Fjellner blåser till storm om upphovsrättens längd

Min moderatkollega i Europaparlamentet Christofer Fjellner har tagit sig an kommissionens förslag om att förlänga så kallade närstående rättigheter till upphovsrätten från 50 till 95 år.

Oscar Swart förklarar begreppet:

Som låtskrivare har ju Björn och Benny redan upphovsrätt som sträcker sig 70 år efter sin död. Men som deltagande musiker och artister på inspelningar har de bara rätt till kassaflöden i 50 år. Det handlar också om rätten till själva den faktiska inspelningen, inte kompositionen eller texten.

Fjellner landar inte bara i rätt slutsats utan resonerar också på ett rimligt sätt.

Immateriellt ägande bör framför allt utformas för att stödja innovation och skapande. Jag har svårt att se hur 95års upphovsrätt skulle ge oss mer eller bättre musik än 50års upphovsrätt.

Med den pragmatiska inställningen till immateriella rättigheter bör han också vara öppen för att diskutera andra begränsningar av upphovsrättens omfattning.

Henrik Alexandersson har skrivit flera bloggposter i ämnet, liksom Erik Josefsson.

I ett av sina inlägg frågar sig HAX vad socialdemokraterna tycker. Övriga svenska partier tycks ha förstått att förlängda rättigheter är en usel idé, och att det knappast stärker incitamenten för kulturproduktion.

Regeringen säger nej när frågan kommer till ministerrådet, och den som läser Magnus Graners kommentarer ser att bloggsfären har påverkat justitiedepartementet.

Advertisements

9 thoughts on “Fjellner blåser till storm om upphovsrättens längd

 1. Min personliga bild av sanningen i Sverige

  1. Jesusjäveln etc= bluff socialism och sen konsekvenserna av läran etc (ekvivalens med andra läror och trosuppfattningar)
  Bluff= energi eller svart hål
  2. Borgerligt block = slå samman. S under 60 år. Efter ww2 försvann utvecklade personligheter (mer tidigare). Konformism bredde ut sig (hjärnstudie som visar på likhet i hjärnan= konformism smittar). Aporna härmar varandra. Bättre förr i tiden = personlighet (geniet som tom Ivar Lo Johansson delvis hyllat).
  3. Jag vill ju bara ha en enkel tillvaro (likhet med min personliga livsfilosofi och utvecklade religions- och livsinställning= jämföra det med den som t.ex. läser religionshistoria eller något dylikt). Flera teman i den västerländska kulturen.
  4. Att dom inte skött samhällsinstitutionerna (s som har sina födokrokar = sina fickor som det står djävulens lexikon). Borgarna sagt här? Polisen ska ju också skydda fattiga
  5. Slutna datasystem= access och dom som inte har det . Bättre var kultur ägnar sig åt sin vetenskap
  6. Jag tror ju inte på demokrati. Rösta på 2-3 statsministrar (mest utvecklade i samhället= general med strids och utlandserfarenhet, vd med hög profit, vetenskapsman som gett mycket empiri och teknik
  7. Judejävlarna = Marx (helveteslära och den ondska detta genererat= ulvideologi), Freud (förbud= icke neurologiskt korrekt), Einstein (Lorentz invarianten, transformationsgeometri) till psykologi specifikt (Epstein etc)

 2. Det här är beklämmande. Jag är själv författare, alltså upphovsman.
  Vad har jag för nytta av att jag äger rättigheten efter min död i 70 år?

  Den enda som kan tjäna pengar på det är ett förlag som skrivit ett civilrättsligt kontrakt med mig medan jag levde. De snor då åt sig minst 70% av den där rättigheten, som de då äger efter min död och tjänar pengar på.

  Alltså tjänar en ren distributör pengar på en rättighet som var min för 70 år sen, i extremfallet…

  Jag börjar tro att all upphovsrätt, även patent måste ses över.
  Dessa olika rättigheter gör inget annat än att låsa bla kunskap i monopollika bubblor som fritt släppta skulle öka och gynna konkurrens, samt göra inte bara musik utan även medicin billigare för konsumenterna.

  (Även här bör vi börja arbeta för att få till stånd blocköverskridande överenskommelser.)
  Anders W (sosse) och författare

 3. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Köpbojkott 090209-090301

 4. Jag måste säga att jag håller med om att upphovsrättens längd är rätt fråga att diskutera.

  Teknikutvecklingen och människors användning av den har utvecklats på ett sådant sätt att hela immaterialrätten i någon mening måste ses över. Jag har svårt att så hur någon kan tvivla på det.

  Skälen till att immateriella rättigheter infördes från början gäller å andra sidan fortfarande. Om något så är skälen starkare idag eftersom immateriell produktion är en viktigare del av ekonomin idag.

  Däremot verkar det märkligt att förlänga upphovsrätten utan att förändra den i ett läge när den knappast kan upprätthållas i sin nuvarande längd. Jag har också väldigt svårt att se några argument för att en ökning från 70 till 95 år efter upphovsmannens död skulle stärka kreativiteten. För att inte tala om hur svårt jag har att tro att det skulle finnas något folkligt stöd för det.

  Ändå är det precis i den riktningen som vi går just nu. Som sagt: rätt sak att ifrågasätta!

 5. Det stora felet i förslaget är inte skyddstidens längd (den är för lång vare sig den är 50 eller 95 år), utan att förlängningen även skall komma innehavare av ensamrätter till redan gjorda inspelningar till del. För dem har skyddet ingen effekt alls vad gäller att uppmuntra till nyproduktion, utan det är övergångsbestämmelse om en bonus som de får i efterhand för att de inte skall känna sig “orättvist” behandlade gentemot de kommande årens inspelningsproducenter.

  Övergångsregler är till för att överbrygga gränsdragningsproblem vid skiftet från en gammal lag till en ny. Här har dock själva övergångsregelns utformning kommit att bli det som motiverar förmånstagarna att kräva en lagändring. Tala om att spänna vagnen framför hästen.

 6. Pingback: Allt under en grå himmel · Ett arv att bevara

 7. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Bara för att en viss lag finns, innebär det inte att den är vare sig bra eller fungerande

 8. Skönt att åtminstone vissa svenska politiker har tillräckligt mycket råg i ryggen att säga nej till upphovsrättlobbyns galna krav : )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s