Tunn riksdagsutfrågning

I går höll riksdagens näringsutskott en offentlig utfrågning om det civilrättsliga sanktionsdirektivet, eller rättare sagt om Sveriges beslut att vidta åtgärder som går utöver direktivets krav.

Förra gången utskottet hade en utfrågning fick jag möjlighet att bidra med inspel, vilket resulterade i att The Swedish Model fick delta. Det gav en mer balanserad bild. Den här gången fanns ingen motvikt.

Jan Rosén från Föreningen för upphovsrätt började med att slå fast att det är internet som är problemet. I den fysiska verkligheten fungerar upphovsrätten väl, men på internet går det inte att upprätthålla lagen utan nya verktyg för upphovsrättshavare, hävdade Rosén. I själva verket är det tvärtom. I den fysiska världen är det ofta ännu svårare att identifiera ett upphovsrättsintrång. En student som kopierar sin kurslitteratur vid en kopieringsapparat eller en musikkonsument som kopierar en cd-skiva är nästan alltid anonym, och inga lagar kan ändra på det.

Som andra har påpekat bidrog Rosén inte med något expertutlåtande, utan mest med personliga åsikter. Bland annat åsikten att det är “mycket allvarligt” att använda sig av anonymitetsskydd på nätet.

Om näringsutskottets ledamöter verkligen var intresserade av att veta hur tekniken och juridiken samspelar borde de ha bjudit in en IT-jurist eller varför inte Nicklas Lundblad, som precis skrev en bra artikel i SvD om immaterialrättens framtid?

Advertisements

9 thoughts on “Tunn riksdagsutfrågning

  • Jag sitter he4r ensam igen och ve4ntar pe5 att McLove ska utlata sig i debatten. Ipred kommer, men McLove viker ve4l inte? Ne4r lagen kommer fe5r vi ge5 ner i en vik igen, eller kanske en vak. Men inte har jag sett till honom e4n, nej det har varit le4nge sen.

 1. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » När alla sätter upp staket, så finns snart ingen yta kvar

 2. Hej Karl, undrar fortfarande om du kommer rösta ja till IPRED?

  Ett enkelt Ja/Nej duger gott och väl.

  Finns för övrigt ytterligare en fristående undersökning som pekar på att fildelning inte skadar kulturen numera. Skulle vara intressant att se vad lobbyorganisationerna har för fristående undersökningar i bagaget när dom hävdar att kulturen är döende.

  Hälsningar

  Länk:
  http://www.e24.se/branscher/reklammedia/artikel_1019331.e24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s