Riksdagsseminarium om telekompaketet

Lagstiftning som reglerar internet samverkar ofta på ett sätt som är svårt att förutse. När vi nu ska ta ställning till telekompaketet måste vi veta vilka effekter detta kommer att få tillsammans med IPRED1 och datalagringsdirektivet. Nästa vecka hålls ett seminarium i riksdagen som kanske svarar på den frågan. Jag ska gå dit och lyssna med intresse på inbjudna internetaktivister, fildelningsvänliga skivbolag och branschorganisationer.

Inbjudan till seminarium om upphovsrätten i telekompaketet.

Med anledning av infrastrukturminister Åsa Torstenssons löfte att agera kraftfullt mot “förslag som innebär att människor i Sverige på ett rättsosäkert sätt riskerar att förlora sin anslutning till Internet” inbjuds till seminarium om upphovsrätten i telekompaketet.

Bakgrund:

När kommissionen presenterade telekompaketet 13 november 2007 var förväntningarna från upphovsrättsindustrin höga: Äntligen skulle piratproblemen lösas genom att informera konsumenter om konsekvenserna av piratkopiering samtidigt som internetleverantörerna ålades att skriva in dessa konsekvenser i sina kundavtal. Kommissionens förslag skulle göra detta möjligt.

När parlamentet röstade om telekompaketet den 24 september 2008 var förväntningarna från internetaktivister och delar av internetindustrin höga: Äntligen skulle medborgarnas rättigheter sättas i första rummet samtidigt som frågan om eventuell avstängning från Internet slutligen blev en angelägenhet för rättsväsendet. Det antagna ändringsförslaget 166 från vänsterpartiets europaparlamentariker Eva-Britt Svensson skulle göra detta möjligt.

Den 27 november ska rådet bestämma vilket intresse medlemsländerna vill sätta i första rummet. Den 21 november ska Åsa Torstensson berätta för EU-nämnden hur hon tänker agera i rådet för att garantera att medborgares anslutning till Internet inte kan stängas av på ett rättsosäkert sätt.

Situationen har nyligt komplicerats av att kommissionen den 7 november la fram ett nytt förslag som är tänkt att vara en kompromiss mellan europaparlamentet och rådet. Detta alltså under pågående förhandlingar.

Syfte:

Det här seminariet är avsett att dels öka förståelsen för hur medborgares tillgång till Internet och internetleverantörers ansvar för innehållet på Internet kan komma att påverkas av telekompaketet, och dels öka förståelsen för vilka möjligheter Torstensson har att begära sitt ställningstagande som en B-punkt på rådets dagordning den 27 november.

Tid: onsdag 19 november 2008 kl. 10:00 – 11:30
Plats: Sveriges Riksdag, Riksdagshuset östra, Riksgatan 2, lokal RÖ2-mittpolen

Prel. program:

10:00 Jacob Johnson, riksdagsledamot (v) och ledamot av EU-nämnden hälsar välkommen

10:10 Mikael von Otter, IT&Telekomföretagen

10:20 Jon Karlung, Bahnhof

10:30 Christina Wainikka, Wainikkas Innovationsbyrå

10:40 Magnus Öberg, The Swedish Model

10:50 Erik Josefsson, internetaktivist

11.00 Paneldiskussion

11:30 Avslutning

Obligatotrisk anmälan till: jacob.johnson@riksdagen.se
Frågor: Jacob Johnson, 08 – 786 46 63, 070 – 205 29 47

Seminariet är kostnadsfritt.
Obs: medtag legitimation för riksdagens säkerhetskontroll.

Välkomna!

Advertisements

5 thoughts on “Riksdagsseminarium om telekompaketet

 1. Problemet med IPRED handlar inte om fildelning utan om rättssystemet. Det fel av riksdagen /regeringen att ge privat personer och företag mer makt än polisen.

  Det är fel att företag/privat personer ska få kunna kartlägga och utpressa människor.

  Det är en skandal att regeringen överhuvudtaget kan fundera på en sådan lag.

  Det borde inte spela någon roll om man är för eller emot fildelning IPRED är helt oacceptabelt.

  Dessutom kan inte en IP adress peka ut en person.
  Om det vore så enkel så kunde man t.ex kunna göra banktransaktioner, deklarera, köpa osv. bara genom att mottagen ser IP adressen.

  Nej, IPRED “lagen” kan bara användas till att musik/film branschen ska kunna skicka ut utpressningsbrev till svenska familjer.
  Det är mycket märkligt att regeringen ska ge en sådan makt till en bransch som inte vill följa med i utvecklingen.

  Regeringen kunde lika gärna lagstadga att varje hushåll måste se på bio x antal gånger per år och köpa x antal cd skivor per år .
  Då skulle vi åtminstone slippa dessa maffia metoderna.

 2. Musiker kan själv lägga ut sin musik på nätet och sitta och “spana” på ned laddare och sedan skicka utpressningsbrev. En väldig bra affärside.
  Jag borde få upphovsrätt på den.

 3. När det gäller fildelningslagstifiningen tycker jag att den sk småmålslagen (dvs tvist om mindre belopp än ½ basbelopp) skall vara fullt tillämplig.
  Om vi sedan beräknar musik/film-branschens “förluster” efter deras vinst vid försäljning eller uthyrning av den nerladdade musiken/filmerna för just det som laddats ner av den de tvistar med (troligen några procent av kostnaden för köp av CDskiva/DVD eller hyra av hyrfilm). Då kommer var och en att få stå för sina rättegångskostnader den som laddat ner film/musik riskerar enbart att få betala för nerladdad musik/film samt ansökningsavgiften till tingsrätten, såvida det inte är frågan om mycket omfattande nedladdning (för det behövs ganska mycket för att man skall komma upp i ½ basbelopp) och då är det något helt annat vi diskuterar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s