Tyskland de facto-legaliserar småskalig fildelning

Skivbolagens och politikernas jakt på fildelare har tagit en ny vändning. Åklagare i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har valt att inte längre åtala fildelare som laddar hem för eget bruk. Nedladdning för ”eget bruk” innebär i detta fall nedladdning av musik och film till ett värde under 27000 kr. I grunden är detta utveckling i rätt riktning och något som vi borde ta lärdom av även i Sverige. I debatten har det hävdats att Sverige, på grund av internationella fördrag och EU-medlemskap, måste jaga varje fildelare som har laddat ner någon enstaka låt. Det tyska exemplet visar att så inte är fallet.

Om vi ska leva upp till valrörelsens löften om att inte jaga en hel ungdomsgeneration måste vi, som ett minimum, avhålla oss från att jaga fildelare som laddar hem i icke-kommersiell skala. På sikt bör all icke-kommersiellning fildelning legaliseras. Alternativet är massövervakning av Internetanvändare för att hitta dem som fildelar, ungdomar som ruineras efter att ha stämts av upphovsrättslobbyn och lagstiftning som kväver tekniska innovationer.

Nordrhein-Westfalens lösning på hur fildelning ska hanteras är intressant men samtidigt problematisk. Definitionen av eget bruk är kopplad till värdet av det nedladdade materialet, och innebär i praktiken att en internetanvändare kan ladda ner omkring 3000 låtar och 200 filmer. Man kan fråga sig på vilken tidsperiod som myndigheterna räkar. Hur uppladdning av filer hanteras är ytterligare en fråga man inte kan bortse från eftersom uppladdning är en förutsättning för att det alls ska finnas något att ladda ner. Beräkningsmodellen för värdet av nedladdad musik kan också ifrågasättas eftersom den bygger på det felaktiga antagandet att ett nedladdat musikstycke alltid är ett uteblivet försäljningstillfälle.

Finns det volymgränser måste samtliga fildelares internettrafik övervakas så att antalet nedladdade låtar kan räknas. Då kvarstår de allvarliga integritetsintrång som är en av huvudanledningarna till fildelning för eget bruk bör legaliseras.

En bättre modell skulle kunna utgå från hur den upphovsrättsskyddade musiken används. Använder man den på ett icke kommersiellt sätt borde det inte finnas någon gräns för vilka volymer som får laddas hem eller laddas upp.

Slutsasten av de tyska erfarenheterna är inte att vi bör importera just den lösningen, men att det är möjligt att som EU-medlem avstå från att jaga alla som fildelar för eget bruk. Nu går det inte längre att hänvisa till att svenska politiker är tvingade att bryta mot löftena i valrörelsen. Ett förslag från regeringen som säkerställer att vi inte kriminaliserar och jagar en hel ungdomsgeneration som fildelar borde vara den logiska konsekvensen av händelserna i Tyskland.

Publicerad på Newsmill den 19 aug

Advertisements

4 thoughts on “Tyskland de facto-legaliserar småskalig fildelning

 1. Väl skrivet! Bra att du är tydlig med att fildelning innebär både uppladdning och nerladdning.

  I samma veva som att fildelning över nätet legaliseras bör privatkopieringsersättningen plockas bort. Varför ska den som köper en tom DVD-skiva behöva betala en straffavgift direkt till Copyswede?
  Varje gång jag behöver lagringmedia beställer jag från Tyskland för att slippa straffavgiften. På så vis sparar jag 3,25 kronor per skiva. Med varje beställning passar jag på att också köpa annat jag behöver. T.ex. bläckpatroner och fotopapper.
  Jag hade mycket hellre köpt mina varor hos en svensk handlare. Men eftersom jag sparar flera hundra kronor på att beställa från Tyskland så blir det så.
  Privatkopieringsavgiften måste bort eftersom den skadar svenska företag!

 2. Pingback: Tyske överåklagarens fildelningsbeslut « infallsvinkel

 3. Nils2 : Det där var intressant. Skulle du möjligtvis kunna lägga ut en adress till någon hemsida där man kan beställa lagringsmedia från Tyskland ?

 4. Le4ste precis denna pe5 k6. men de4r e4r du kvar. jag kom in pe5 din pirfol. Je4vlar vilken grym bild.. e4lskar gaddar pe5 en tjej. Jag liksom me5nga andra e4r nog duktigt intresserade av fortse4ttningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s