Lagrådsremissen är bara början av processen

Som flera flitiga bloggare har uppmärksammat skickade regeringen i går ett förslag till ny antipiratlag till lagrådet. Förslaget bygger på ett EU-direktiv från 2004, som egentligen skulle ha varit infört i svensk lag år 2006. Delar av detta EU-direktiv – det civilrättsliga sanktionsdirektivet – har vi en skyldighet att införa. Den mest kontroversiella delen av direktivet, upphovsrättsindustrins rätt att begära ut identiteten på fildelare, beöver vi dock inte implementera i svensk lag. Det konstaterade EG-domstolen i en dom i januari. Om jakten på fildelare ska trappas upp är alltså en fråga som vi i Sverige har full frihet att besluta om själva.

Förslaget i lagrådsremissen ger rättighetsinnehavare till ett verk som olovligt laddats upp eller ned möjligheten att gå till domstol och begära ut identiteten på den person vars abonnemang har använts för upp- eller nedladdningen. Domstolen kan då ålägga abonnentens Internetleverantör att lämna ut abonnentens identitet.

Dagens lagstiftning balanserar skyddet för upphovsrätten mot andra värden, som rättssäkerhet integritet och tillgång till information. Det är redan olagligt att ladda hem eller tillgängliggöra ens en enstaka låt eller film. Rätten till ett privatliv väger dock tyngre än intresset av att avslöja en småskalig fildelare. Därför kan polisen i allmänhet inte få tillgång till den information som skulle krävas för ett åtal. För att upphovsrätten ska väga tyngre än rätten till ett privatliv krävs att den olovliga fildelningen är så omfattande att straffet förväntas vara högre än böter. Först då tvingas Internetleverantörerna med nuvarande lagstiftning att lämna ut personuppgifter till polisen.

Jag tror att dagens avvägning mellan olika intressen ligger ganska väl i linje med det allmänna rättsmedvetandet. På sikt bör fildelning utan kommersiellt syfte avkriminaliseras, men det kommer inte att ske inom en överskådlig framtid. Till dess bör vi bevaka att försöken att upprätthålla dagens otidsenliga upphovsrättslagstiftning inte får orimliga konsekvenser. Därför måste justitiedepartementets förslag förändras. Det är helt orimligt att den som hittar en olovligt upplagd låt på nätet och lyssnar på den, eller tittar i en olovlig pdf-bok, kan få sina personuppgifter utlämnade till en privat upphovsrättsorganisation och bli dragen inför rätta.

Jag utgår från att mitt parti förhåller sig öppet i den här frågan och lyssnar på de synpunkter som kommer fram i debatten. Med det som utgångspunkt formas sedan en proposition. Jag lovar att göra vad jag kan under den processen för att lagen ska bli mer balanserad än vad den aktuella lagrådsremissen är.

Så här skriver SVT, DN, DI, Metro, SvD

Advertisements

39 thoughts on “Lagrådsremissen är bara början av processen

 1. Jag hoppas också att partiet tar en modern inställning till detta. Det är bra att du jobbar med de här frågorna Karl – det saknas så mycket kunskap och det är viktigt att det går framåt och inte bakåt i informationssamhället.

 2. “Jag utgår från att mitt parti förhåller sig öppet i den här frågan och lyssnar på de synpunkter som kommer fram i debatten.” Stor humor! De har ju verkligen visat i “ditt” parti att det är just väldigt duktiga på att lyssna på väljarnas synpunkter.

  Kommer man våga ha internet hemma i överhuvudtaget i framtiden? Det finns så många sätt man kan trilla dit även som oskyldig eller iaf ovetandes.

  Man ger ju iaf genom sina beslut fri väg för piratpartiet, kanske är en (enda?) bra sak som kommer utav denna lag.

  /Danne

 3. Du pratar om en låt ska vara okej. Var tycker du gränsen går? Hur mycket ska man få fildela innan privatpoliser som APB och IFPI får ta en?

