Telekompaketet – Inget utökat ansvar för internetleverantörer

Allt är inte elände. EU:s IT-ministrar har nu diskuterat Telekompaketet, och strukit alla tvingande regler som berör olaglig aktivitet. Detta var viktigt eftersom hänvisningar till olaglig aktivitet sammanblandar internetleverantörernas roll, som neutral förmedlare av information, med användarnas aktiviteter på nätet.

En sammanblandning av infrastruktur och innehåll leder i förlängningen till att internetleverantörerna får ett ansvar för kundernas kommunikation och tvingas ta på sig en polisiär roll. Nästa steg i en sådan utveckling är att internetleverantörerna, för att skydda sig mot rättsliga processer, kommer att censurera allt fler webbplatser och stänga av kunder som misstänks för olovliga aktiviteter. Och snart har det fria nätet blivit en parentes i historien.

Insatser i Europaparlamentet av bland annat Christofer Fjellner, liksom ministerrådets strykningar av de värsta skrivningarna, ger hopp om att Telekompaketet kan bli ganska harmlöst. Vilket i och för sig inte betyder att vi ska slå oss till ro.

Telekompaketet består av två direktiv: Ramdirektivet och USO-direktivet. I ramdirektivet har det funnits två hänvisningar till “lagligt innehåll”. Dessa är borta i ministerrådets version.

Inte heller USO-direktivet ålägger medlemsländerna att lagstifta om innehållet på internet. Enligt ingresspunkt 14 lär det dock vara möjligt för de länder som vill att införa regler om att internetleverantörer ska vidareförmedla brev från staten med upplysningar om lagen. Enligt min information är detta frivilligt för medlemsländerna. Eftersom Sverige i samband med Renforsutredningen har sagt nej till att ge internetleverantörerna ansvar för kundernas kommunikation bör statliga varningsbrev inte bli aktuella i Sverige.

Det blir även, i ministerrådets version, frivilligt för medlemsländerna att etablera ett samarbete mellan internetleverantörer och myndigheter kring laglig internetanvändning. Inte heller detta bör bli aktuellt i Sverige, men det är som bekant viktigt att hålla koll på att den här typen av regler inte plötsligt läggs som förslag från regeringen med hänvisning till att vi måste implementera EU:s direktiv.

Det här är inte slutet på Telekom-processen, men det ger en någorlunda ljus bild av läget. Med reservation för att jag kan ha missförstått något.

För detaljerad information rekommenderar jag en kontakt med Näringsdepartementet.

PS. Jag har läst kommentarerna till mitt förra inlägg och ska ge ett mer utförligt svar på de frågor som berör voteringar, partilinjer och gemensamma spelregler. Jag kollar även upp fakta som berör civilrättslig husrannsakan, frysta tillgångar och ägaransvar för innehavare av internetabonnemang. DS.

Advertisements

9 thoughts on “Telekompaketet – Inget utökat ansvar för internetleverantörer

 1. Ser att du läst kommentarerna från dina tidigare inlägg. Då kan du inte ha missat mitt meddelande där jag ber dig besvara de fem frågorna från riskdagssvar.se. För säkerhets skull kopierar jag in min kommentar igen här:

  ——
  Karl!

  Riktigt cool idé med wikibaserade remissvar. Kan inte annat än önska dig lycka till med detta demokratiprojekt!

  .. och så vill jag flika in att vi på riksdagssvar.se ännu inte fått något mejlsvar ifrån dig på våra fem frågor. Du borde kunna svara på dem i ett nafs!

  Svara gärna till mig personligen olof punkt bjarnason at gmail punkt com!

  Frågorna, och vad andra RLMer svarat, hittar du här:

  http://riksdagssvar.se

  Mvh

  /Olof
  ——

 2. Vad spelar det för roll att de tar bort de “tvingande” reglerna? Reinfeld bryr sig inte om ifall de är tvingande, han implementerar dem ändå.
  Och inte fan gör du nåt åt det, du kommer, lydig politiker som du är, rösta för vad fan han än säger åt dig att rösta för.

 3. Som sagt vi väntar på att du skall förklara dig och berätta var din gräns går.

  Massavlyssning, överföring av makten till EU och polisbefogenheter för upphovsrättsindustrin var tydligen på rätt sida gränsen.

 4. IPRED har ju visat tydligt att Ask-Reinfeldt inte bryr sig om att delar av direktiv är frivilliga utan är beredda att rakt ut ljuga för att få in dem i Svensk lagstiftning.

 5. Visst vore det roligt om Karl Sigfrid bekymrade sig om att svar på de frågor som hans väljare ställer. Är det att hoppas för mycket?

  De flesta politiker tror ju att det är statsministern som är deras “constituency” och inte de som de fått rösterna av.

  Det var väl en moderat som sade att Riksdagen måste ha regeringens förtroende! (inte Karl väl?)

  Om Karl svarade på frågorna här på bloggen och på Riksdagssvar vore det onekligen en fjäder i hatten för honom och ett tecken på att Karl åtminstone tar väljarna på lite allvar.

 6. Det sjuka är ju att dessa politiker som röstar mot sitt samvete tycker att det är viktigare att regeringenspartierna håller ihop än att förhindra att integritetskränkande lagar går igenom. Man kan ju undra vart deras prioriteringar ligger egentligen.

 7. Jag kan inte alls förstå att man som politiker väljer bort sin egen övertygelse och sviker sina väljares förtroende gång på gång. Det är dags att införa personvalen helt ut så ingen kan gömma sig bakom partilinjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s