Fildelningslagen en motgång

I går begav sig justitieministern till Filmhuset, och flankerad av talespersoner för upphovsrättsindustrin presenterade hon regeringens IPRED-proposition.

Några formuleringar har förändrats i jämförelse med lagrådsremissens förslag. Effekterna av lagen blir dock desamma. I det nu lagda förslaget görs en distinktion mellan upp- och nedladdning. Domstolen ska i sin proportionalitetsbedömning besluta att en internetabonnents identitet inte kan lämnas ut enbart efter en konstaterad nedladdning av ett fåtal verk. En enstaka uppladdning räcker dock för att rättighetsinnehavaren ska anses ha lidit stor skada, och då kan internetleverantören tvingas lämna ut en kunds identitet.

Med dagens torrent-teknik blir en nedladdare med automatik även uppladdare. Den person vars abonnemang används för en enstaka nedladdning kan med andra ord fortfarande identifieras och få en faktura hemskickad.

Vi har inom moderaterna under en ganska lång tid fört en öppen debatt om fildelningslagen. Vi har varit överens om att vi ska landa i en gemensam linje, som vi sedan alla får leva med. Det har riksdagsgruppen nu gjort, och det fanns en tydlig majoritet för det förslag som regeringen har lagt fram. Jag hoppades kunna vinna gehör för en bättre proportionalitet mellan upphovsrätten och respekten för internetleverantörernas tystnadsplikt. Det lyckades jag inte med.

Advertisements

36 thoughts on “Fildelningslagen en motgång

 1. Sigfrid:

  Du skriver:

  “Vi har varit överens om att vi ska landa i en gemensam linje, som vi sedan alla får leva med”

  Varför är det så? Är det inte bara för att företrädarna “legitimt” ska kunna köra över kritikerna? Varför får valda riksdagsmän inte rösta efter samvete och så som de önskar?

  “Högt till tak” – i moderaterna – ??????????????????

  Jag anser det vara odemokratiskt att i en “klick” besluta?!?!?! om någonting sådant!

  Sådana beslut gäller inte – de är olagliga – de är odemokratiska!

  Du har fortfarande frihet och skyldighet att rösta SOM DU VILL! – “fuck de andra”!

 2. Det betyder alltså att du kommer att stödja IPRED precis som du stödde FRA-lagen?
  (och ja – jag anser givetvis att en utkvittning ett stöd – fast lite ohederligare)

 3. “Vi har inom moderaterna under en ganska lång tid fört en öppen debatt om fildelningslagen.”

  Är det sant, eller är det bara som du skriver för att få moderaterna att se bättre ut? Den debatt jag har sett har kunnat vara mer öppen, om man säger så :(

  Du är en politiker som jag uppskattar och tycker om, faktiskt den enda inom moderaterna. Hoppas att du får mer inflytande och att dina åsikter får gehör inom er öppna debatt. Kram kram :)

 4. Du kommer ingen vart med dina förslag om du visar att du ständigt är beredd att vika dig för starkare viljor. Du måste via att du är beredd att sätta kraft bakom dina ord för att bli tagen på allvar. Först då kommer någon på riktigt att “förhandla” med dig. Fram tills dess kommer du bara vara grus i maskineriet.

 5. EU Reinfeldt ,thomas bodström, beatrice ask, tolgfors mm och ja röstarna har totalt underminerat svensk rättsäkerhet, integriteten.

  Det finns ett annat ord för vad dom sysslar med.
  Det kallas för organiserad brottslighet.
  Jäv mot befolkningen.
  Eller om du så vill landsförräderi.

  Folket bygger upp landet och kriminella element och dess familjer kapar riksdag media bakom kulliserna och vänder det mot oss.

  Vad är det som är så svårt att inse igentligen..

  Detta spel har alltid spelats folket ,, det har bara ändrat form.

 6. Tack för att du drev frågan. Även om IPRED är en riktigt dålig lag så är den inte i klass med FRA-lagen, så jag har större förståelse för att du inte går emot majoriteten i den här frågan. All kritik borde lämpligen falla tillbaka på moderaterna som parti och inte dig personligen då du åtminstone försökte.

 7. Vad gör du för de 53000 i månaden du får för att sitta i Riksdagen? Kan du motivera varför någon skall rösta på dig nästa val?

 8. Hur motiverar du att vi skall rösta på dig efter att du röstade JA (dvs inte ens kvittade ut dig) när riksdagen beslutade att överlåta i princip all makt till EU?

