Vad är en dator INTE?

SVT ska börja direktsända över nätet, och därmed är varje dator en tv, enligt dagens lagstiftning. Det hela påminner om konflikten mellan internetkaféerna och lotteriinspektionen. Lotteriinspektionen har, med stöd av regeringsrätten, klassat datorer i offentliga miljöer som tillståndspliktiga spelmaskiner.

I sak stämmer det att en dator kan användas som en tv eller som en spelmaskin. Den kan också användas som en tidningsläsare, ett telefonregister, en kartbok eller en skrivmaskin. Detta är vad som skiljer datorn från de flesta andra apparater – att den är ett universalverktyg.

Nästan ingen köper en dator i första hand för att kunna se SVT:s sändningar. Att låta SVT beskatta datorinnehav är lika absurt som att låta eniro beskatta alla datoranvändare för att finansiera sina karttjänster.

Tv-licens för datorer skulle kosta svenska företag omkring en miljard om året. För privatpersoner utan tv skulle kostnaden för datorinnehav öka med drygt 2000 kronor om året. Knappast ett steg i rätt riktning om vi vill att Sverige ska vara en IT-nation.

Hotet om tv-licens för datorer gör att en förändring måste ske snabbt, men skälen för att göra om SVT:s finansiering har funnits länge. I en tid då tv-innehav var liktydigt med att vara SVT-tittare fanns det en logik i tv-licensen. Med ett allt större utbud av privata tv-kanaler har det sedan blivit möjligt att köpa en tv utan någon som helst avsikt att titta på SVT:s kanaler.

Sambandet mellan tv-innehav och konsumtion av SVT-material har försvagats ytterligare i takt med att SVT lägger ut material på nätet. Den som i dag har en tv och enbart ser privata kanaler som TV3 och TV4 tvingas betala för SVT:s produktioner. Den som saknar tv, men ser på Rapport på nätet varje dag, betalar ingenting.

Om vi inte vill fortsätta vägen mot ett allt mer godtyckligt urval av medborgare som tvingas betala till SVT finns det två alternativ. Antingen kan vi med dagens teknik försöka upprätthålla ett samband mellan SVT-konsumtion och betalningsskyldighet. Eller så kan vi helt släppa kundparadigmet och finansiera SVT på samma sätt som vi finansierar vägar och skolor.

Förra sommaren skrev bland annat Christina Jutterström på DN-debatt att tv-avgifter bör tas ut utan koppling till vem som tittar på SVT:s program. Min gissning är att vi till slut hamnar där. Radiotjänst försvinner och en tv-avgift tas ut av alla genom Skatteverket.

Lämnar vi kundtänkandet och ser SVT som en allmän nyttighet uppstår frågan om hur mycket var och en ska betala. Lika mycket per hushåll eller i proportion till inkomst? En marknadsliberal ståndpunkt brukar vara att en produkt har ett enhetligt pris och att den som vill nyttja produkten får betala eller avstå. Det resonemanget håller dock inte om köpet är obligatoriskt. 2000 kronor om året är mer för låginkomsttagaren än för höginkomsttagaren, vilket innebär att en enhetlig obligatorik tv-avgift slår hårdast mot dem som tjänar minst. Låginkomsttagare har större användning för sina 2000 kronor till annat, och är därför på en fri marknad mer benägna att avstå från SVT:s programutbud. Ska alla tvingas finansiera SVT via skatten bör avgiften därför vara kopplad till inkomst – möjligen med ett tak.

En helt annan väg vore att låta SVT agera som vilken betalkanal som helst. Genom kodning och lösenordsskydd på internet begränsas materialet till dem som väljer att köpa tjänsten.

Personligen skulle jag föredra en kombination av modellerna ovan – en Freemium-modell. En renodlad public service-kanal skattefinansieras och görs tillgänglig för alla. Ytterligare kanaler blir regelrätta betalkanaler.

Advertisements

15 thoughts on “Vad är en dator INTE?

 1. Utmärkt idé. Om man tittar på krass ekonomi kan man utgå från att uppbörden av avgiften skulle kunna ske smidigare via Skatteverket än Radiotjänst. Radiotjänst kostar i runda slängar 150 Mkr årligen och det är rimligt att anta att marginalkostnaden för Skatteverket att hantera detta är låg.

  Dessutom skulle man minska antalet myndighetskontakter för medborgare, minimera risken för att folk får betalningsanmärkningar (vars sekundära effekt kan vara avsevärt värre än att staten inte får in TV-avgiften) och få ett jämnare inflöde av medel för public service. Om man tror på public service som sammhällsnyttigt (granskning av staten etc…) så borde det ju komma medborgare tillgodo oavsett om den enskilde har tv-mottagare eller ej.

 2. Kreds till en begåvad, resonerande och intelligent moderat. Kul att för ovanlighetsskull läsa någon i politiken som uppenbarligen tänker själv och betraktar frågor utan skygglappar.

  Angående SVT tror jag du har rätt, att begära TV-licens för alla internetuppkopplade (och nerkopplade?) datorer är en omöjlighet. Jag har svårt att se att en anslagsfinansiering som du beskriver skulle vara ett hot mot SVT:s oberoende från politisk påverkan.

 3. Du missar helt stiftelse-modellen. Jag vill ha en public service television som är lika självständig som Svenska Akademien.

