Även riksdagens internet filtreras

I dag blev jag kontaktad av en reporter angående de administrativa tjänstemännens planer på att hindra regeringen från att besöka vissa webbplatser.

Regeringskansliets administration hävdar samtidigt, pressade av kritiken, att de har upptäckt en porrsurfare bland de anställda.

Expressen har tagit del av listor över de sajter som regeringskansliet har besökt. Torsdagen 8 januari har någon på regeringskansliet besökt en sajt som innehåller pornografiska bilder och filmer.
– Detta är inte accepterat. Vår tolerans mot den här typen av avsteg är mycket låg, säger Bengt Nordqvist, chefsjurist i Regeringskansliet.

Den som besökt webbplatsen i fråga är dock inte identifierad, och därmed har administrationen rimligen ingen aning om vad syftet var med att ta del av informationen. Kanske var det för nöjes skull. Kanske var materialet relevant för den anställdes arbete. Det är märkligt att chefsjuristen stämplar informationsinhämtningen som oacceptabel utan att känna till omständigheterna.

Och alldeles oavsett i vilket syfte en anställd har tittat på bilder som rättschefen ogillar är blockering av webbplatser en oproportionell åtgärd.

Under dagen noterar jag att även riksdagens internettillgång är begränsad genom filtrering.

Advertisements

5 thoughts on “Även riksdagens internet filtreras

  1. Det är den gamla välkända “Omvända jämlikhetspricipen” bara, allmänt giltig i Sverige sedan decennier:

    – Vi har det för djävligt. Ni ska inte ha det bättre.

  2. Observera. Karl säger sig inte göra något reellt åt saken. Skall vi gissa att ett sådant agerande skulle kännas allt för obekvämt för den lille karriäristen? Pun intended

  3. Det är väl lämpligt att riksdagens internet är filtrerat, då slipper obekväm eller jobbig information nå fram. Det kanske blir som i Rumänien var under kommunisttiden. När diktatorn åkte igenom landet så var det bara välmående vyer han såg, även om det bara var kulisser.
    Snart blir det bara internetsidor som hyllar regeringen som godkänns i filtret till riksdagen.

    • Ke4rnkraften vill jag helst le4gga bakom mig. Det e4r risker som jag inte vill att ve5ra barn ska behf6va ta. Vindkraft e4r be4ttre. Det sllkue jag vilja att regeringen satsade pe5. Det ble5ser ju ne4stan alltid i Sverige. Jag gillar ide9n med skriftliga omdf6men. Det gf6r att ff6re4ldrar som aldrig vet vad sina telningar gf6r plf6tsligt vet. Kve4llarna ge5r e5t le4xor, ff6r att man ska lyckas. Det vore ju en skam annars.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s