  Jag är rädd för att du inte inser i vilka mängder folk redan idag fildelar. För det har redan idag konstaterat att runt år 2020 så kommer det finnas hårddiskar som klarar av att lagra all musik som någonsin gjorts. Att sätta en gräns för hur mycket man får fildela innan det anses som grovt kommer alltså spräckas redan året efter att en sådan gräns sätts. Hur mycket folk fildelar begränsas endast av tekniken och inte av värdeställningar hos allmänheten som vad som är moraliskt rimligt att fildela innan det går över gränsen.

  Men jag förstår också att ni riksdagsledamöter i riksdagen som står för vettiga lagstiftning är väldigt få. Så jag antar att en gräns är bättre än det som har lagts fram nu.

 4. floodis,

  Om jag dikterade lagarna skulle fildelning (och andra former av kopiering) av upphovsrättsskyddat material vara lagligt. Det skulle inte finnas kvantitativa gränser, utan gränsen skulle gå mellan kommersiell och icke-kommersiell kopiering. (Vissa påpekar att gränsdragningen är svår, men att domstolar får sätta praxis utifrån lagens intentioner är inget ovanligt.)

  Givet att upphovsrättslagen och förbudet att fildela skyddat material kommer att bestå vill jag minimera skadan genom att begränsa upphovsrättsindustrins möjligheter att begära ut internetanvändares identiteter så långt det är möjligt.

  • Selvff8lgelig handler det skal lf8nne seg e5 jobbe om at det me5 bli en stf8rre retlaiv forskjell pe5 hva de med og uten jobb sitter igjen med.Noen tanker om det jeg skrev i ge5r om at det ikke er nok penger, selv om man f8ker skattene for de rike, til e5 ta seg av uff8reeksplosjonen samtidig som eldrebf8lgen kommer ?

 5. “Jag utgår från att mitt parti förhåller sig öppet i den här frågan och lyssnar på de synpunkter som kommer fram i debatten” antar att det inte var ironi?!? Kul var det i alla fall ;)

  Måste vara tungt för dig med dina sympatiska och liberala värderingar att vara medlem i detta parti…

 6. “Måste vara tungt för dig med dina sympatiska och liberala värderingar att vara medlem i detta parti…”

  Håller med connyt. Avundas inte din position. Lät inte trevligt det som sägs ha hänt innan 18 Juni. Inte trevligt, eller socialt normalt, alls.

  Tack för visat engagemang i dessa frågor. Hoppas du får dina parti-kollegor att öppna ögonen och titta framåt istället för bakåt.

 7. Pingback: Första inlägget « ConnyT’s Blogg

 8. “Om jag dikterade lagarna…” skrev du i ditt svar till floodis. Jag vet inte hur det är nu för tiden, men när jag läste samhällskunskap i skolan lärde vi oss att lagförslag kan läggas som en motion av en eller flera riksdagsledamöter.

  Du är en av de få borgerliga politiker som jag fortfarande har respekt för och dina åsikter inom många fildelnings- och integritetsfrågor. Den meningen får det dock att låta lite som mycket låda lite verkstad.

 9. Än så länge är det inte kört i den här frågan. Moderaternas partisekreterare Schlingmann kallar lagrådsremissen för ett arbetsdokument. Jag tar honom på orden och väljer att framföra mina åsikter så mycket jag kan. det vill säga jag komemr att köra hårt…

  Stå på Karl, du är inte ensam om dina idéer. Informationssamhället ska uppmuntras inte begränsas, det är affärsmodellerna som måste ses över helt enkelt. De funkar inte längre. Det måste påvisas.

 10. Pingback: Inte så optimistisk « PiratJanne

 11. Fint parti du representerar, Kalle.
  Blir det inte lite ensamt att att stå för en uppfattning som inte drivs av det parti man tillhör? Böjar likna en gammal kommunist som man konfronterar om kommunismens illdåd.
  – Det var aldrig ‘den sortens kommunism’ som jag stödde.

 12. Jag kan bara sorgligt konstatera att M metodiskt håller på att erodera hela sin kommande väljarbas!

  För de är de yngre som är mest insatta avseende kompetens såväl som teknik i frågorna. Frågorna gäller givetsvis FRA-lagen och dess massavlyssning och sedan det som kommer nu genom Antipiratlagen: en kriminalisering av alla yngre i vårt land!

