Ketchupeffekt

Förmiddagen har jag tillbringat framför datorn med ljudet från Pirate Bay-rättegången i bakgrunden. Eftermiddagen har gått till partiaktiviteter i Nacka och kvällen till ett möte med kommunfullmäktige i Solna.

Tidningarna publicerar gärna upphovsrättsrelaterade artiklar i dag, rättegången till ära. Expressen har passat på att publicera en ACTA-artikel som bygger på ett tidigare videoinlägg. På SVT Opinion skriver jag om tidigare rättsprocesser mot teknikutvecklingen, och om ny fildelningsteknik som gör The Pirate Bay och andra centrala register överflödiga. Till skillnad från vissa Europaparlamentariker avhåller jag mig från att uttala mig om skuldfrågan.

Svenska Dagbladets ledarblogg kommenterar min debattartikel om upphovsrätt och rätten att remixa material. En liberaliserad upphovsrätt är enligt Ledarredaktionen en fin tanke som inte fungerar i verkligheten.

Bakom drömscenariot är det emellertid lite tomt. Remixa och modifiera i all ära, men ska det inte också skapas något nytt då och då? Och förutsätter inte detta nyskapande någon sorts fungerande marknad?

Ursäkta om vi stör i de sköna drömmarna, men är det någon som på allvar tror att ”fler livekonserter” är det tillfredsställande svaret på på hela fildelnings och upphovsrätts-frågan? Visst. Vänstern kan lösa allt och rädda alla branscher med mer politik och höjda skatter, men hur tänker man på högerkanten?

Om kulturskapares inkomster var beroende av en strikt upphovsrätt vore det lätt att hålla med. Men nu är det inte så.

Musikartister tjänar mer på livespelningar än på skivförsäljning. Som Ledarbloggen skriver är det inte hela svaret på hur marknaden anpassar sig till en mer liberal upphovsrättsregim, och något enhetligt svar finns inte. Varje bransch måste hitta sin egen väg. Datorspelsprogrammerare kan inte försörja sig som live-artister, men de kan skapa online-baserade spel som är mindre känsliga för piratkopiering. De kan också övergå från lättkopierade pc-spel till mer svårkopierade konsol-spel, vilket de också gör. Ytterligare en trend är spel som kräver speciell hårdvara, som Guitar Hero eller Wii Fit.

Datorspelsbranschen växer, liksom musikbranschen och bokbranschen, trots omfattande fildelning. Det som Ledarbloggen kallar för en “skön dröm” är den marknadsanpassning som vi redan ser.

Advertisements

10 thoughts on “Ketchupeffekt

 1. Fast hårdvarulåsta program som t.ex. konsolspel är egentligen ett otyg.
  Absurt att tillverkaren lägger ned extra resurser på att konsumenten inte ska kunna använda produkten på ett visst sätt. Kan jag få ett x-box spel att fungera i en PC så ska inte Microsoft förhindra det med tekniska spärrar. De tjänar inte ens pengar på att sälja konsolerna, de går back på varje såld enhet. Den enda motivationen är att de vill styra vad jag gör med produkten jag har betalat för.

 2. Strålande bra skrivet på SVT opinion. Du har förstått vad en fällande dom kan ge för konsekvenser när skaparen av något som används av någon annan kan hållas ansvarig för vad den andre självständigt kan använda det skapade till.

  Jag ser hotbreven framför mig, riktade till en eloktronikproducent, internetoperatör eller webhotell: Det ni skapat kan användas för piratkopiering. Betala 2 miljoner eller så stämmer vi er på 20.

 3. Tack för den enastående – och skrämmande – artikeln om ACTA. Det är uppenbart att en repressiv, delvis hemlig, maktstruktur för medborgarkontroll på att byggas upp inom EU – och jag undrar om inte den giriga skiv- och filmindustrin snarast används som nyttiga idioter (tillsammans med de naiva artister man skjuter framför sig som barnsoldater). Jag kan mycket väl tänka mig att många, som i eget intresse vill lägga under sig och delvis kväsa Nätet samt skaffa sig instrument för omfattande övervakning, gärna hoppar på upphovsrätts-vagnen. Frågan är vem som tar över spakarna när maskineriet väl är på plats. Detta är farligt. Sammanblandningen av stat, ekonomiska särintressen och rättsapparat är livsfarlig! En totalitär, fascistisk regim, som drivs fram av…musik- och filmindustrin? Förbluffande – men skall det hända igen i Europa måste det naturligvis komma från helt oväntat håll och bära en helt ny fåra-outfit.

