta är en extrem integritetskränkning. Nu riskerar t.ex. journalister, advokater, läkare, präster och företagsledare att få hemliga dokument konfiskerade och att dessa börjar flyta runt okontrollerat.

  Vi verkar alltmer vara på väg mot ett totalitärt samhälle.

 3. Den 26 juni kom denna ledare om ACTA i Uppsala Nya Tidning. Såvitt jag vet den enda svenska dagstidning som på allvar tar upp den dystra hanteringen av ACTA.

  http://www3.unt.se/avd/1,1826,MC=25-AV_ID=769273,00.html

  Slutorden är kloka:

  “Det är alltså hög tid att föra ut diskussionen i offentlighetens ljus, eller riskera ett avtal som blir en politisk mardröm att försöka genomföra i varje enskilt land”

  Just det! Men finns det några tecken på att regeringen har fattat detta? De framstår nu som den amerikanska musik- och filmindustrins lydiga tjänare.

  Leif Lagerstedt

  • Se5g verkligen inte togikt ut! Blir alltid se5 sugen pe5 afternoon-tea ne4r jag ser det pe5 meny/bild ne5gonstans, men ff6r en glutenintolerant e4r det nog inte mycket att he4nga i granen Kul med e4nnu ett bloggne4tverk, jag e4lskar verkligen gemenskapen som bloggandet ff6r med sig Sv: Det var faktiskt mest komiskt, e4nnu roligare hade det varit om Darlingen ockse5 sett det..Tur att jag inte minns alls hur han se5g ut, annars hade jag ve4l df6tt om jag tre4ffat pe5 honom pe5 badhuset/stan igen Frusna hallon e4r en stor favorit he4r hemma, hos oss alla tre

 4. Vad har då sverige sagt i ACTA frågan Karl? Är uppgifterna emot 133-kommiten sekretessbelagada? Vem tog besluten för att driva detta denna väg? Hoppas verkligen du fortsätter nysta i detta…

 5. Pingback: Konstruktivt av (v) om fildelning « Christian Engström (pp)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s