Vad är nyskapande?

SvD:s ledarsida har publicerat en replik av mig med anledning av diskussionen om upphovsrätt, fildelning och fair use.

Men vad menar ledarredationen med nyskapande, och hur skiljer det sig från att kreativt modifiera andras verk? Eller för att spetsa till frågan ytterligare: Finns nyskapande annat än i teorin?

SvD

I webbupplagan tycks mitt namn ha fallit bort, men det gör inget. Argumenten är viktigare än avsändaren.

Advertisements

4 thoughts on “Vad är nyskapande?

 1. Det är väldigt glädjande att det åtminstone finns några politiker som inser att frågor om upphovsrätt, fildelning etc. är viktiga.
  Tror inte du att vi skulle se en uppsjö vettiga tjänster på nätet väldigt snabbt efter att vi legaliserat fildelning? Det lär ju finnas extrema pengar att tjäna på en så outnyttjad marknad. Vad får vi nu? SF Anytime hyr ut filmer för 45:-/dygnet. Jag vet INGEN fysisk dvd-uthyrare som är så dyr.
  För min del kan The Pirate Bay-“tjänsten” INTE konkurrera med de 25 spänn det kostar mig att fysiskt gå 300 meter och hyra en film.
  ( http://www.dn.se/ekonomi/fiasko-for-hyrfilm-pa-natet-1.603767 )
  Jag bryr mig inte nämnvärt om fildelning men den dag den legaliseras kommer det garanterat komma massor av tjänster som jag vill köpa.

 2. Disney’s argument angående upphovsrätten som försvar för kreativitet tar hyckleri till nya höjder. Likt stora stygga vargen har Disney saliverat inför våra finaste kulturskatter, lurpassat och inväntat 50 årsdagen efter författarens död (enligt den tidigare upphovsrättslagen), varpå man huggit till, slukat kulturskatten, malat sönder den i buken och lämnat den som skit till barnen.
  Exemplen är legio: Rudyard Kiplings Jungelboken, Lewis Carrolls Alice i Underlandet, Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, Victor Hugos Ringaren i Notre Dame, Edgar Rice Burroughs Tarzan, Robert Lewis Stevensons Skattkammarön. (Tillvägagångssättet har varit något annorlunda vad gäller Nalle Puh, T.H. Whites Svärdet i Stenen och Mary Poppins).
  När Disney själv riskerade att skyddet för tidiga Musse Pigg filmer skulle gå ut, lyckades man framgångsrikt lobba i USA:s kongress för en förlängning av upphovsrätten till åtminstone 2019.
  Pengar är det som gäller när Disney pratar, inte skapande eller respekt för författares verk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s