Tjänstemän vill strypa regeringens informationsflöde

Som huvudregel ska medborgarna kunna ta del av samma information som regeringskansliet. Att även det omvända gäller – att regeringskansliet ska kunna ta del av samma information som andra medborgare – är en sådan självklarhet att det sällan nämns.

Men nu har en tjänsteman på regeringskansliet fått den briljanta idén att ministrarna och deras medarbetare ska få sin internetkommunikation censurerad.

De anställda på regeringskansliet, också ministrarna, ska förhindras att besöka webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex. Förvaltningschefen vill att oräkneliga sidor på internet ska blockeras.

DN

Blockering av det här slaget skulle naturligtvis kunna motiveras på samma sätt som på andra arbetsplatser: De anställda ska inte privatsurfa på arbetstid. Med den motiveringen skulle främst webbplatser med populära online-spel och sociala nätverk stoppas. Den här åtgärden följer dock inte det mönstret utan tycks ta sikte på webbplatser som anses oetiska. Det är alltså frågan om att en administrativ tjänstemän vill förhindra att viss information når Sveriges regering.

Vilket är då problemet som måste lösas på det här sättet? DN frågar rättschefen:

Har man haft stora problem på regeringskansliet med att anställda gått in på etiskt tveksamma sidor?

– Det har säkert förekommit att man gått in på sidor där man inte ska gå in.

Problemet som ska lösas med censur kan inte ens påvisas.

UD protesterar. Om förslaget genomförs borde de, liksom andra departement, fixa sin egen internetuppkoppling vid sidan av den filtrerade.

Genom opassande ser jag att Regeringskansliets internettillgång redan är filtrerad, på Göran Hägglunds initiativ.

SvD, Aftonbladet, Neo, Thomas Hartman, Sidvind, Sänd mina rötter regn, MinaModerataKarameller, Dick Erixon, Kritikerbloggen, Jonas Morian, HD:s Ledarblogg, Klokbok, Jinge, Gester

Advertisements

9 thoughts on “Tjänstemän vill strypa regeringens informationsflöde

 1. Enligt DN-uppgifter ska även Riksdagen ha infört ett sådant filter. Därmed har Riksdagen självmant begränsat sin egen informationsfrihet. Huj huj huj.

  Förra gång detta diskuterades internt i regeringskansliet gick socialministern ut i media och i DN och hänvisade han till existensen av barnporr. Därefter var den principiella frågan stendöd.

  Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter.

 2. Sluta prata skit och börja göra något, Karl Sigfrid! Jag blir så trött på dig, bara snak, men röstning förblir detsamma!

  Denna så kallade fria och öppna samhället är inte längre öppna och fria.

  Det drivs av idioter, bara intresserad av att bevara sin egen ställning. Du (med 348 andra idioter, medelålder på 50, inte konstigt de är rädd! Det kallas för IT-klyftan) har valts i Riksdagen att företräda folket, inte ert parti!!!! Det står så i grundlagen! Det säger inte att du har rätt att släppa era åsikter och övertygelser för att bevara den parti fred och alliansen (låt oss inte glömma at det är en MINORITETS-koalition)).

  Hur som helst, du är helt fri att göra vad du tycker eftersom att man inte håller sig till de program som presenteras i valet, Kommer du att hålla dig till de program? Det är vad vi valt er för!

  Detta argument har vi sett vände för. Vi kommer inte att jaga en hel ungdomsgeneration, nej, istället kommer vi att jaga alla, och inte bara av Media-maffia utan också av polisen, mycket bättre!

  Första regeringen blir avstängt, än att göra det samma, resten av oss kommer att kopplas av också. På grund av vissa lobbyister (och alle idioter i Riksdagen) har vi gått i ett års tid rakt in i den kinesiska (och religiös) diktatur…

  Endast 6 månader sedan gav vi Kina en hel del skit om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, WTF!

  Stoppa FRA, Stoppa IPRED, Stop DLD, Stoppa Censur … Och ger ut gratis konton Spotify.com och problemet löst…

  Gör jobbet!

  • Farmor Gun. Jag kan nog inte gf6ra se5 mycket, de5 jag fre4mst inte har ne5gon egen blogg, och i andra hand inte har se5 stort soacilt ne4tverk.Spre5ket e4r ff6rste5s en barrie4r, och jag kom att te4nka pe5 det precis ne4r jag hade postat mitt inle4gg. Men det e4r synd om det ska bli ett hinder. Ne5gon pe5hittig person kanske finurla lite med google translator och fe5 en automatf6verse4ttare ff6r bloggar.Ja, jag se5g att ni hade ringt lite till de utle4ndska ledamf6terna och framff6rt er e5sikt. Men min andemening var ve4l snarast att kontakta andra inve5nare i Europa och fe5 DEM att ringa till sina ledamf6ter.Det var faktiskt med tanke just pe5 att du e4r 72 e5r som jag tog upp det he4r. Ni verkar ha slitit he4cken av er ff6r att fe5 igenom det he4r. Det e4r inte re4tt att en stackars pensione4r ska behf6va ste5ngas med hela EU-etablissemanget, ff6r att ff6rsvara de re4ttigheter jag och de i min generation ska njuta av ne4r vi ve4xer upp. Det var mest te4nkt ff6r att avlasta er.Om vi kan ne4tverka och ne5 ut till andra bloggar se5 kanske vi kan fe5 fler europeer att fe5 upp f6gonen ff6r vad som he4nder och kontakta sina EU-parlamentariker. Vi kanske till och med kan fe5 ne5gon statsvetare eller proffesor i USA att uttala sig kritiskt de5 internet faktiskt till ganska stor del ligger i Europa.Du kanske inte kan gf6ra se5 mycket sje4lv. Men du kanske kan ta upp det med Joshua och de yngre grabbarna? :) De kan se4kert engelska och har lite ve4nner utomlands.Men det e4r ganska kort tid, 5 maj e4r ganska snart. Jag tror inte svenska bloggare har se5 stor chans att titta pe5 det he4r och ge5 igenom alla detaljer, utan vi behf6ver massiv aktion fre5n hela EU.Som sagt, jag skulle ge4rna hje4lpa till om jag kunde. Men jag tror inte att jag kan bidra med se5 mycket.

 3. Pingback: Offentlighetsprincipen 2.0 En Vintage med filter! « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

 4. Pingback: 1984 någon? « Kritikerbloggen

 5. Pingback: Nickedockorna i riksdagen censurerar sig själva. | El Rubio Talar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s