ACTA: Vad betyder “hemlig”?

SvD skriver i dag om de hemliga ACTA-förhandlingarna. Till dess att avtalet är klart vet vi inte vilka rykten som ska tas på allvar och vilka som är missförstånd. Det är en direkt konsekvens av att förhandlingarna är hemliga.

EU-kommissionen säger sig inte förstå det svenska missnöjet med processen. Informationen om att ACTA-förhandlingarna äger rum är ju tillgänglig för alla.

Slutligen påstås det att förhandlingarna äger rum i hemlighet. Detta är inte korrekt. Det måste i och för sig alltid finnas en viss diskretion i internationella förhandlingar, men i det här fallet har det aldrig funnits någon avsikt att dölja det faktum att förhandlingar äger rum, eller att hemlighålla själva syftet med ett avtal.

Peter Power, talesman i handelsfrågor, EU-kommissionen

Om innehållet i svenska utredningar, propositioner och riksdagsbetänkanden var hemligt skulle det alltså vara problemfritt, bara medborgarna känner till att lagstiftningsprocessen äger rum?

Aftonbladet

Advertisements

10 thoughts on “ACTA: Vad betyder “hemlig”?

  1. Alltså, det där svaret av Power var verkligen något av de mest nedlåtande översittarfasonerna jag läst på så få rader. Karl, stå på dig!

  2. Pingback: ACTA demokratin « Badlands Hyena

  3. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Slutet på mediabojkotten, men vi kommer att fortsätta försvara de mänskliga fri- och rättigheterna

  4. Pingback: Netpiracy & Netliberty | “vi vet vad som är bäst”

  5. Pingback: Varför inte? » Nästa slag står om ACTA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s