RIAA goes French

UNT rapporterar att den moderata fullmäktigeledamoten Kristian Persson från Tobo hoppar av sina uppdrag och lämnar partiet, i protest mot FRA och IPRED. Det är tråkigt. Min erfarenhet är att de som påverkar är de som stannar kvar och fortsätter att opinionsbilda.

Trycket från dem som vill bevara det öppna nätet har resulterat i en rad beslut som går i rätt riktning. Dessa försvinner ofta i mediabruset. Några exempel är:

– Renforsutredningen skrotades. Därmed sa regeringen nej till Thomas Bodströms utredningsföreslag om att internetleverantörer ska övervaka, varna och stänga av abonnenter.

– Den moderata Europaparlamentarikern Christofer Fjellner har fått Europaparlamentet att säga nej till avstängning av internetanvändare som misstänks för olovlig fildelning.

– Sverige lyckades i ministerrådets version av Telekompaketet rensa bort de formuleringar som kunde ha gett internetleverantörer ansvaret för kundernas kommunikation.

– Anders Borg har slagit fast att spelutredningens planer på censur av webbplatser är oproportionerliga. Socialdemokraterna har förklarat att med dem vid makten skulle censuren förverkligas.

Det råder inga tvivel om att vi har fler utmaningar framför oss. Wired rapporterar att Recording Industry Association of America(RIAA) byter strategi i kampen mot fildelningen. Istället för att stämma enskilda – de har i USA hunnit med 30 000 internetanvändare – vill de lägga ytterligare förpliktelser på internetleverantörerna enligt fransk ”graduated response”-modell.

RIAA:s plan är att skicka listor till internetleverantörerna med IP-adresser som misstänks ha använts för olovlig fildelning. Internetleverantörerna, som kan koppla IP-numren till abonnenter, ska sedan skicka varningsbrev. Vid upprepad fildelning ska abonnenter stängas av. Ingenstans i processen tycks en domstol vara inblandad. I stället vill RIAA låta internetanvändare överklaga ett avstängningsbeslut i ”en administrativ procedur”, där RIAA sannolikt själva ska agera domare.

RIAA:s talesperson Cara Duckworth förklarar att människor kommer att förändra sitt beteende på internet när de vet att de är övervakade. Mycket talar för att det stämmer. I Tyskland undviker människor känsliga telefonsamtal när de vet att teletrafikdata lagras.

Upphovsrättsindusrins plan B är att övertyga Obama om att internetanvändares kommunikation måste filtreras. Själv säger Obama att amerikanska staten nu ska förlita sig på vetenskap och på fakta som inte färgats av ideologi. Innebär det att den inkommande administrationen till skillnad från tidigare administrationer tar del av de studier från Harvard och KTH som ifrågasätter fildelningens negativa effekter för kulturen?

Lakes Lakonismer Henrik Alexandersson Scaber Nestor Mikaels blogg

Advertisements

5 thoughts on “RIAA goes French

 1. Jag får en obehaglig assocciation till den finska dansen “Jenka” där man hoppar tre steg fram och ett tillbaks, tre steg fram och ett tillbaks…

  Slutresultatet är att för varje “iteration” så har man flyttat sig fram 2 steg, 2 steg och så vidare.

  Marchen mot det totala övervakningssamhället verkar bara fortsätta. Detta oberoende av om någon enstaka riksdagsledamot rapporterar att nu har motståndet gjort att det eller det förslaget fått backa. För det är bara backa, inte skrotas helt och hållet, det handlar om och att skrotas helt och hållet är det enda godtagbara. Efter den totala skrotningen så ska friheten ytterligare förstärkas, och ytterligare, och ytterligare…

  Jag får också en obehaglig assocciation till prisdiskussioner i Marrakech eller Beirut där utgångspriset sätts hutlöst högt för att diskussionen fortfarande ska kunna avslutas med en rejäl vinst för säljaren.

  En riktig vän till genuin frihet låter sig inte luras av så enkla tricks…

 2. Tack för länken.

  Men du måste väl också, precis som Kristian Persson från Tobo, någonstans komma till insikten att det ibland inte är lönt att stånga pannan blodig mot en partiledning som gör allt för att tvinga igenom övervakningslagar? Att det för vissa blir så att någonstans överstiger frustrationen och uppgivenheten den energi man kan uppbåda för att kämpa vidare? Som det tydligen blvit för Kristian…

 3. Man får väl se det i perspektiv av hur stor chans man har att kunna påverka partiet. Om man som jag, var lokal kommunpolitiker så är möjligheten att påverka riksdag och regering små. Jag upplevde att partiet drog i väg åt ett håll som jag inte kunde acceptera, jag ville inte bli någon sorts gisslan för en politik som jag är emot. Därför valde jag att hoppa av och på så sätt tydligt markera att det var oacceptabelt med statlig övervakning av medborgarna.
  /Kristian från Tobo

 4. Kristian,

  Tack att att du läst och kommenterat mitt inlägg.

  Jag hoppas du hittar andra sätt att arbeta för din uppfattning, och att du någon gång i framtiden gör bedömningen att du kan komma tillbaka till moderaterna.

 5. Jag läser alltid din blog. Du skiver många intressanta och bra inlägg. Jag hoppas att du får gehör för dina åsikter i riksdagsgruppen. Jag kommer tillbaka den dagen moderaterna börjar respektera medborgarna igen. Jag ser mitt avhopp som ett starkt argument för dig :) när du pratar med de andra riksdagsmännen.
  /Kristian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s