  Du gick ju till val som motståndare till EU-centralism och valutaunion? Varför har du ändrat dig?

 9. Jag tror säkert att Karl Sigfrid har gjort vad han kan i frågan så som demokratin fungerar idag och med tanke på hur gärna övriga moderater vill avskaffa vår rättssäkerhet. Det här visar bara en sak: ingen som står upp för demokrati kan rösta på moderaterna. Jag bestämde mig redan med FRA att aldrig mer moderaterna, inte ens på kommunnivå. Tack Karl, men slaget inom m är förlorat.

 10. Välkommen in i gänget. Gråt lite i talarstolen på måndag så blir allt bra.

  Skall vi starta salladsbar tillsammans sedan, eller har du tänkt försörja dig på att skicka ut hotbrev till tonåringar?

  Nu måste jag iväg på känsisfest på Stureplan.

  Mamma hälsar

  Fredrik

 11. Helvetes jävla politikerjävel.

  Du var den sista borgerliga riksdagspolitiker jag hade något uns av respekt för, men inte längre. Du viker dig för vad som helst, hur som helst. Röstar du för den här lagen (inklusive “utkvittering”, som är till för sjukdomar, resor, etc, inte för att du ska kunna rösta för utan attt belasta ditt samvete) underminerar du Svensk demokrati ännu mera än vad redan är gjort. Jag håller då dig personligen ansvarig för antagandet av lagen, OCH nedfallet av svensk demokratik (vad som finns kvar av den)

  Ska detta vara demokrati? När en lag som går emot ca 80-90% av fokets åsikter, så kan det väl knappast kallas för ett demokratiskt beslut?

  Det är dags att vi, folket som all makt ska utgå ifrån, tar och rensar up i riksdagen och rosenbad. Bort med alla som vägrar lyssna på folket. Bort med alla som värderar partilojalitet över folkets åsikter och integritet.

  Vad fan tror du personvalet är till för egentligen? Det var moderaterna som ville ha det, nu får ni för fan ta och respektera att ledamöter inte alltid kan rösta med partiet.

  Om du röstar för (inklusive utkvittering): AVGÅ!

 12. Niklas:

  Man kan inte underminera demokratin mer än vad Karl och de andra som röstade ja till Lissabonfördraget gjorde.

  Där efterlyser jag en förklaring till varför.

 13. PS

  Nu när ni röstat för att överlämna makten till EU i de flesta frågor, och till regeringen i de andra borde ni avstå från era feta arvoden.

  DS

 14. Du behöver inte kompromissa.
  Du ska representera dina principer och dina väljare.

  IPRED lagen gör att oskyldiga kan få utpressningsbrev och sin personliga integritet kränkt.
  Det finns inget alternativ rösta nej eller avgå.

 15. Att få tillgång till nätaktivitet och spåren därav är som att få tillgång till personers tankeverksamhet och handlar därmed till syvende och sist om grundlägggande mänskliga fri- och rättigheter. Att ge internationella affärsmän tillgång till människors tänkande och dessutom befogenhet att straffa är/ blir diktatur. En frhetsrörelse håller på att byggas upp timme för timme. Var är Du? Ställ Dig upp för demokrati.

 16. Niklas, jag förstår att du är besviken och upprörd. Men det hjälper väl knappast någon att du uttrycker dig på det där viset?

  Spelreglerna är att vi har rätt till en åsikt, rätt att kritisera och rätt att vara upprörda. Men har vi rätt att kalla varandra för vad som helst? Varifrån kommer den rätten? Du är rädd för att demokratin ska undermineras. Men ska vi värna demokratin måste vi väl kunna kritisera varandra utan att kalla varandra för okvädningsord?

  Jag kan själv hålla med om att det är märkligt med ursäktandet och accepterandet av den ena dåliga lagen efter den andra med att man ska hålla ihop, vara regeringsduglig osv. Man sätter aldrig hårt emot, eller tar konsekvenserna och byter parti vad det verkar och det är trist. Men att kalla den som åtminstone försökt för det ena och det andra räddar knappast någon demokrati. Sorry.

 17. Att låta sig bli överkörd i fråga efter fråga är inte så bra om man vill sitta i riksdagen… Du blev invald för att du var EU-kritiker, du svek. Moderaterna blev valda för att ni inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration, ni svek. Ni har varit starkt mot att makten skall utgå från staten, ni röstade igenom FRA-lagen( JA att kvitta ut sig är att säga ja). Det är sorgligt ni blev valda för att folk trodde på er, men ni sviker hela tiden allt ni pratade om innan valet. Därför kommer inte ni sitta kvar efter nästa val, ynkryggar som inte står upp för det dom sagt behövs inte i maktens korridorer.