  Som en tankeställare för M om vart vinden blåser avseende kommande röster så kanske det bör noteras vilket som i skrivande stund är landets tredje största ungdomsförbund: Piratpartiets ungdomsförbund – Ung Pirat.

  Se artikel i Rikdsdag & Departement:
  http://www.rod.se/politikomraden/demokrati/Unga-pirater-oppnar-statlig-skattkista/

 13. Karl,

  Okej, jag förstår dig. Men jag tycker fortfarande att gränser är meningslösa. De spräcks väldigt snabbt, fast jag vet att de kommer sättas relativt lågt från början.

  Ps. Stort av dig att fortfarande ha förtroende för ditt parti efter det som hände dig dagen innan FRA-omröstningen. Ds.

 14. Pingback: Bloggaren KAS

 15. det som flodis skriver ovan ær mycket tænkvært “för att du inte inser i vilka mängder folk redan idag fildelar…hur mycket folk fildelar begränsas endast av tekniken”. før det ær ju så otroligt sant!
  men jag ær rædd før att herrar riksdagsledamøter inte ær en aktiv part i denna teknikutveckling och således inte heller ser något problem med att sådana slynglar som fildelar åker på kænnbara skadestånd av amerikanska bolag.

 16. Karl, du skriver:

  “Jag utgår från att mitt parti förhåller sig öppet i den här frågan och lyssnar på de synpunkter som kommer fram i debatten.”

  Tyvärr finns det ju inget som tyder på att ditt parti överhuvud taget lyssnar på någon! Det har klarlagts med all önskvärd tydlighet den senaste tiden.

  Synd bara att ditt parti inte innehåller fler Riksdagsledamöter av din kaliber, då kanske det fortfarande skulle finnas hopp för någon form av frihet i detta land.

  Jobba på, jag tror och litar på dig!

 17. Jag tror på Dig Karl. Kämpa på!

  Men om M ställer sig bakom det här också i kölvattnet av FRA-lagen, så kan jag bestämt säga att jag aldrig mer i mitt liv kommer att rösta moderat.

 18. Pingback: delade | Gå inte på regeringens bluff om piratlagen!

 19. Du har så himla rätt, Karl! Gränsen går vid just “kommersiellt”. Det var så de ursprungliga lagarna var skrivna, och det är så gemene man kan tänkas acceptera dem.

  Utan allmän acceptans så är lagarna värdelösa, sedan kan polis och domstolar kämpa sig blodiga för att försöka upprätthålla dem, det hjälper ändå inte i det långa loppet.

  Jag säger som så många andra här ovan: STÅ PÅ DIG! Vi är många som står bakom dig, du förefaller att vara en av ett fåtal ljusglimtar i det Babels torn (eller Keops pyramid om man älskar Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band) som riksdagen nu verkar ha förvandlats till.

 20. Jag har nu skirvit en bloggpost om varför IP-nummer inte är ett bra instrument när man vill jaga fildelare som jag tycker att alla borde läsa.

  Sen undrar jag vilka som sitter i lagrådet? De bör uppvaktas med konkreta och utbildande inlägg så att de förstår vad det hela handlar om.

 21. Ju mer man ser av regering och riksdag idag, ju mer inser man att de helt enkelt inte hängt med i utvecklingen alls. Värderingar som borde vara självklara för ett parti som Moderaterna blir därför åsidosatta och lagar som borde strykas eller göras om från grunden plåstras i stället om för att stödja scenarion som bygger på ett förlegat synsätt. Med en slakt av rättssamhället som följd. Varför är det så få som bryr sig om skyddet för vår privata sfär idag?

  Kudos till dig Karl Sigfrid. Det behövs fler som du. Jag hoppas att du känner vilket starkt stöd du har för de frågor du driver. Jag hoppas också att M’s ledning inser det innan det är alldeles för sent. Skotten kommer verkligen inifrån idag! Partitopparna har redan skjutit sig själva i foten ett antal gånger och i stället för att stoppa blodflödet verkar de nu sikta på allt ädlare kroppsdelar. Prestigen segrar över förnuftet.

