Video: Nya uppgifter om ACTA

Details emerge of secret ACTA negotiation
Fakta-PM om ACTA från Justitiedepartementet

Advertisements

12 thoughts on “Video: Nya uppgifter om ACTA

 1. Kollar man egenskaperna i wordfilen från Justitiedepartementet står Jonas Pontén som författare. Vem är det? Släkting till Henrik Pontén?

 2. Utmärkt video Karl. Jens Holm har lämnat in en muntlig fråga till rådet om handlingarna blir offentliga innan rådet fattar beslut om en politisk överenskommelse:

  – Will the final draft be published prior to Political Agreement in the Council?

  – Will Parliaments have enough time to scrutinize ACTA prior to Political Agreement in the Council?

  – Can the council ensure that ACTA is not passed silently during Parliamentary recess?

  Jag påstår at EU-ambassadör Christian Danielsson kan upplysa rådet om att Sverige vill prioritera Jens fråga. Kan du kolla upp det?

 3. Mycket intressant!

  Jag förstår inte hur man ö h t kan överväga att rösta ja till det här?

  Hur har det ens kunnat komma så här långt i byråkratin?

 4. Följande tycks gälla

  “KOM återrapporterade från förhandlingssessionen i Paris om ACTA. Inget genombrott, men mindre framsteg i dess helhet. ACTA kommer diskuteras i separata expertgrupper inom rådsstrukturen: RIF-rådgivarmötet, arbetsgruppen för immaterialrätt den 19 januari och gränsåtgärder i TUG 21 januari. Nästa förhandlingsmöte för ACTA äger rum i Marocko den 2 veckan i mars.”

  KOM= Europeiska kommissionen. TUG är antagligen en tullarbetsgrupp. RIF=förmodligen rätts- och inrikesfrågor (tredje pelare i EU).

  Notera att i faktapromemorian tydligt anges att inget remissförfarande gjorts. Vet någon om något remissförfarande skett i Sverige? Jag misstänker att det inte skett. Skall man mörka så skall man!

  Problemet med att ärendet ligger hos justitiedepartementet är nog att man där inte förstår de allvarliga konsekvenserrna av ACTA utan bara ser det som en rättslig fråga.

  Anmärkningsvärt att desperationen är så stor att man utan att blinka går förbi WTO, WIPO m.fl.

  Alla dessa ansträngningar för att försvara ett föråldrat dysfunktionellt system för skydd av upphovsrätt. I och med digitaliseringen är den kampen förlorad och man borde i stället finna nya former för skyddet.

 5. Och får man fråga hur du kommer rösta när ACTA väl kommer till riksdagen? För får man anta om man går efter tidigare omröstningar?

 6. Erik,
  Jo, jag referrerade väl mest till det som sas i videon.
  Men det är riktigt jävligt. Varken regering eller EU bryr sig ett piss om integritet eller demokrati, man blir bara mer och mer pessimistisk. Demokratin är ett minne blott, och svenska folket är allt för apatiskt för att ens bry sig, de föredrar att sitta klistrade framför 10 omgångar av melodifestivalen.

 7. När han själv röstar för demokrati- och integritetskränkande förslag så ligger det inte speciellt mycket vikt bakom någonting han säger i frågan tyvvär. Han har flera gånger visat att han viker sig vid första minsta tecken på motstånd från partiledningens håll.
  Hur man kan fortstätta som politiker när man bara agerar röstboskap och blir trackad av sina parti”kamrater” vid första tecken på avvikande åsikter är bortom mitt förstånd.

 8. Leif Lagerstedt! Jag hittar ingen blogg som är din så jag försöker här. Jag vill bara tacka dig för en mycket klok kommentar på Dan Jönssons obehagliga artikel i DN om terror och yttrandefrihet. Tack ska du ha!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s