Upphovsrätten i kunskapsekonomin

I går skickade jag in vårt wikibaserade remissvar på EU:s grönbok “Upphovsrätten i kunskapsekonomin”. Ett speciellt tack till Nils2 och BlueDemo för era insatser.

Remissvaret är inte fyllt av tvärsäkra påståenden utan lyfter istället fram behovet av att från grunden utreda de ekonomiska effekterna av såväl upphovsrätten som den olovliga kopieringen.

Inte minst den pågående debatten om IPRED visar att vi behöver en bättre förståelse av upphovsrättens ekonomiska för- och nackdelar. Upphovsrättsindustrin utgår från att olovlig kopiering har kraftigt negativ konsekvenser för skapandet medan det finns forskning som hävdar det motsatta. Istället för att okritiskt sätta oss i upphovsrättsindustrins båt bör vi som arbetar med lagstiftning skapa oss en obejktiv bild baserad på vetenskap.

Advertisements

26 thoughts on “Upphovsrätten i kunskapsekonomin

 1. Pingback: Tomas sida

 2. Pingback: Oviktig opinion « Tomas sida

 3. Karl!

  Riktigt cool idé med wikibaserade remissvar. Kan inte annat än önska dig lycka till med detta demokratiprojekt!

  .. och så vill jag flika in att vi på riksdagssvar.se ännu inte fått något mejlsvar ifrån dig på våra fem frågor. Du borde kunna svara på dem i ett nafs!

  Svara gärna till mig personligen olof punkt bjarnason at gmail punkt com!

  Frågorna, och vad andra RLMer svarat, hittar du här:

  http://riksdagssvar.se

  Mvh

  /Olof

 4. “Istället för att okritiskt sätta oss i upphovsrättsindustrins båt bör vi som arbetar med lagstiftning skapa oss en obejktiv bild baserad på vetenskap”

  – oerhört skönt att läsa. Kan tyvärr konstatera att mitt förtroende för delar av den lagstiftande församling som du sitter i inte direkt är i topp. Förhoppningsvis beror detta delvis på en felvinklad massmedial bild men nog verkar det som att ett flertal av dina kollegor har svalt den ena sidans argument med hull och hår istället för att eftersträva ett objektivt riktigt beslutsunderlag.
  I denna del återställer du en del av mitt förtroende. Tack!

 5. Så du vek alltså ner dig ännu en gång. Det var starkt jobbat måste jag säga. Vad fick du för det då undrar man?

 6. Fy fan för dig. Du går ner i historien som samma typ av svikare som Fegerley. Varför ens låtsats som att du bryr dig längre? Din lojalitet till ditt parti överväger ju tydligen lojaliteten till dina väljare, eller dina principer (om du har några kvar, du har blivit precis som alla andra sheepen.)

  Det här är oförlåteligt, och det vet du, du har svikit dina väljare, igen, och kan förbereda dig själv på att bli utkickad 2010.

 7. Och tro inte att du kan komma undan med kvittering igen. Antingen röstar du för eller så röstar du emot. Det finns inget mellanting. Kvittering är till för sjukdom och andra icke-politiska förhinder. Sluta missbruka den med att kvittera ut dig så fort ett obehagligt beslut ska tas.
  Kryp inte undan i ett hörn som en rädd liten mus, var en man och våga stå för dina handlingar!

 8. ”Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen.”

  Minns du den?
  Hepp, tydligen inte…

 9. >Det görs skillnad på om det handlar om >tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material, >eller om det bara handlar om nedladdning. Så som det >stått tidigare kommer att gälla för dem som laddar upp, >medan den som laddar ner måste göra det i större >utsträckning.

  Vad menar ni politiker med laddar upp och laddar ned ?
  En bittorrent t.ex. laddar ned och upp samtidigt utan att man har hela filen.

  >Den proposition som regeringen idag lägger fram är >också kravet på att lagen ska gälla retroaktivt >borttaget. Dessutom ska lagen följas upp från den 1 >april då den är tänkt att börja gälla.

  Den är väl en enkel sak att ändra datumet på en skärmdump ?
  Hur ska detta kollas upp ?

