IPRED: S vill förbjuda anonymitet och öppna nätverk

För några veckor sedan antydde socialdemokraterna att de ville utreda hur anonymitet på nätet ska kunna bekämpas.

I morse bekräftade partiets talesperson Tomas Eneroth att det förhåller sig så, och säger att möjligheten att vara anonym “måste” täppas till. Han lägger till att även öppna nätverk ska förbjudas:

“På samma sätt som det är tekniskt möjligt att gömma IP- nummer så är det också tekniskt möjligt att gå in via andra personers servrar, och använda deras trådlösa nätverk för att ladda ner, flera av dem här sakerna är det vi pekar på ifrån vår sida som måste täppas till i en ny lagstiftning.”
P3 Nyheter

Kan vänsterpartiet och miljöpartiet garantera att en röst på dem inte är en röst för en socialdemokratisk nätpolitik?

Andra som uppmärksammat nyheten är otyget, calandrella, Johanna Nylander och opassande.

Advertisements

28 thoughts on “IPRED: S vill förbjuda anonymitet och öppna nätverk

 1. Troligen inte men å andra sidan så har jag svårt att tro att Alliansen inte skulle gå med på en reglering/förbud av anonymitetstjänster och öppna nätverk.

  Något sådant är helt i linje med den hittills förda politiken.

 2. När tänkte du svara på riksdagssvars frågor föresten? Du lovade att göra det tidigare.

  Är du förbjuden att göra det av partiledningen?

 3. Om du nu tycker så illa om det andra steget, varför skall det då det första steget införas av alliansen?

 4. Åh suck. S verkar otroligt ivriga att skapa nya regelverk inom detta område. Nåväl, skillnaden mellan öppna och stängda nätverk finns i princip inte längre sedan programvara för att bryta WEP/WPA blivit allmänt tillgänglig även för personer utan någon som helst kunskap om den underliggande tekniken. I så fall måste man istället lagstifta om förbud mot sådana verktyg och det är inte en önskvärd situation.

 5. Peter Krantz: WPA är inte knäckt, generellt sett. WEP är knäckt (dåligt designad kryptoalgoritm), och WPA med TKIP är delvis knäckt (eftersom man där återanvänder delar av WEP, enkelt uttryckt). Men WPA med AES (som är det normala på modern hårdvara) och WPA2 är inte knäckta.

 6. 1. Kan du garantera att moderaterna inte går med på socialdemokraternas krav? (m) och (s) har nästan identiska värderingar när det gäller fildelning verkar det som.

  2. Är det verkligen bättre att förbjuda öppna nätverk såsom (m) har lagt fram som förslag och göra det direkt som (s) verkar komma lägga fram som förslag?

  3. Kan (fp) och framför allt (c) garantera att en röst på dem inte är en röst för en moderat nätpolitik? Framöver allt (c) har ju en mycket vettigare nätpolitik relativt moderaterna, men det verkar vara moderaterna som dominerar

 7. Blev lite fel. Punkt 2 ska lyda:

  Är det verkligen bättre att förbjuda öppna nätverk indirekt såsom (m) har lagt fram som förslag än att förbjuda det direkt som (s) verkar komma lägga fram som förslag?

 8. Trams, Karl Sigfrid! Vi vill inte förbjuda anonymitet på nätet – läs vår motion om du orkar ta reda på vad vi egentligen vill. Däremot vill vi förbättra integritetsskyddet i förhållande till regeringens proposition. Våra förbättringsförslag hanteras nu i riksdagen kommande veckor – har du något att bidra med Karl Sigfrid? Utfrågningen i januari är öppen för alla ledamöter…

 9. Att öppna nätverk är potentiella redskap vid upphovsrättsbrott är inget bra argument mot dem. Då skulle vi lika gärna kunna förbjuda datorer. Internet. Servrar. Jag skulle vilja se den pirat som lyckas fildela illegalt utan Internet :-). Om öppna nätverk inte skulle ha några fördelar, skulle det förstås vara skillnad på kriminalisering av öppna nätverk och Internet (för Internet har mycket bra – Wikipedia, till exempel). Däremot har öppna nätverk bra: folk låter andra surfa på deras bekostnad. Utan att det kostar dem någonting. Hmm. Snart lär vi väl höra Internetleverantörerna kaga på att bli bestulna potentiella kunder genom att folk har öppna nätverk, precis som vissa artister idag klagar på att de blir bestulna pengar från potentiella kunder som istället fildelar.

