Sverige som frizon på nätet

Tidigare pratade jag om vikten av att ha en positiv agenda för friheten på nätet, och tog upp några punkter som skulle kunna stå på den agendan.

I dag har jag en debattartikel i Aftonbladet med samma budskap.

I den här internationella miljön finns det ett behov av en frizon från övervakning och censur. Den frizonen borde vi i Sverige erbjuda, till nytta både för svenska medborgare och för utländska medborgare som behöver anonymitetsskydd, tillgång till material som censureras i hemlandet eller en plats där de kan uttrycka sin mening. Sverige ligger i framkant som IT-nation och det vore naturligt att vi tar ett särskilt ansvar för friheten på internet.

Advertisements

13 thoughts on “Sverige som frizon på nätet

 1. Pingback: Allt under en grå himmel · Politiker och digitala visioner

 2. Väl talat. Även om jag ser en del juridiska problem med dina tankar känns det skönt att se en allianspolitiker som fortfarande tror på frihet. Mer sånt här (gärna i konkret form) så kanske jag låter bli att rösta på PP i nästa val. Som det är nu är det dock så att jag saknar förtroende för den regering jag varit med om att rösta fram.

 3. Pingback: Nedslag på internet « Jan Lindgren

 4. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Nätneutralitet och ett fritt internet, är värt att kämpa för.

 5. Imponerande fin artikel. Bra att du vågar ta ställning på det här viset, hoppas att du fortsatt vågar göra det vid omröstningar mm också.

  @Björn: En moderat gör ingen sommar, tyvärr. I stort sett skulle de behöva byta ut hela sin lista för att det skulle kunna vara tänkbart att rösta på moderaterna efter den här tiden, och även då så är ju en röst på dem en röst på kålsuparna i de andra förrädarpartierna.

  Man kan ju drömma… men visst blir det PP i EU- och riksdagsvalet! Som nån sa nånstans nyligen, kan man inte utbilda politikerna får man byta ut dem istället. Och idag *vägrar* den stora majoriteten att utbilda sig.

  All heder trots allt till den här artikeln!

 6. Jag fattar inte hur du har mage att sitta och gnälla om detta när du röstade JA när det gäller FRA lagen och kommer förmodligen rösta ja till IPRED lagen.

  Får jag läsa igenom din post för att kolla om den har korsat landets gränser???

  Du kan ju ta upp frågan med vår STASIminister för han är ju ingen statsminister för lyssnar man inte på folket så…..

 7. Pingback: Allt under en grå himmel · FRA och anpassning till den nya världen

 8. Karl Sigfrid, Ditt koncept låter som ngt för FN snarare än för Sverige. Du kanske skulle slåss för en punkt.UN domän som upprätthåller de mänskliga rättigheterna och internationella lagar.

 9. Ledsen!
  Det är försent för moderaterna, ni har gjort bort er tillsammans med alliansen. Tyvärr har även den andra sidan dömt ut sig själv.
  Ipred, Fra och alla de andra förslagen som kommer i raskt takt har gjort att det enda riktiga valet framöver är PP.
  Jag är för första ggn i mitt liv riktigt rädd för framtiden och det har DU varit endel av att genomföra! tyvärr ingen röst!

 10. Det är mycket bra, när ett inlägg i debatten om nätneutralitet hörs och kommer upp, på den politiska agendan. Det oberoende av partitillhörighet, kan vi alla ansluta oss till den idén.

  Karl Sigfrid, som du vet vid det här laget, så har din tankegång fått gehör. Det tvärs över blockgränserna.

  Som det ser ut nu, kan det mycket väl generera partimotioner. Partimotioner för en riktig nätneutralitet, tvärs över de politiska blockgränser vi ser idag, när det är något som vi alla har gemensamt. Tanken om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.
  Oavsett vad Alliansen har gjort för skada, ska inte oskyldiga enskilda häcklas och förnedras.

 11. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Dagen efter trapprotestens avslut, är bara början på det nya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s