 10. hoppas jag inte kommer behöva dra tillbaka vad jag sa i tidigare kommentar. Stå för dina åsikter och använd inte kvittningen som en alternativ utväg.

 11. Demokrati (från grekiskans demos, folket, och kratein, styrelse) har bokstavligen den ungefärliga betydelsen “folkstyre”. Begreppet ses idag ofta förenklat som synonymt med ett styrelseskick med allmänna och fria val av representanter för folket, som idag råder i de flesta stater i världen.

  Alliansen har tydligen missförstått vilka de ska jobba för.
  Det tragisk att se hur regeringen totalt nonchalerar en övervägande majoritet av svenska folket.
  Det tragisk att se hur riksdagsmän sviker sina principer och sina väljare.
  Det tragisk att se hur inkompetens och dumhet förstör rättsstaten.
  Det tragisk att se hur Sverige möter framtiden, bakåt strävande och teknikfientligt.

 12. Jag gissar att Karl egentligen hoppas att sossarna ska ta ställning för IPRED.

  Då kan han kvittas vid omröstningen och hänvisa till att det ändå inte spelat någon roll hur han röstat.

 13. Jag tycker vi kan höja nivån något här i kommentarsfältet. Jag var med om liknande “påhopp” på Fredrick Federleys blogg. Det handlar om att stötta dem som kan tänka själva och stå upp för demokratin – som jag anser att Karl Sigfrid visat vid tidigare tillfälle – inte klanka ner på dem! Gå istället på dem som inte svarat på riksdagssvar.se’s frågor – det är mer konstruktivt.! Mailadresser hittar ni hos opassande t.ex. (tips det är bara deras förnamn.efternamn@riksdagen.se). Håll dock lite hövlig ton då. Politikerna kan nämligen bara förlora på att inte svara — riksdagssvar.se kommer att finnas kvar tills nästa val och fungerar då som en påminnelse/minnessten för väljare vilka som är kommunikativa och vilka som inte är det!

 14. Jag var hövlig inför FRA, det hjälpte inte. Killen säger ju mer eller mindre rakt ut att han tänker förrråda sina principer och väljare pga partilojalitet. Något sådant ska inte belönas med hövlighet, det ska hånas som det förrädiska beslut det är.

 15. Se nästa bloginlägg: Vi har varit överens om att vi ska landa i en gemensam linje, som vi sedan alla får leva med. Det har riksdagsgruppen nu gjort, och det fanns en tydlig majoritet för det förslag som regeringen har lagt fram.

  Innan det rapporterades i media att moderaterna blivit sams och att de som inte gilar förslaget ska kvitta ut sig (det vill säga passivt rösta för med hjälp av en regel som är avsedd för sjukdom och resor)

 16. Karl Sigfrid – för tydlighetens skull – kan du bekräfta det Niklas säger? Hur ställer du dig egentligen till det förslaget som ligger nu?

  • Everything posted made a bunch of sense. However, think about this, suppose you were to create a killer headline? I am not suggesting your content isn’t good, but suppose you added a headline that makes people want more? I mean Contact | Green DIY Energy Connection is a little vanilla. You might glance at Yahoo’s home page and note how they create article headlines to grab viewers to click. You might add a related video or a picture or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your posts a little livelier. This is for Carolyn in Virginia. We found 5 of those bicci bling chairs in the silver grey color (called mink) with the diamond rhinestones in the back. Two in tj Marx in fla and 3 in ct. We need at least ONE more to complete set. if you want to sell the one or if anyone has seen one anywhere please buy it or them and we will gladly pay you and pick up or pay for shipping. We checked most Marshall’s on the drive to fl from ct but to no avail. PLEASE please help!!! Thank you!!! Patdkelly @cox.net

 17. Niklas: jag ber om ursäkt. Jag har läst Karl Sigfrids senaste inlägg om hur “moderaterna ska ha kommit överrens” nu. Det är rent ut sagt för jävligt. Varför har vi personval i detta land är en vettig fråga att ställa sig själv en vecka som denna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s