 4. @Anaïs Says:
  “En totalitär, fascistisk regim, som drivs fram av…musik- och filmindustrin?”

  Tja, jänkarna har räddat oss i Europa från oss själva två gånger, tre gånger, ifall man räknar in kalla kriget.

  Hos jänkarna finns det en stoppkloss av engagerade medborgare/gräsrötter som säger ifrån, när det går för långt. Här i Europa är den “stoppklossen” för liten och alldeles för få medborgare/gräsrötter ids engagera sig. Våra politiker är mer rädda om sina priveligier än att värna om demokratin.

  När jag talar om detta med vänner, anhöriga, arbetskamrater så brukar de oftast skratta, och menar på att detta är inbillning och tokerier.

  När “maktens män” tillträder, så kommer jänkarna att få kliva in och rädda oss från oss själva, en fjärde gång.

 5. @Dennis; Men musik- och filmindustrin utgörs ju till stor del av _amerikanska_ intressen… Så vem skall rädda oss nu..?

  Karl Sigfrid: om du någonsin drömde om att bli riddare när du var liten så inse att din tid nu kommit. – Rädda oss! ;)

 6. @Dennis Nilsson: Helt OT, men jag tycker det förtjänar ett svar. USAs insats i andra världskriget var mycket liten jämfört med Ryssarnas.. Det är en sån där obekväm sanning som många får problem med när den nämns. Många gamla kognitiv som får sig en törd där.. Sedan är jag inte så säker på att vi egentligen skall se det hela som två världskrig eftersom det andra i stora drag bara var en konsekvens av det första genom versaillesfredens konsekvenser för det tyska folket. De ropade efter en välbehövlig stark ledare, oopss, de fick en. Det är också ganska välbelagt hur amerikansk industri spelade ett dubbelspel som hjälpte de tyska nationalsocialisterna, tjänade enorma summor på att både finansiera och sälja krigsmatiel till båda sidor på ett sätt som eldade på konflikten. G.W. Bushs farfar, Prescott Bush blev också dömd under “trading with the enemy act” när de genom sina banker slussade pengar via holländska bolag vidare till Thyssen Krupp och Hitler. Man kan säga att sverige nyttjade handel för att hålla sig utanför kriget (båda sidor behövde stål och järnmalm, både före under och ännu mer så efter kriget, så båda sidor behövde ett oskadat sverige), medan USA drogs in i kriget genom sin handel. GM (Opel), Ford, IBM (gissa hur judarna registrerades), DuPont (samarbetade med IG Farben), alla tillverkare av vapen och krigsmateriel och de stora amerikanska bankerna har rejält mycket skit under naglarna från andra världskriget. Många tyska fabriker som tillverkade vapen och krigsmateriel blev inte ens bombade och tilläts fortsätta att tillverka allt från bomber till flygplan, efteråt visade de sig ha amerikanska ägare.. Några av det amerikanska näringslivets riktiga högdjur försökte ju också iscensätta en statskupp 1933 mot FD Roosevelt i samarbete med höga militärer för att få till stånd ett liknande styre som i tyskland. Lyckligtvis spelade en hög militär med, bara för att sedan blåsa i visselpipan och meddela kongressen.

  Räddade de oss? Inte riktigt, möjligtvis kan vi ge dem så mycket att de hjälpte till med att städa upp en del av sin egen skit.

 7. Härligt Monty.

  Jag brukar alltid tycka att det är känns underligt att det som du tar upp här aldrig uppmärksammats i något större sammanhang (vad jag kan minnas).

  Allmänhetens historebild känns så förvrängd att det känns kusligt. =(

 8. Monty, tack för den långa redogörelsen, jag kände till det mesta utom att de allierade hade underlåtit att bomba nazistiska krigsfabriker ägda av amerikanska intressen. Jag skall gräva i mina arkiv.

  Dock, vad Ryssarnas insats i andra världskriget bestod av först torde vara välbekant… din version av den delen köper jag inte.

