Telekompaketet och tillgången till internet

Det blir många frågor just nu. Den här gången är det Åsa Torstenssons tur att svara. Jag noterar att Max Andersson(mp) har författat en fråga med samma innebörd.

Den 27–28 november behandlar ministerrådet det så kallade telekompaketet. När telekompaketet behandlades i Europaparlamentet lyckades svenska parlamentariker driva igenom tillägg som är viktiga för Sverige.

För det första handlar det om tillägg 138 till direktiv 2002/21/EG i kommissionens förslag COD/2007/0247. Tillägg 138 säger att ingen Internetanvändare ska få sina friheter begränsade utan domstolsbeslut.

För det andra handlar det om tillägg 166 till direktiv 2002/22/EG i kommissionens förslag COD/2007/0248. Tillägg 166 understryker medborgarnas rätt att inte få sin tillgång till Internet begränsad.

I parlamentet var den svenska uppslutningen bakom förslagen stor. Även Sveriges regering har tagit ställning för principerna i tillägg 138 och 166 genom att förkasta Renforsutredningens förslag om att stänga Internetanvändares abonnemang. Det är nu viktigt att Sverige försäkrar sig om att tilläggen tas med även i rådets beslut.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillägg 138 till COD/2007/0247 och tillägg 166 till kommissionens förslag COD/2007/0248 kommer med i ministerrådets behandling av telekompaketet?

Bloggare som skrivit om detta är bland andra Henrik Alexandersson och Oscar Swartz

Advertisements

13 thoughts on “Telekompaketet och tillgången till internet

  • Tjenare Arvid,Jag kom just f6ver lite info om en snubbe vid namn Erwan le Corre. Han veakrr ha en ganska skf6n tre4ningsfilosofi som jag tror skulle passa dig ypperligt ke4nner du till vederbf6randen? Annars kan nog google hje4lpa dig en bit med inspiration. Jag re5kade se det av en slump i aftonbladet och te4nkte direkt pe5 dig.hoppas du har det bra. skf6t om dig du oke4nde ve4n

 1. Tack Karl! Henrik, en eloge för att du bryter tystnaden. Här några tips till ditt svar.

  För ovanlighetens skull hjälper det att tänka på gamla vanliga telefoner. Lite sladdar, en nummerskiva och en lur. Ett sånt där grått metallskåp någonstans ner längs gatan och sen vidare till nån växel nånstans. Tänk kobratelefon.

  Om nån på den tiden hade sagt nåt om “innehåll” i kobratelefonen hade alla omedelbart tänkt STASI. Om nån hade sagt “upphovsrätt” tror jag folk bara hade skakat på huvudet.

  Henrik, du skriver (å Torstenssons vägnar antar jag?) på departementsbloggen att telekompaketet inte gäller “innehåll”.

  Ingen skulle vara gladare än jag om det var sant. En välvillig och optimistisk tolkning av påståendet skulle dock kunna vara att Torstensson kommer att göra allt hon kan för att se till att det blir sant.

  Jag håller tummarna, men jag tror tyvärr att det är mer eller mindre omöjligt att vrida klockan tillbaka så långt. Det Torstensson skulle kunna göra är att åtminstone se till att det finns garantier för att eventuella begränsningar av allas vår rätt till “innehåll” inte inskränker våra grundläggande rättigheter.

  Att det finns en konflikt mellan telefonnätägare och telefonnätsanvändare (eller vilket motsatspar man nu vill använda, tjänstemottagare och tjänsteleverantörer kanske är bättre) står redan i exempelvis ändringsförslag 181: dom som håller på att joxa med “säkerhetsverksamhet” i telefonnäten får inte åsidosätta “grundläggande rättigheter och friheter” hos dom som ringer.

  Jag vet att du säger att våra grundläggande rättigheter redan är skyddade av att e-handelsdirektivet säger att till exempel Telia inte får joxa med “innehåll” för att dom har “mere conduit”-status och att vi lever i en rättsstat. Tja, visst är det så, men varför då nämna det självklara i 181:an? Eller förresten, Mark Klamberg undrar på sin blogg om vi är en rättsstat, så det skadar kanske inte att säga det ordentligt i telekompaketet? I England kom i veckan dessutom en rapport som pekar åt att regeringen där vill ändra på “mere conduit”. “UK government threatens Internet content monitoring” skriver Monica Horten på sin blogg.