 18. Rikard: Ursäkta mig, men jag måste få utrycka min ilska över det här beslutet på nåt sätt..

  Man blir så jävla trött på att folkets åsikter inte spelar någon som helst roll för de som har makten. Och att de politiker som inser att det dom gör är fel viker sig vid första uns av motstånd de påträffar, allt för karriärens skull.

  Frågan är varför de blev politiker? För att bli tillsagda hur de ska rösta? Kanske väntar de på den dagen då de själva får vara den som bestämmer hur de andra ska rösta? Tyvvär så har de vid det laget blivit så otroligt korrumperade av alla lobbyister och mutor att ingenting förändras.

  Frågan är när folket ska inse att de blivit grundlurade och börja reagera? När ska folk säg att det räcker nu, makten utgår från oss och vi tar tillbaka den från alla dessa korrumperade, maktgalna politiker.

  Jag funderar allvarligt på att flytta.. Frågan är bara vart politikerna fortfarande respekterar demokratin?

 19. Hur begränsad är egentligen fildelningslagen? Kan jag utnyttja den till att göra husrannsakan hemma hos min fd flickvän eftersom hon har fotografier som jag har rättigheten till på sin hemsida?
  Det låter lite långsökt, men rättigheter skall väl inte begränsas till stora filmbolag och deras kollegor, alla skall ju ha samma rättighet, eller hur?
  Dessutom blir det tillåtet att övervaka hennes intenettrafik, för hur ska jag annars kunna styrka i vilken omfattning fotot laddats ner.
  När jag har mina nyfikna dagar vet jag precis vad jag skall göra. Jag skall övervaka en mängd människor på internet för de kan ju ha något av mina verk olovligen…

 20. Varför avgår du inte? Det parti du representerar har ju åsikter som är helt på tvärs med med de du har

  Har du inte märkt att du inte kommer någon vart i moderaterna?

  Bli vilde, lämna riksdagen, gör något!

 21. Jo. Nu måste du bestämma dig vem du representerar. De som person röstade på dig eller den moderata partiledningen. I de här fallet har dina väljare och din partiledning helt uppenbart motsatta uppfattningar.

  Att ha iden att man ska komma överens inom ett parti dödar ju fullständigt tanken bakom personval. Det som får personröster får dem ju oftast för att de företräder en annan linje än partiledningen och om man alltid jämkar ihop sig inom partierna blir ju resultatet alltid att alla röstar efter partiledningens linje Den kommer ju alltid att ha en förkrossande majoritet av partiets riksdagsledamöter bakom sig.

  Genom FRA, Lissabon och Ipred har vi fått reda på att den moderata partiledningen anser sig representera utländska underrättelsetjänster, Eu eliten och upphovsrättsindustrin.

  Nu ser vi fram emot att få veta: Vem representerar du och det visar du genom hur du trycker på röstknapparna i riksdagen.

  Rösta emot partilinjen, bli vilde, byt parti gör någonting annat än att låta dig köras över utan att ha gjort någon skillnad i fråga efter fråga.

 22. Du kan ju i alla fall förklara varför du gör som du gör, dvs lägger dig i fråga efter fråga utan att få _någonting_ i utbyte. Finns det något du kan tänka dig att slåss för?

  Du får dessutom gärna förklara varför man skall rösta på dig eller det parti du representerar i framtiden?

 23. Happ, då ska v kolla på lite av vad som grävts upp hittils. Kom ihåg att det är det här du stödjer Karl Sigfrid! Ser du inte att detta är tillräckligt fel för att gå emot partiet så är lika korrupt som dem.

  Det räcker med “försök”, eller “föreberdelse” till intrång i upphovsrätten(!)

  “Sannolika skäl” räcker för att få tillgång till IP-adress. Luddigt formulerat, med den kompetens som finns inom IT i domstolarna lär väl en screenshot eller loggfil räcka!

  Den påstadda fildelaren får inte reda på att hans/hennes personuppgifter lämnats ut förrän *tidigast* en månad efter att upphovsrättshavarens advokater fått tillgång till informationen.

  Polisen ska få tiillgång till personuppgifter när det gäller ett brott som endast kan ge böter.

