Bättre tillgång till offentlig information

På dagens frågestund i riksdagen frågade jag Mats Odell vad regeringen gör för att öka användningen av öppen källkod och öppna standarder i den offentliga sektorn.

Svaret blev ovanligt konkret. I morse fattade regeringen ett beslut om att inrätta en e-delegation – en arbetsgrupp som under ledning av Skatteverkets generaldirektör ska utveckla svensk e-förvaltning. Istället för att varje statlig enhet gör som de vill kommer det att finnas en central styrning av den offentliga förvaltningen mot större öppenhet. Myndigheters e-tjänster byggs samman.

Staten ska stegvis frigöra sig från beroendet av hemlig källkod och slutna standarder.

E-delegationen ska i sitt arbete sträva efter att den offentliga förvaltningens e-tjänster i så stor utsträckning som möjligt ska bygga på öppna standarder, använda sig av programvara som bygger på öppen källkod samt sträva efter lösningar som stegvis frigör förvaltningen från beroendet av enskilda plattformar och lösningar.

Den 30 september ska delegationen ha levererat ett åtgärdsförslag till regeringen.

Internet World Computer Sweden

Advertisements

11 thoughts on “Bättre tillgång till offentlig information

 1. Det här låter ju nästan för bra för att vara sant. Speciellt formuleringen “samt sträva efter lösningar som stegvis frigör förvaltningen från beroendet av enskilda plattformar och lösningar.”
  Kan man även hoppas på att kompetenta individer kommer att medverka i en sådan delegation? Annars är ju risken att man gör bedömningar som att vi måste spendera skattepengar på proprietära format under överskådlig framtid. Det står ‘sträva efter’ och ‘i så stor utsträckning som möjligt’.

 2. Pingback: Öppen källkod i e-förvaltningen « Soundness in a soundless world

  • Jerker,

   Jag har ännu inga detaljer, utöver att Skatteverkets generaldirektör leder arbetet och att ytterligare generaldirektörer ingår i delegationen.

   Jag får återkomma.

   • Hej VictorVilken he4rlig bild du har gjort. c4r det du eller Jungfrun som vill ha glass? Du har skrivit en insnatsert text om Jungfrutornet. Tror du att du kan bere4tta allt det he4r insnatserta de5 vi bokvandrar?Bra att du har gjort en le4nk till webbsidan Guteinfo. De5 e4r det le4tt ff6r oss andra som le4ser att ta oss dit om vi vill.He4lsningar Marie

 3. Pingback: Förverkligade mål och förädlad information i nya e-förvaltningen « Tillgänglighet på webben

 4. Ännu viktigare är att till varje pris undvika mjukvara från USA. Det har i många år gått rykten i Silicon Valley om hur män i mörka kostymer utan namn från NSA besöker cheferna för IT-företagen och kräver att de visar “patriotism”, vilket innebär att de ska lägga in bakdörrar i brandväggar och liknande så att USAs spionbyråkratier kan gå in i andra staters regeringskanslier, storföretags IT-nät och Greenpeace.

  De IT-företag som funderar på att vägra hotas med indragna statliga beställningar och att de kommer att bli betrakade antiamerikanska och en potentiell fiende.

  För de företag som går med på detta väntar stora statliga beställningar som belöningar. Exakt detta hände med USAs teleoperatörer under Bush. Alla gick med på olaglig massavlyssning utom Qwest och tyskägda T-Mobile.

  Den amerikanska miltärstaten är ett akut hot mot fred, demokrati, jobben i Europeiska företag som konkurrerar med företag från USA och alla andra länders självbestämmande.

 5. Pingback: Tappar Mats Odell e-förvaltningen: veckans skifte « Skiften

 6. Pingback: Ang. e-government: Öppen källkod - en öppen väg till öppna standarder « Skiften

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s