Ska vi jaga fildelare med terrorlagstiftning?

Lagrådsremissen om sanktionsdirektivet föreslår en skyldighet för internetleverantörer att efter domstolsbeslut lämna ut abonnentsuppgifter till upphovsrättsinnehavare. Förutsatt att uppgifterna finns lagrade. Den internetleverantör som vill kan låta bli att lagra uppgifter om tilldelning av IP-nummer utan att därigenom bryta mot laget, och om alla internetleverantörer gjorde det skulle lagrådsremissens förslag bli verkningslöst. Ett orosmoln är dock datalagringsdirektivet som Sverige måste införa. Datalagringsdirektivet tvingar internetleverantörer att lagra trafikuppgiter, däribland tilldelning av IP-nummer, i syfte att bekämpa terrorism och grov organiserad brottslighet. För att försäkra mig om att denna terrorlagstiftning inte används för andra ändamål, till exempel för att jaga fildelare, har jag skickat en fråga till justitieministern:

Med hänvisning till terrorism och grov organiserad brottslighet föreslår utredningen ”Sveriges införande av datalagringsdirektivet” långtgående ingrepp i rätten till ett privatliv. Teleoperatörer och internetleverantörer åläggs att bland annat lagra uppgifter om vem som har ringt till vem, vilka vi skickar sms och e-post till, och vem som surfar på Internet med en viss IP-adress.

Utredningen betonar att det är hotet från terrorismen och den grova organiserande brottsligheten som motiverar plikten för Internet- och teleoperatörer att lagra trafikdata. I utredningen står att läsa: ”Endast en ytterst begränsad del av uppgifterna kommer att lämnas ut till de brottsbekämpande myndigheterna och användas vid bekämpning av allvarlig brottslighet.”

Samtidigt bereder regeringen ett lagförslag som kan ge privata upphovsrättsinnehavare möjligheten att gå till domstol och begära ut identiteten bakom en IP-adress som har använts vid ett konstaterat intrång i upphovsrätten. Utlämnandet av internetabonnentens förutsätter inte något krav på att intrånget är av större betydelse.

Att lagra uppgifter om abonnenters IP-adresser är i dag, i den mån det tillåts, frivilligt för en Internetleverantör. Med datalagringsdirektivet införs ett krav på att dessa uppgifter lagras under en viss tid.

Hur avser justitieministern garantera att identiteten bakom en viss IP-adress, i de fall då denna information är lagrad enbart i syfte att bekämpa grov brottslighet, inte kan utlämnas till privata upphovsrättsinnehavare?

Advertisements

13 thoughts on “Ska vi jaga fildelare med terrorlagstiftning?

 1. Justitieministern förstår inte din fråga och kommer inte att kunna svara korrekt även om hon ville det. Varför? Jo, av det enkla faktum att hon inte vet att det bakom varje IP adress i teorin kan finnas 999999999999 möjligheter till nya IP-adresser och nya knutpunkter bakom vilka det ytterligare kan finnas…. En IP-adress är inte en slutstation, det är bara knutpunkt som kan leda vidare i princip hur långt som helst.

  Nu skall budbäraren skjutas för att nyheten inte är bekväm, och bevisningen som accepteras, det vet vi redan, är summarisk i klass med häxprocesserna, för inom juridiken är man genomgående lika okunnig och tyranniskt inställsamt lagd (gör allt för att visa sin förtrolighet uppåt, och accepterar hänsynslöst vilka konsekvenser som helst nedåt). Jorden är platt, och den som hävdar annorlunda, även om den redan rest jorden runt, gör sig skyldig till blasfemi.

 2. Det där var en intressant frågeställning må jag säga.
  Om en internetleverantör endast lagrar uppgifterna för att datalagringsdirektivet kräver det, så borde endast polis och åklagare kunna begära ut uppgifterna.

  Väntar med spänning på svaret!

 3. EU-parlamentet har på svenskt förslag beslutat att det inte ska vara möjligt att förbjuda någon att använda internet, analogt med att inte kunna förbjuda någon att använda telefon, telefax eller post. På franskt initiativ och/eller på tjänstemannanivå, håller nu detta parlamentsbeslut på att försvinna. Vad kommer du att göra för att försvara EU-parlamentets majoritetsbeslut?

 4. Det är en mycket viktig aspekt som du tar upp. Den uppenbara lösningen kommer tyvärr inte att genomföras, dvs skrota båda förslagen. Det borde ju vara så som Martin skriver att endast polis och åklagare kan få ut uppgifterna. De borde förövrigt vara de enda som får bedriva polisiär verksamhet.
  /Kristian

 5. Först FRA lagen och sedan detta.
  Regeringen gör verkligen allt för att förlora nästa val.
  Man börjar nästan tro att de är köpta men det är antagligen bara okunnighet och dåliga rådgivare. Det är bra att det finns några som är insatta i läget på den borgerliga sidan.
  Jobba på Karl du har folkets stöd eller åtminstone hela den svenska ungdomsgenerationen. Detta politiska självmord måste stoppas.

 6. wow. Träffsäkert argument. Inte skall väl fildelare ses som terrorister. Kanske vi tar efter england som kallar islänningar för terrorister.

 7. Tack för att du driver dessa frågor som är viktiga för mig och andra medborgare. Jag får intrycket att du tar ditt politiska uppdrag på stort allvar och sköter det mycket bra och jag vill gärna rösta på dig i nästa val.

  Som folkvald har du dock även ett ansvar inför dina uppdragsgivare, de som valt dig. Du är en av dem som inte svarat på den enkät som nio medborgare skickat till alla riksdagsledamöter: http://riksdagssvar.se/

  Det förbryllar mig eftersom jag uppfattat dig som engagerad i denna fråga. Nu vet både du och jag att det inte bara är dessa nio medborgare som vill läsa riksdagsledamöternas svar på dessa frågor. Jag hoppas därför att du i alla fall ger någon form av svar inom de närmsta dagarna.

  Med andra ord: “Congratulations! You are still in the running towards becoming Sweden’s Next Top Politician.”

 8. Pingback: Samkörda lagar ger hetsjakt på fildelande ungdomar « Pär Ströms blogg

 9. Den här frågan drivs farligt ovarsamt. Jag har aldrig varit så upprörd angående någon annan politisk fråga förut. Är det normalt att komplicerad frågor löses med sån sanslös inkompetens kring sakfrågorna eller är det bara så att jag råkar vara insatt i ämnet? :(

 10. Hej Karl…

  Vill bara försöka säga nåt uppmuntrande…

  Jag är ju ingen väljare av ditt parti men du är faan i mig bland det bästa som finns inom politiken idag..
  Jobba på o VET att det finns en jävla massa här ute som tycker som dig o kommer att stötta dig Karl!!!

  Ha det Karl!!
  Hallen

 11. Heja Karl!
  Du är en av ett fåtal i riksdagen som jag fortfarande har någorlunda förtroende för, och du bidrar mycket till att dämpa det politikerförakt som breder ut sig mer och mer.
  Fortsätt kämpa för det du tror är rätt! Vik dig inte! Vet att du har stöd från en stor del av folket!

 12. Hej Karl!

  Du är emot IPRED1.

  Men du kommer väl att rösta som Fredrik Reinfeldt dikterar ändå?

  Det där snacket om att det är högt i tak i Moderaterna är väl bara snack, eller hur?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s