 24. Vi vet (tyvärr) numera att politiken mest är ett falskspel. Men förr eller senare kommer nån att sätta ner foten och göra något av situationen. Blir det du, Karl? Kommer skottet att komma inifrån? I så fall är jag med dig!

 25. jag kan bara halla med Nils da han sager “Varför avgår du inte? Det parti du representerar har ju åsikter som är helt på tvärs med med de du har”
  vad ar viktigast ett moderat parti som helt har tappat greppet om verkligheten eller svensk demokrati? mats p. s forslag ar nagot som du skulle fa vida stod for

 26. I vårt hus ingår bredband i hyran. För att slippa ifrån IPRED-undersökningar planerar vi att koppla upp oss korsvis. Det vill säga vi sätter våra trådlösa routrar i någon annans lägenhet och ansluter oss korsvis till andras anslutningspunkter. Det skall bli kul om de gör en husrannsakan och inser att de inte kan hitta rätt dator…

 27. Pingback: Jens O. » Blog Archive » FRA-frågan och IPRED, fick bägaren till att rinna över

 28. Ska detta vara så svårt att fatta att IPRED lagen gör att oskyldiga kan få utpressningsbrev och sin personliga integritet kränkt.

  Det därför man inte ska införa IPRED lagen.
  Det helt otroligt att Beatrice Ask inte kan förstå det.

  Men så korkad kan hon väl inte vara. Det enda rimliga är att hon är “påverkad” av musik/film industrin.
  Hon borde avgå.

  Man brukar säga att Sverige inte har så mycket korruption.
  Undrar om det verkligen stämmer ………

  “I går begav sig justitieministern till Filmhuset, och flankerad av talespersoner för upphovsrättsindustrin” …Hmm

 29. Det är en sorglig dag för demokratin. Jag undrar hur alliansen ska försvara sig när det är dags för val 2010. Det räcker med att sossarna säger, Rösta på oss, vi river upp FRA-lagen och IPRED-lagen så fort vi får makten.

 30. >Du behöver inte kompromissa.
  >Du ska representera dina principer och dina väljare.

  >IPRED lagen gör att oskyldiga kan få utpressningsbrev och sin personliga >integritet kränkt.
  >Det finns inget alternativ rösta nej eller avgå.

  Jag ångrar mig. Jag är visserligen mycket besviken.
  Men det är inte du Karl som borde avgå utan Beatrice Ask.

  Men jag tycker fortfarande att du ska rösta nej.

 31. Karl, Jag försår (ungefär) hur politiken fungerar och att alla inte alltid kan rösta efter eget huvud. Men efter att ha sett dig rösta emot din egen övertygelse (jag räknar utkvittning som ett passivt ja såklart) i fråga efter fråga, och det är väldigt viktiga symbolfrågor som du själv har påpekat, kan jag inte låta bli att undra var din gräns går. Finns det någonting överhuvudtaget som du INTE skulle stödja om Reinfeldt sa till på skarpen?

 32. Gränserna verkar ju tänjas hela tiden.. Jag tror inte att Karl Sigfrid hade tänkt sig rösta för ett sånt här förslag, eller FRA, när han blev vald, ändå gjorde han det.

  Några år till så ska vi nog se att Karl kan rösta för åsiktsregistrering eller liknande som idag kan verka helt främmande även för honom.

 33. Niklas:

  Det är det som är skrämmande.

  Den som går till val på att vara EU-kritiker och för ett fritt och öppet internet kvittar ut sig när det handlar om huruvuda myndigheterna skall få läsa all e-post och lyssna på alla telefonsamtal och röstar ja när det handlar om huruvida makten – de facto eftersom “passerellen” ger EU möjlighet att anta makt på alla områden de önskar – till EU och som inte har för avsikt att rösta nej när staten vill ge upphovsrättslobbyisterna större befogenheter än polisens (redan stora) befogenheter, vad hindrar denne från att stödja något som makten skulle föreslså?

  Svara gärna Karl Sigfrid!

 34. Har du några principer alls?

  Hur ställer du dig till att upphovsrättsorganisationerna skall få göra husrannsakan hos personer med ip-nummer varifrån man misstänker att det fildelas?

  Att man skall få spärra bankkonton tillhörande personer från vilkas ip-nummer man misstänker att det fildelas?

  Det är flera som uppmanat dig att svara, om du läser kommentarerna på din blogg får du gärna göra det. Vi är många som undrar vart vi har dig.

  Johnny

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s