När öppnas ACTA-förhandlingarna?

Sedan i våras har EU tillsammans med USA, Kanada, Schweiz och Japan förhandlat om ett nytt antipirat-avtal, det så kallade ACTA-avtalet. Processen präglas av extrem slutenhet, och trots att förhandlingarna kan resultera i nya, hårda lagar mot fildelning i Sverige är det omöjligt för media och för allmänheten att diskutera de förslag som mejslas fram. Protesterna från organisationer och IT-företag som Google har ignorerats av EU. Sverige måste nu säga ifrån och kräva att EU-kommissionen öppet redovisar vilka nya fildelningslagar de förhandlar fram.

Hemlig information som påstås ha läckt ut från ACTA-förhandlingarna har startat spekulationer om vad initiativtagarna till avtalet vill uppnå. Kanadensiska tidningar har skrivit att internetoperatörer kan tvingas delge information om sina kunder till upphovsrättsinnehavare, vilket är en kraftig urholkning av integritetsskyddet. Avtalet kan även kriminalisera den som underlättar upphovsrättsbrott, till exempel genom att utveckla effektiva kopieringsverktyg. Ett sådant regelverk skulle lägga sig som en våt filt över den tekniska innovationen och drabba den svenska IT-sektorn särskilt hård. Mest uppseendeväckande är uppgifterna om att tullen ska få genomsöka resenärers mp3-spelare och bärbara datorer i jakten efter olovligt kopierat material. Om detta stämmer är det ytterligare ett exempel på hur politikernas kamp mot fildelningen resulterar i en allt mer omfattande kontrollstat.

Vilka farhågor som saknar grund och vilka som ska tas på allvar vet vi inte, och det är ett resultat av hemlighetsmakeriet. Vare sig allmänhet eller folkvalda representanter vet vad statstjänstemän och lobbyister kommer överens om i sina slutna rum. Att allmänheten inte får granska ett avtal som kan förändra lagen är ett avsteg från den öppenhet som vi svenskar är vana vid i lagstiftningsprocesser.

Ur ett demokratiskt perspektiv är de slutna ACTA-förhandlingarna oacceptabla. Sveriges talan förs av EU-kommissionen som i tysthet fick sitt förhandlingsmandat på ett ministermöte för jordbruks- och fiskefrågor. EU-ländernas ståndpunkter samordnas i den så kallade 133-kommittén, som inte heller den kan granskas av medborgare och journalister. Den enskilde väljaren vet alltså inte vad regeringen säger och har ingen att ställa till svars.

I ett öppet IT-samhälle som Sverige är situationen bekymmersam på mer än ett sätt. För det första kan ACTA bli ytterligare ett steg mot ökad statlig kontroll av medborgarna. För det andra sätter den slutna processen normala demokratiska spelregler ur spel. Sverige måste förklara för EU-etablissemanget att vi inte accepterar det som nu sker, och att vi inte kommer att ansluta oss till en konvention som framarbetas på det här sättet.

Publicerad i Expressen den 17 dec

Advertisements

11 thoughts on “När öppnas ACTA-förhandlingarna?

 1. Pingback: Leo Erlandsson » Datalagringsdirektivet tystar folket, nu är vi nära det perfekta samhället!

 2. Pingback: Att vara demokrati eller inte vara demokrati, det är frågan, vad är svaret? « Traditio et renovatio

 3. Karl,

  börjar du inte snart se vartåt det barkar?

  Du borde sagt nej redan i FRA-omröstningen. Du bör ju så klart säga nej i frågan om IPRED.

  När vårt skepp precis åker över kanten är det försent!

  Du ser ju vartåt det barkar!

 4. Karl; jag uppskattar dina politiska ställningstaganden, frågor i riksdagen och över huvud taget den politik du verkar stå för här i din blogg.

  Kan du åtminstone säga mig varför du ignorerar mina böner om att besvara frågorna från riksdagssvar.se? Är jag en så otrevlig och hemsk medborgare att det bara är “tom fiskblick” som gäller? Snälla du jag börjar bli lite smått otålig, då jag trodde du var en människa som förstod.

  Frågorna

  .. besvaras Ja/Nej/Vet ej till min mailadress olof punkt bjarnason snabela gmail punkt com

  Mvh

  /Olof

  • Hello, just required you to know I he added your westbie to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I imagine your web internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make studying your web site significantly easier.

 5. FFII har försökt få tag på information och svar:

  se press release

  Brussels, 10th November 2008 – The EU Council of Ministers refuses to release
  secret Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) documents. The Foundation
  for a Free Information Infrastructure (FFII) had requested these documents to
  make public and parliamentary scrutiny possible. After the Council’s refusal,
  the FFII sent in a confirmatory application, for the EU Council to review its
  position, as allowed by Article 7(2) of the regulation dealing with public
  access to such documents.

  /Jonas

  • Way awesome, some legtaimtie details! I value you generating this short article accessible, the remainder of the internet site can also be substantial high quality. Possess a entertaining.

 6. Att le4mna bort sitt barn kan vara sve5rt. Det viktiga e4r att brnaet e4r hos ne5gon den ke4nner Vc4L igen och e4r trygg hos. Du bf6r inte le4mna bort brnaet ff6rre4n det e4r 6 me5nader ne4r det ge4ller f6ver natten,annars e4r 3 me5nader en bra e5lder,beroende pe5 hur le5ng tid det ge4ller.MVH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s