  Sverige skall ha varit inblandat i finansieringen av den nazistiska krigsindustrin genom via Ivar Kreuger, som ordnade med finansiering från USA. De första amerikanska finansiärerna backade ur när de fick reda på vad det handlade om, men Kreuger ordnade fram nya lån. Några månader efter detta, mars 1932, så begick Kreuger självmord i Paris. Detta betecknas av många vara ett mord. I alla fall så lade Kreugers död grunden till Wallenberg och Kinnevik-sfärens rikedom.

  Britterna lät bli att bobma järnvägen mellan Narvik och Kiruna, där de svenska leveranserna av järnmalm till nazisterna transporterades. Anledningen till att de lät bli skall vara en golfrunda mellan den brittiske försvarsministern och en av höjdarna i familjen Wallenberg, vars f.d fru hade gift om sig med den lord, som kom att bli brittisk försvarminister.
  Det var hon som ordnade golfrundan och ändrade därmed på historien.

  Hade britterna bobmat järnvägen hade förmodligen 2:a världskriget avslutats 1-2 år tidigare, för järnmalmen hade tagit slut. Å andra sidan hade inte Wallenberg och Sverige blivit rikare.. :-/

  Mänsklighetens historia, oavsett världsdel och nationalitet präglas av de som vill ha frihet och demokrati och de som är för giriga och driver mot ett fascistisk/kommunstisk/roffarkapitalistiskt samhälle.

  Tydligen är det inget som är givet, utan historien upprepas gång på gång, där skådespelarna är vi medborgare/grässrötter.

  I USA:s är tron hos medborgare/gräsrötter på konstitutionen så stark så att de fascistiska tendenserna trycks tillbaka av dessa engagerade medborgare/gräsrötter som säger ifrån, när de går för långt. Det har skett ett otal gånger tidigare, och kommer förmodligen att ske även ännu en gång.

  De pågår processer i USA för att ställa om rodret och i bästa fall ställa de ansvariga till svars. De pratades om det igen för bara några timmar sen. Lyssna gärna på amerikansk independent radio som KPTK i Seattle.

  Star Wars-filmerna beskriver mänsklighetens mentalitet bra, det till synes goda, blir det onda, som sedan är skaparen till det goda.

  Jag skulle önska att fler medborgare/gräsrötter i Europa engagerar sig i dessa frågor, än det redan gör. Vi behöver bli fler.

  Tyvärr har många människor andra prioriteter, som att spela golf, kolla på TV och allmänt njuta av livet. Inget fel i det, men är man inte beredd att offra en del av sin tid för det demokratiska samhällets bevarande, så blir vi av med det.

  Det finns mycket mer som kan sägas om detta, men jag stoppar här.

 9. Javisst var min beskrivning starkt förenklad. Stalin var defenitivt ingen gullegosse och hans tidiga pakt med Adolf är också välkänd, dock torde den snarare kommit till för att om möjligt slippa gå i krig. Adolf började ju faktiskt sin karriär med att rensa ut bolchevikerna, judefrågan kom senare. Men grovjobbet med att slå ut den tyska armen gjorde de, till ett mycket högt pris i människoliv dessutom och det tycker jag att man bör erkänna, oavsett om Stalin var hemsk eller fruktansvärd.

  Ja Kreuger hade nog en del högst tveksamma affärer. Men min poäng var att sveriges affärer med båda sidor hade som syfte att hålla oss utanför. Sverige kan tom. sägas vara ett av de goda exempel som togs upp efteråt när kol- och stålunionen bildades. Hur handel och ömsesidigt beroende skapar både vänskapsband och gör krig närmast otänkbart. Kol- och stålunionen blev sedan den europeiska gemenskapen och idag EU. Ja, sveriges beredskap var god, det var dock få som förstod att det inte var militären det talades om.

  Men sen är du ute å far vad gäller malmbanan. Det första tyskarna gjorde när Norge intogs var att bomba sönder malmhamnen i Narvik, för därifrån gick malmbåtar till england. Före det så sänktes faktiskt lika många båtar med svensk malm i atlanten som i östersjön. LKAB har i alla tider haft två hamnar, en i Luleå och en i Narvik. Dessutom är öresund på tok för grunt för malmbåtar, på den tiden var öresund dessutom grundare än idag eftersom de muddrats en del på senare tid. Luleå var visserligen obrukbart som hamn just de kallaste månaderna eftersom man inte hade de isbrytare man har idag, men under vintern lades lager ute på svartön och man var givetvis betydligt mer aktiv med att hålla rännan öppen så länge som möjligt mot vad man är idag när man ändå kan bryta upp den efter behag. Stålverken hade också betydligt större lager på den tiden än vad man har idag när logistiken är betydligt tajtare.