 22. Om all kommersiell verksamhet (allt som genererar intäkt via otillbörlig fildelning) regleras så att upphovsmakare får del av den intäkt som skapas via verksamheten så kan vi sluta diskutera allt detta att jaga individuella fildelare. I övrigt bör internet inte behandlas annorlunda än allt utanför internet. De som är olagligt IRL bör vara olagligt på Internet.
  Nu finns Spotify.com och We7.com. 99kr i månaden för obegränsad tillgång till musik. Om underhållnings industrin nu ser till att fortsätta att skapa tjänster som dessa så kommer fenomenet Internetpirater inte längre att fylla någon intressant funktion.

 23. @Stensture skriver: “De som är olagligt IRL bör vara olagligt på Internet.”

  Det är inte det frågan handlar om. Det handlar om att privata intressen ska tillåtas gå förbi svenskt domstolsväsen och inkräkta på vårt privatliv. Vad hände med “oskyldig tills motsatsen bevisats”?

  Det handlar också om att man idag bör ifrågasätta den lagstiftning som finns vad gäller upphovsrätt. Den är förlegad och bör revideras kraftigt.

  Det handlar vidare om vad en svensk regering och riksdag ska syssla med. Ska de skydda medborgarnas intressen och värna om en rättsstat eller ska de agera lakejer för en penningstinn lobbyverksamhet?

 24. I USA har lagen länge varit verklighet. Där spionerar RIAA (am. motsvarighet till Antipiratbyrån och IFPI här) redan HÄNSYNSLÖST på vanliga jobbare – ensamma mödrar – studenter – tonåringar och barn.

  Där kan de redan fritt få ut personuppgifter om vilka som är knutna till ett vissa IP nummer – varefter de skickar ut massproducerade och ospecificerade förelägganden. – Därefter HOTAR de vederbörande med rättegång och UTPRESSAR dem att betala en stor summa pengar för att slippa.

  De som mot förmodan vägrar betala blir föremål för en CIVILRÄTTSLIG process – vilket betyder att den misstänkte själv får stå för alla kostnader för sitt försvar. – Har regeringen funderat över hur en enskild person skall kunna uppbringa tid – ork – kunskaper om rättssystemet och ekonomiska resurser nog för att ta sig an ORGANISATIONER med stora ekonomiska resurser och dom bästa advokater? – 9 av 10 misstänkta fildelare är på så sätt redan PÅ FÖRHAND dömda – skyldiga eller inte – RÄTTSSÄKERHETEN för den enskilde sätts ur spel.

  Den nya lagen rubbar också det svenska rättssystem I GRUNDEN – Fram till den första april 2009 är det fortfarande POLISEN som skall utreda eventuella brott och om bevisen är tillräckliga leda fallet till åtal. – Den misstänkte får då automatisk en OFFENTLIG försvarare. – Efter den första april överlåts detta till PRIVATA ORGANISATIONER.

  Den föreslagna lagen har flera syften:
  a) Minska statens kostnader för polisutredningar – advokatkostnaderna mm. – Nu överlåts ALLT detta till PRIVATORGANISATIONER som har ett EKONOMISKA INTRESSE i att ta fast fildelare.

  b) De kan nu skylla ifrån sig – det är inte DE som jagar en hel ungdomsgeneration utan från USA ledda ORGANISATIONER istället.

  c) De stryker USA och dess USA ledda organisationer i Sverige medhårs PÅ BEKOSTNAD av alla internetanvändarnas INTEGRITET och minst en miljon SVENSKA medborgarnas intressen – men vår regering har ju med FRA lagen visat hur lite de bryr sig om den allmänna opinionen.

  d) De slipper tidningsrubriker om brutala HUSRANNSAKAN från polisens sida för något som MAJORITETEN av folket inte betraktar som ett brott – och resten anser att det är frågan om ett MINDRE brott knappt värd nämnas.

  Regingen försöker också skylla ifrån sig och skjuta skulden för lagens tillkomst på EU. – De LJUGER svenska folket rakt upp i ansiktet eftersom EU överlåter det hela till varje enskild land hur de vill lagstifta i frågan – Man KAN – men man BEHÖVER INTE.