  • Surely the e-commerce directive is sfieicufntly clear as to what must happen in Member State’s laws, albeit frustratingly open-textured in practice. In particular, there can be no role for a formal counter-notice to a hosting provider (the only one where it might be relevant) because the provider’s liability depends on “actual knowledge” which must, surely, be an autonomous concept.I will be interested to see what does come back.

 10. Pingback: S motsäger sig själva om anonymitet « Christian Engström (pp)

 11. calandrella: ”Jag skulle vilja se den pirat som lyckas fildela illegalt utan Internet :-)”

  Det sker redan, via exempelvis utbyte av fysiska media och Bluetooth.

 12. Fantastiskt!

  Detta måste vara ÅRETS SKÄMT!

  “Kan vänsterpartiet och miljöpartiet garantera att en röst på dem inte är en röst för en socialdemokratisk nätpolitik?”

  Jag skulle vilja säga:
  “Kan moderaterna garantera att en röst på dem inte är en röst för en moderat nätpolitik?”

  http://infallsvinkel.wordpress.com

 13. Pingback: Årets skämt av Karl Sigfrid « infallsvinkel

 14. Svar på floodis frågor:

  1. Jag kan inte garantera något. Men propositionen är lagd och jag skulle bli mycket förvånad om (s)-kravet om att utreda anonymitetsförbud kommer med i riksdagsbeslutet.

  2. Har (m) lagt fram förslag om att indirekt förbjuda öppna nätverk? Enligt mina, kompetenta och partipolitiskt oberoende, juridiska källor införs inte ett strikt ägaransvar för internetabonnenter enligt regeringens IPRED-proposition.

  Jag håller med om det felaktiga i att abonnentsinnehavare ska kunna trakasseras av upphovsrättsindustrin, men att kalla det ett indirekt förbud mot öppna nätverk är en överdrift.

  3. Nej. En alliansseger medför sannolikt en regering där moderaterna är största parti. En seger för de rödgröna medför sannolikt en regering där socialdemokraterna är största parti.

 15. Hm. Att övervakningsivrarna försöker blanda bort korten när det gäller de egna skamliga lagförslagen genom att skylla på motståndarlaget har man ju blivit van vid under bl.a. FRA-debatten. Trist att se att mer förståndiga debattörer som Karl Sigfrid ägnar sig åt samma debattknep. Är politik bara en tävling, ett spel, en lek för våra ledande politiker, där all tankeverksamhet kretsar kring motståndarlaget?

 16. Hmm, du brukar skriva vettigt (även om du sedan inte agerar lika vettigt). Detta var ett riktigt bottennapp. “Stenar och glashus…” som Stoffe snyggt sammanfattade saken.

 17. Winston Smith, ConnyT och andra som inte gillar att jag kritiserar socialdemokraterna:

  Jag kritiserar regeringens propositioner om det är befogat. Jag kritiserar också partipolitiskt oberoende lobbyister som antipiratbyrån, och jag kritiserar förslag från oppositionen om jag bedömer att de skulle få olyckliga konsekvenser.

  Kastar jag sten i glashus om jag säger att:
  1. IPRED-propositionen är ett dåligt förslag.
  2. Socialdemokraternas motion, som säger ja till IPRED med vissa tillägg, också är ett dåligt förslag.

 18. Pingback: En objektiv sanning » Blog Archive » anonymitet och öppenhet på nätet?

 19. Hur står det till egentligen … !?.Här har Alliansen infört FRA och IPRED och så svamlar du om nya lagar i samma ämne från Socialdemokratin.Samma rötägg till politiker hela gänget oavsett frågor.

 20. Ahruman: Åh, ännu mer teknik att förbjuda. :-)
  karlsigfrid: Men hur kommer du rösta i voteringen rörande IPRED? Kommer du rösta emot IPRED, i enlighet med vad (m) antydde att de ansåg före valet 2006, eller kommer du rösta med dina partikolleger (vad de än röstar på – för antar jag)?

 21. Pingback: Vad ska väckas? « Fritänk

 22. “Kan vänsterpartiet och miljöpartiet garantera att en röst på dem inte är en röst för en socialdemokratisk nätpolitik?”

  Ptja, om alliansen på andra sidan blockgränsen inte utgör något bättre alternativ så kommer ju det inte vara avgörande för hur folk röstar. Möjligen kan det bli fler röster på Piratpartiet.

 23. Pingback: Kändisbloggare förespråkar anonym mobbning « Badlands Hyena

 24. Pingback: En Blogg Sndag, runt lunch..

 25. Pingback: Yttrandefriheten: Freedom of Speech « Notes from the North

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s