ACTA: Obama lika hemlig som Bush

Obama-administrationen har avslagit en ansökan om att få ACTA-relaterade handlingar utlämnade. Avslaget motiveras med hänvisning till att antipiratavtalet är en fråga om nationens säkerhet.

I januari avslog Bush-administrationen en liknande ansökan med samma motivering.

Grannlandet Kanada ansluter sig däremot till de länder som förespråkar öppna förhandlingar. Kanadas handelsminister Stockwell Day säger att Kanada ska driva på för ökad transparens.

Samtidigt som allmänheten saknar insyn får en rad upphovsrättsorganisationer tillgång till de hemliga handlingarna, eftersom de har status som officiella rådgivare till den amerikanska enheten för utrikes handel. Exempelvis mediabolaget Time Warner och filmindustrins MPAA sägs ha full insyn i förhandlingarna.

Uppdatering: Nu skriver DN om saken.

Advertisements

5 thoughts on “ACTA: Obama lika hemlig som Bush

 1. Världen känns sjuk när man får reda på sådana här saker.
  Väljer vi politiker som går storföretagens ärenden? Jag trodde det var demokrati när vi väljer politiker som stiftar lagar för bla våra företag så att dom var till största samhällsnytta.
  Vi behöver inte ens göra det förresten, det räcker att jänkarna gör det sedan kommer dom hit och drar Bodström i örat…

 2. Att slå hål på det här är lika enkelt som det är snabbt och effektivt. Det är bara att säga åt USA: Full transparens, eller så kan ni dra åt helvete och avtala med er själv.

  Så enkelt är det, verken mer eller mindre, att bara vara lite rakryggad och inte så djävla inställsam. Vilket EU-land som helst som gör det, kommer att få fullt stöd av av alla de andra inklusive länder i sydamerika, afrika, asien och ryssland. När man drar trollen ut i ljuset, då spricker de.

 3. @Andreas

  Det är inte bara Bodströms öra som blivit dragit i. Sist jag tittade röstade en överväldigande majoritet i vår “folkvalda” riksdag igenom en amerikansk beställningslag…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s