Trojan skyddar äganderätten?

Någon tycks ha bestämt sig för att försvara immateriella rättigheter på eget initiativ. Med en trojan. Trojanen sprids genom att utge sig för att vara en nyckelgenerator – ett verktyg som genererar serienummer som krävs för att installera vissa program.

Trojanen blockerar tillgången till kända sökmotorer för fildelare, som The Pirate Bay. Den som försöker nå TPB får istället ett meddelande om att nedladdning är omoraliskt. Det gäller även laglig nedladdning verkar programmeraren tycka. Såväl skyddade som icke-skyddade verk censureras.

Om upphovsrättsindustrin fick som de ville skulle skadlig kod av det här slaget vara en del av varje datorsystem.

Allt för att skydda immateriella rättigheter, som Nintendos patent på att låta spelaren bestämma vilka delar av ett datorspel som ska vara interaktiva. Kanske en bra idé, men är det någon som tror att detta mjukvarupatent är en förutsättning för att Nintendo ska utveckla konceptet?

Advertisements

4 thoughts on “Trojan skyddar äganderätten?

 1. Korrektion 1.
  Trojan skyddar ensamrätten?

  Korrektion 2.
  Det är idén som är förutsättningen, patentet hindrar bara andra från att nyttja samma idé. I detta fall är det ju också ett klart fall av idépatent i strid med lagar och avtal såsom t ex. TRIPs artikel 13. Detta eftersom det står i konflikt med normal exploatering av data och information och att det inverkar menligt på andra upphovsmäns legitima intresse utifall de fått samma idé. Patentet kränker upphovsmäns rätt att publicera, behandla och distribuera information inbegripet även den upphovsrättsliga ensamrätten att exekvera. Datorprogram är något som skrivs och publiceras, inte tillverkas vilket endast är ett led i en eventuell exemplarframställning som inte behöver ha något med upphovsmannen att göra. Kort sagt är patentet ironiskt nog ett frontalangrepp på andra upphovsmäns rättigheter.

  Om Nintendo bara är tillräckligt aggressiva med sitt patent, så är det en bra väg till att vi slipper se konceptet mer utbrett, och slipper se den skadliga effekten i andra människors egendom, dvs. deras datorer som de inte längre blir herre över såvida de inte har kunskaperna att kringgå. I detta är det tydligt hur patent verkar utvecklingshämmande, inte främjande. Denna gång då som hindrande av en oönskad utveckling.

 2. Anders,

  Jag är väl medveten om skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt. Rubriken var mer retorisk, och syftade på upphovsrättsindustrins vana att blanda samman de två begreppen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s