  Grundproblemet med ditt inlägg på departementsbloggen är att du har fel utgångspunkt. Telekompaketet handlar tyvärr efter upphovrättslobbyns härjningar i Bryssel nu också om “innehåll”. Därför tror jag att det nu är skademinimering som gäller. Så mycket hängslen och snören som möjligt helt enkelt.

  Och det leder fram till frågan jag trodde Ask och Liljeroth redan hade svarat på. Om det är en konflikt mellan två parter måste man ju lösa det i domstol, eller hur? Det gäller även konflikter om “innehåll”, eller hur? Vi i Sverige vill inte att maskiner ska sköta om rättvisan. Eller hur?

  De två ändringsförslag Karl frågar om tar vara på Ask och Liljeroths ställningstagande. Mer än så faktiskt. De bygger på deras formuleringar. Jag hoppas att du och Torstensson kommer med fler och tar med dom till Bryssel!

 2. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Var god skölj (med anledning av Hanssons referenser till att “mere-conduit”är allt vi behöver)

  • Haha, Orewa e4r ett riktigt skithe5l Hela d6stkusten ser liadakn ut vare sig ni e5ker uppe5t eller nere5t, och sf6dra delen likase5. De4remot ne4r ni ve4nder nordve4st kommer det roliga. Rolig blogg, jag uppskattade inle4gget.Om ni inte varit de4r e4n, eller hf6rt talas om det, se5 e4r Takaka(Norr om Nelson) Nya Zeelands he4ftigaste ste4lle att bara driva runt pe5 ett slag, sommaren e4r ve4l pe5 g de4r nere nu med, perfekt

 3. Hej Karl! Stor tack för att du lyfter viktiga frågor.

  @Erik: Bra förklaring, men står det “tjänstemottagare och tjänsteleverantörer”? Det är lite farliga termer i Internetsnammanhang eftersom de ligger ovanpå “tjänsten” teleoperatör eller internetaccess. Många filteringsivrare vill ju få internetleverantörer att ta ansvar för tjänsterleverantörerna, dvs webb och epost leverantörer som finns tillgängliga via Internet. Det kan tom låta rimligt om man inte förstår separationen av tjänster och Internetaccess på Internet.

 4. @Jonas, skarpsynt!

  Lite som med det man har på tallriken när man äter kommer från många olika producenter/leverantörer/tillverkare så kommer det man har på skärmen från alla möjliga håll?

  Om access=tallrik och tjänster=mat så vill filterkramare vill alltså att vi alla återvänder till barnbespisningen? Funkar den liknelsen? Är det så dom menar?

  Terminologin är naturligtvis viktig, men kanske inte superviktig i ett övergripande resonemang. Snabbkollade vad “vi som äter” kallas i dom olika direktiven som är “telekompaketet” (och några till relaterade):

  I 1999/5/EG har du både “användare”, “abonnenter” och “konsumenter”; i 2002/19/EG och 2002/20/EG har du “slutanvändare”, i 2002/20/EG och 2002/21/EG “konsumenter”; i 2000/31/EG “konsumenter” och “tjänstemottagare”; och slutligen i 2002/22/EG “användare”. Kollade i 2007/65/EG (Audiovisual Media Services Directive) också och där har du “användare” och “konsumenter”.

  I det sistnämnda regleras Internet nästan som om det var gammeltv. Och precis som du säger var det många filterkramare som vill tillbaka till den trygga gammeltvsoffan som jobbade fram det direktivet (Reding och Hieronimy bland andra). Så här står det i inlednigen:

  “(17) Audiovisuella medietjänster på begäran [några säger YouTube räknas dit andra inte] kännetecknas av att de är “televisionsliknande”, dvs. att de konkurrerar om samma publik som tv-sändningar och att utformningen av och sättet att få tillgång till tjänsten får användaren att rimligen förvänta sig lagstadgat skydd enligt detta direktiv.”

  Just (motsats)paret tjänstemottagare och tjänsteleverantörer jag nämnde kommer från direktivet om elektronisk handel, 2000/31/EG. Men finns också i 2006/123/EG (tjänstedirektivet).

 5. Pingback: Att hinna ikapp

 6. Pingback: SugBloggen » Blog Archive » Stäng av fildelare från nätet!

 7. Pingback: MMN-o » Blog Archive » Mer PP-smutskastning med bl.a. Arbogamålet

 8. I’m amazed, I must say. Rarely doo I encounter a blog that’s
  equally educative and entertaining, annd without a
  doubt, you habe hit the nail onn the head. Thhe problem is something thast
  too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this in my search for something concerning this.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s