SVT borde öppna sina arkiv

I dagens Svenska Dagbladet skriver jag om det allmänt finansierade SVT och varför de borde reformera sin upphovsrättspolicy.

Kreatörer som läser SVT:s webbregler får snabbt veta att här är allt innehåll skyddat av upphovsrätten, och det är strikt förbjudet att sprida eller visa materialet på exempelvis en egen webbsida. Det finns ingen logik i detta. Ett företag som finansieras gemensamt genom en obligatorisk licens bör agera allmännyttigt och på ett sätt som gynnar största möjliga yttrandefrihet. Den egna och andras.

SvD

Advertisements

5 thoughts on “SVT borde öppna sina arkiv

  1. Bättre att lägga ner SVT så kan vi ta pengarna och betala för den kultur vi själva vill ha, inte vad politikerna vill att vi skall ha.

  2. Ingen statlig organisation som finansierats med skattemedel bör kunna hävda exklusiv upphovsrätt. Det gäller SVT som Lantmäteriet som SMHI. På det sätter fungerar det i USA och där verkar det fungera bra. Se bara på NASAS och/eller NOAAS bilddatabaser med öppet material.

  3. Varför ska vinjettanimeraren på Aktuellt få betalt per timme och vinjettmusikern få helt andra villkor?

    Allt som produceras av public service och skattefinansierat borde vara licensierat med fria licenser.

  4. Har du läst Eva Hamiltons Brännpunktsartikel idag? Där avslöjar hon verkligen sin okunskap om hur tekniken fungerar, när hon skriver “Utan sådana förutsättningar kommer Pirate Bay och den illegala nedladdningen att kunna fortsätta lura skådespelare, artister och manusförfattare på både pengar och rätten till deras verk”. Häpnadsväckande!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s