Öppen utfrågning i riksdagen om fildelning, öppna nätverk och anonymisering

På tisdag nästa vecka, den 20 januari, klockan 9:30-12:30 anordnar näringsutskottet en utfrågning om civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område. Eller IPRED som den föreslagna lagen brukar kallas.

Allmänheten kan delta på plats, men utan yttranderätt skulle jag tro, eller följa utfrågningen via web-tv.

Detta är den hearing som nämndes i Tomas Eneroths uppmärksammade P3-intervju. Socialdemokraterna sa då att anonymisering på internet och öppna trådlösa nätverk ska diskuteras:

“Fildelning via dolda och öppna nätverk är några av frågorna som socialdemokraterna vill ha en hearing om i riksdagen innan lagen tas.”

Advertisements

2 thoughts on “Öppen utfrågning i riksdagen om fildelning, öppna nätverk och anonymisering

  1. Läste någonstans (någon med länk?) att på kasettbandens tid nåddes full marknadspenetration på 3 dagar, med internet och fildelning har detta sänkts till ett dygn, skillnaden mot 80-talet skulle alltså vara betydligt mindre än man tror. Om datorer fanns, men inget nätverk, så torde “sneakernet” (gympasko-nät) med usb-minnen, telefoner och mp3-spelare hamna någonstans däremellan skulle jag tro. Kanske 1½ till 2 dagar tills alla som vill ha en viss låt har den, oavsett om de betalt något eller ej. Detta är en aspekt som också måste lyftas i sammanhanget. Är alla åtgärderna rent samhälleligt värd skillnaden på ungefär 24 timmar? För även om man lyckas att fullständigt avskaffa all privat kommunikation på nätet, så finns “sneakernet” fortfarande kvar helt opåverkat, och med dagens “gizmos” så är det något effektivare och snabbare än vad kasettbanden var.

  2. Pingback: Reality Check - Vardagsrevolution » Blog Archive » Sjukdom och Medicin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s