  Vår regering har tydligt visat att alla lagförslag de hitintills har fört fram ENSIDIGT främjar dessa amerikanska särintressena och att de fullkomlig struntar i den ALLMÄNNA OPINIONEN som inte ser något brottsligt i att människor – HELT UTAN VINSTINTRESSEN – delar filer med varandra via Internet.

  Det märkliga är också att INGEN än så länge har kunnat föra fram övertygande BEVIS för att den sk “illegala fildelningen” skadar vitala samhällsintressen eller – som gärna påstås – har negativa effekter på kreatörernas/kulturarbetarna/skaparnas/artistenas inkomster – TROTS 10 år av “illegal fildelning”.

  Att MULTINATIONELLA amerikanska bolag eventuellt gör förluster för att de själva hellre spenderar miljoner $$$ på att jaga VANLIGT folk och stänga sajter typ the Pirate Bay istället för att hitta på nya affärsmodeller anpassade till Interneteran kan inte skyllas på fildelarna – Inte heller att den nya digitala TEKNIKEN har förändrat SAMHÄLLET – människornas ATTITYDER och KONSUMTIONSMÖNSTER.

  INGEN annan bransch i samhället har fått lika mycket support och främjas så ensidigt avLAGSTIFTNINGEN än dessa AMERIKANSKA skiv och filmbolag!!

  När kommer PRESSEN och andra media ta upp dessa aspekter – istället för att stå på sidlinjen och bara rapportera???

 25. Pingback: Reinfeldt presenterar piratjägarlagen « Christian Engström (pp)

 26. Hej!

  Precis som du säger så finns det redan en reglering på upphovsrättssidan så varför överhuvudtaget stifta ytterligare lag på området? Det civilrättsliga sanktionsdirektivet ja men för övrigt är det en fullständigt onödig proposition om man nu inte är ute även efter privat småskalig fildelning.
  Ur ren rättssäkerhetssynpunkt är förslaget ett skämt genom att det låter branschen bli polis och åklagare och dessutom får dom vara det i rätten utan att den “misstänkte” ens är underrättad. Påminner om Haiti under Papa Doc…..
  Dessutom vidgar man begreppen till att även omfatta förberedelsebrott och vad är det? När jag skaffar en snabb uppkoppling och ny snabbare dator…??

 27. kommersiell fildelning sker icke via tex piratebay, det ni pratar om är försäljnings sajter eller personer ute på stan..

  vill snart inte bo kvar i detta land (var det kina. nej just det lillasystern sverige)…

 28. Hej Karl!

  Jag har nyligen skickat en undersökning från riksdagssvar.se angående de nya signalspaningslagarna till dig. Eftersom du varit engagerad i frågan så skulle dina svar och kommentarer vara extra värdefulla. Om du inte har fått mitt mejl finns frågorna även här: riksdagssvar.se/fragor.php och det går bra att skicka svaren direkt till mig. På riksdagssvar.se kan du även se hur andra riksdagspolitiker svarat på våra frågor.

  Mvh Viktor

 29. Ip-nummer? På vilket sätt bevisar det att den som har internetabonnemang är skyldig till fildelning. Det går inte att bevisa att just den personen sysslar med fildelning.
  Om man köper/har en kniv, innebär det inte att man vill döda någon.

  PS Sen så, det går ju att fejka IP-nummer – så även om APB ser ditt IPnr, inte det heller bevisar att det är just som skickar och tar emot filer.

 30. Pingback: Reinfeldt upprepar lögnen om fildelarjakten « Christian Engström (pp)

 31. Det värsta med denna lagen är att det finns inga belägg whatsoever för att den skulle fungera…

  När finland införde lagen kunde man konstatera en liten nedgång direkt efter implementeringen, för att efter ett kort tag allt var som vanligt igen.

  Och med tanke på hur många som våra nordiska grannländer eller nån över huvud taget som implementerat direktivet har lyckats minska eller sätta dit en fildelare så är det bara ett stort skämt.

 32. Pingback: Dynamic Man » “Piratjägarlagen”

 33. Pingback: Anna Troberg » Den mest välutrustade flottan vinner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s