  OT: Ibland förefaller det som om du och Fjellner är de enda moderaterna i hela världen. I mina ögon är Reinfeldt en sopa och har så varit sedan han ljög om sin källsortering för barnreportrar i ett hemma hos reportage, radioprogrammet Ketchup, under sin tid som ungdomsordförande i MUF. Du kan ju fråga honom om detaljerna själv ;) , ungarna körde med lite undersökande journalistik.

 4. Pingback: Skrota TV-licensen « Krohniskt

 5. Så olika politiska åsikter vi har annars, här håller jag helt med …

  “Public service” kan enklast, mest krångelfritt, effektivast etc etc finansieras genom någon slags öronmärkt avgift som tas ut av alla – men då ska de också begränsa sig till just public SERVICE, inte fåniga tramsprogram-i-desperat-försök-att-konkurrera … överlåt tramsandet åt de kommersiella kanalerna!

  Och då bör den avgiften kunna hamna någonstans runt 20-50 kr per månad, INTE över 2000 kr om året!

  Jag är en av dem som för länge sedan aktivt valt bort tv (oavsett kanal!), till förmån för framförallt mixtrande med olika linux- och opensource- distributioner och program varför jag behöver en bra internetuppkoppling (och har säkert en 10-15 olika “prylar” som tekniskt sett kan ta emot TCP/IP-data) …

  Blir förslaget verkliget kommer jag som privatperson på något sätt låta pröva deras resonemang i en eller flera instanser … Anser inte att det håller.

  DE VÄLJER att LÄGGA ut sitt material på ett så publikt medium som INTERNET – de kan INTE *KRÄVA* *ALLA* med *dator och internetuppkoppling* på FLERA TUSEN OM ÅRET!

  Som många på andra sajter liknat det vid, det vore samma logik som att lägga upp en sida på nätet och kräva alla i hela världen som tekniskt och teoretiskt sätt kan se den sidan på pengar “bara för att ni skulle kunna” …

  Vill de absolut göra sitt material tillgängligt på internet kan de väl med fördel skicka med personliga inloggningsuppgifter alternativt personliga kort eller whatever – men lämna oss andra förskonade från tvångsanslutningsmetoder á la gamla Sovjet …

  //Alatariel

 6. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Kampen mot odemokrati och galna lagar går vidare

 7. Skattefinansiera SVT.

  Lägg ned TV-sändningarna. Ändra uppdraget till att _endast_ vara granskning av makten. Lägg ut materialet på webben, helt öppet, med öppna protokoll och låt det vara public domain (då kan t.ex. TV4 sända vidare program om de vill).

  Det kommer krävas oerhört lite personal och inga pengar behöver gå till att köpa in serier, filmer och program som de kommersiella aktörerna är lika bra på att köpa in som SVT är.

 8. Pingback: Hur man slipper betala TV-licens för datorn « infallsvinkel

 9. Pingback: Saker som får mig att vilja kasta ut tv:n genom fönstret « Messerschmitt

  • Vad kul att du flyttade fre5n Gf6teborg till Ve4sternorrland. Bor sje4lv i Sundsvall och tyeckr att det e4r en lagom stor stad. Ligger din nya hemby le5ngt he4rifre5n?:)

 10. Kanske är bra att definitionen på vad en dator verkligen är görs mer flytande. Om datorn nu verkligen är en TV, så är den ju även telefon och biktstol.

 11. http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

  Början till ett dokument jag ska skicka som rekommenderat brev till Riksradiotjänst i Kiruna.
  Det är medvetet rätt provokativt, men jag vill ha en reaktion – och en reaktion NU, så att vi som är motståndare kan försöka formera oss …
  Återigen, det enklaste sättet att undvika alla de “hårklyverier” som blir följden är att dra en avgift på skattsedeln som alla har råd med för att finansiera “public service” – allt därutöver kan de ju hitta självfinansierande modeller för, även abonnemangsbundna tjänster på nätet!

  //Alatariel
  alatariel (sn4bel-a} users Punkt sourceforge dot net

 12. Karl har självklart rätt i det fullkomligt absurda i att beskatta datorer för att de ger möjlighet att titta på material som SVT frivilligt har gjort tillgängligt. Någon som föreslår något sådant har övertrasserat förtroendekontot å det grövsta och bör med fast hand avlägsnas från sin tjänst.

  SVT:s roll är att vara fria från beroenden, politiska såväl som kommersiella. De ska vara obekväma. Deras viktigaste uppdrag är att granska och ifrågasätta den sittande makten och dess avsikter. I den rollen måste de vara oantastliga.

  Skattefinansiering gör att SVT hamnar under politisk kontroll och det är inte det minsta osannolikt att finansieringen begränsas på grund av att de är alltför obekväma alternativt att de idkar självcensur för att inte bita den hand som föder dem. Tyvärr så kan jag bara konstatera att det inte går att lita på dagens politiker, de är alltför villiga att sälja lämpliga åsikter i utbyte mot personliga fördelar. Det gäller inte bara dem som gråtande ropar efter Mamma i talarstolen utan även dem som smiter från obekväma omröstningar Karl.

  Jag kan hålla med om att den finansieringsmodell som används idag är långt ifrån optimal men en ny modell måste garantera SVT:s oberoende och explicit förhindra försök från politiskt håll att blanda sig i verksamheten.

  Man kan iofs observera att SVT inte sköter detta uppdrag särskilt väl idag och jag saknar verkligen den oberoende kritiska granskningen av makten som är absolut nödvändig i en fungerande demokrati.

 13. Pingback: nät-virkade tankar :): Femtiotalet länkar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s