  Hitler tom. ägde en gruva i Malmberget, den sk. kullegruvan i Koskullskulle, i omedelbar anslutning till Vitåfors där dagens sovrings och pelletsverk ligger. Den var från början i familjen Rothshilds ägo, men de var judar och flydde till england. Antagligen var det då de förstod att de inte klarade at få produktionen att fungera med våld.. Malm från Malmberget har heller aldrig körts till Narvik i någon nämnvärd omfattning, i synnerhet inte på den tiden utan triangelspår. Efter kriget förhandlade Wallenberg för statens räkning med Ryssland och England för att få tillbaks kullegruvan i svensk ägo (LKAB var inte helstatligt då, Grängesberg ägde hälften av aktierna). Det var geopolitik på hög nivå, vilket malmfälten figurerat som ända sedan 1700-talet innan malmen ens kunde transporteras effektivt.

  Efter malmbanan fanns också en spektakulär bro, Nordalsbron. Det var en magnifik bro som egentligen inte behövdes, som hade tillkommit på militärens begäran för att kunna bryta linjen vid behov. När Norge intogs så gavs ordern. Bron var försedd med färdiga fickor för sprängämnen (som många andra broar från den tiden), och den skulle sprängas. Sagt o gjort, militären sprängde, men de bara skadsköt den. Det tog bara några dagar av reparation så kunde de första lättare vagnarna skjutas över bron för transport av tyska soldater. Ingen vet om sprängarna gjorde ett misstag, eller om det fanns bruna element i regeringen eller i den militära ledningen. Det var locket på och det locket förblev stängt.

  Britterna hade defenitivt inte något intresse av permanenta skador på malmbanan och defenitivt inte malmhamnen i Narvik. Det var därifrån malmen skeppades till england. En mer lättreparerad skada, som att spränga nordallsbron, kan de dock haft intresse av eftersom Norge fallit i fiendens händer. Dock spelade det mindre roll när väl hamnen totalförstördes av tyskarna. I detta sammanhang så skall man komma ihåg vilket formidabelt företag LKAB var på den tiden, idag är de en liten nishad spelare på marnaden. Då var LKAB en jätte globalt sett. Vid första världskriget och den tidens produktion så bedömdes att bara Kiruna hade reserver för hela världens stålbehov i hundra år, och då hade man ändå inte sett ens en tredjedel av vad som fanns (man ser inte slutet än idag och bryr sig bara i att räkna på hur mycket man klarar lönsamt med just dagens teknik, det är därför horisonten alltid knuffas fram sådär 20 år ungefär vart tjugonde år när tekniken utvecklats).

  Jag är för övrigt uppfostrad av släktingar som var politiskt aktiva under båda världskrigen och både dem och jag har starka kopplingar till malmfälten, LKAB, SJ och malmbanan.

  Annars tror jag nog att vi är tämligen överens. Demokratin må vara det instabilaste styrelskicket eftersom det bygger på opposition och ständigt är under attack inifrån, men det är också dess styrka så länge alla “checks and balances” är intakta och den fria åsiktsbildningen inte tillåts rubbas. Däri ligger den stora vikten av friheten att inte vara övervakad, för då kan åsiktsbildningen vara fri och samhället utvecklas genom opposition. Jag stoppar också här, nog off topic (fast jag tror att Karl tyckte det var intressant).

 10. Jag skulle vilja knyta an till vad Anais (ursäkta jag tappar bort prickarna över A-et) säger – hela kittet är ju det perfekta verktyget i händerna på en galen ledare – särskilt om ratificeringsprocessen av Lissbonfördraget fortsätter och det antas av medlemsstaterna – och sedan permanent ordförandeskap på det. Det blir en diktatur i vars farstu står USA och NATO :s generaler av vilka de senare inte bara vill intensifiera kriget i Afghanistan – the graveyards of empires – utan även kan tänka sig ‘mindre kärnvapenattacker’ mot icke specificerade hot.

  Och en ny farlig kraft kan komma i stort sett från vilket politiskt håll som helst i det kameleontiska klimat som råder – och då sluka EU som en varg i fårakläder med hjälp av det diktatoriska regelverket.

  Interneringar, läger, försvinnanden, tvångsförflyttningar, tvångsarbete, total censur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s