IPRED: Mönstret upprepar sig

Tidningarna rapporterar att fildelningen omedelbart minskade när IPRED-lagen trädde i kraft. Henrik Pontén får oemotsagd peka på detta som ett bevis för att lagen fungerar som upphovsrättsindustrin planerat.

Ingen nämner att mönstret vi ser är identiskt med det som finska internetleverantörer såg när motsvarande lagstiftning infördes i Finland.

Så här skrev jag i Svenska Dagbladet den 15 mars 2008:

Finland har infört motsvarande lagstiftning, och där har de avsedda resultaten uteblivit. De finska ­nät­operatörernas ­före­ning­ FICIX har ­analyserat internet­trafiken och konstaterar att fildelningen har fortsatt att öka trots nya lagar.

I samband med ett antal uppmärksammade rättegångar minskade fildelningen tillfälligt med en tredje­del. Tre månader senare var trafiken dock lika omfattande som tidigare, och den fortsätter uppåt.

Metro

Advertisements

16 thoughts on “IPRED: Mönstret upprepar sig

 1. Eller för den delen identisk med dagarna efter 1 juli 2005 då info-soc-direktivet började gälla i Sverige. Det var exakt samma sak då också.

 2. Ok, internettrafiken sjönk men vad hände med skivförsäljningen? Steg den? För det var väl det som var syftet med lagen… eller?

 3. Man måste ställa frågan vad riksdagsmannen Sigfrid har för synpunkter på lagar. Skall man lyda lagen eller inte?
  Den parlamentariska demokratin innebär ju att det är den av folket valda majoriteten som beslutar, bland annat om lagar. Det ligger då i sakens natur att minoriteten, eller ibland enstaka individer i majoriteten, inte tycker om de beslut som fattats. Frågan är då: skall dessa individer ta sig rätten att – direkt eller indirekt – uppmuntra till lagbrott?

 4. Pingback: IPRED-lagen är veckans snackis « Soundness in a soundless world

 5. Pingback: Internet ned och försäljningen upp? | Dexion

 6. Grattis. Musiken kommer att blir 30% bättre och biograferna kommer att bli överfulla av folk. Och hur många fler artister kommer inte nu att kunna försörja sig på sin musik. En 30% ökning är ju en sällan skådad ökning. Och allt bara för en enda fiifig lag. Perfekt.

 7. Pingback: Kasabian ger bort ny låt | Kulturbloggen

 8. Pingback: IPRED, halverats? PYTTSAN! - counterblows

 9. Hej! Jag blev tipsad om din blogg av Göran Pettersson, och skriver därför till dig. Det handlar inte direkt om ditt inlägg, men det handlar om ipred. Kanske kan du ge mig något svar som gör att jag känner mig mindre olustig inför denna ipredlag?

  90 % av de som våldtar går fria. Hur många olösta mord finns det inte? Hur många misshandelsfall, rån, för att inte tala om cykelstölder, är det inte som aldrig blir lösta?

  Men man har ändå förstått. Nej, man kan inte bara bryta sig in i pedofilens dator och ta fram hans barnpornografi utan åklagarbeslut. Det skulle vara integritetskränkande. Vi har accepterat detta. Skakat sorgset på huvudet när pappan som våldtagit sin dotter går fri, men förstått att inte mer går att göra. Vi har nämligen en grundlag i Sverige som ska skydda oss, så att vi inte ska behöva visa allt vi gör bakom stängda dörrar för herr storebror. För att skydda vår integritet, vår stolthet och vårt sociala liv. För att vi ska känna oss trygga och slippa vara övervakade hela tiden, för att inte sätta oskyldiga bakom galler.

  Då plötsligt kommer det en ny lag som går rakt över denna grundlag. Plötsligt har upphovsmännen rätt att vid misstanke gå in och kolla vilka internetsidor folket går in på. Men det är inte för att stoppa pedofiler, våldtäktsmän, bankrånare eller mördare. Nej, de som storebror är ute efter är några mycket hemskare människor. Nämligen de som tankar ner filmer och musik illegalt på internet, något som det för övrigt fortfarande pågår debatt kring om det gynnar eller missgynnar mediabranchen. Något som knappast har förstört någons liv.

  Jag försökte diskutera detta, för mig absurda, faktum med två vänner. Men kände mig bara dum i och med att jag blev så upprörd. De ryckte bara på axlarna, “det ÄR ju faktiskt olagligt”. Vilket är sant, det är olagligt, det är inte därför jag är upprörd. Jag kan börja betala för de fåtal filmer jag laddar ner, börja se serierna på TV istället för på datorn, och återgå till att be mina vänner skicka bra musik istället för att ladda ner. Inga problem.

  Så varför var jag så upprörd, varför var jag så arg, och varför hade en klump börjat ta form magen?

  Först tänkte jag att jag var rädd. För grundlagarna ska ju faktiskt inte gå att korsa, de ligger där, som ett skydd för demokratin. Det här är andra gången grundlagen korsas (jag antar att ingen glömt FRA?), så vad är nästa steg?

  Men detta har jag redan tänkt på, och även om det gör mig obehaglig till mods var detta ej anledning nog till klumpen i magen.

  Så insåg jag att det här som för de flesta bara är svarta siffror på vitt papper, tråkig statistik som man kan sucka åt när man läser det i tidiningen, för mig är någonting helt annat. Delar av mitt liv gömmer sig bakom de där siffrorna.

  Jag är själv en av de 90% vars förövare gått fri. Jag brydde mig inte ens om att anmäla, för jag visste att det inte skulle vara någon ide, att det skulle göra mig mer illa än nytta, och jag känner alltför många tjejer som delar mitt öde.

  Jag jobbar på ett av de BUP som finns i Sverige, och får möta många av de barn som gömmer sig bakom uppstyltade rubriker i kvällspressen. Jag har sett 15åringen som blev gruppvåldtagen i en park, pratat med sjuksköterskan som tog emot den lilla flicka som knivskars och våldtogs av tre män, jag har lekt med 5åringen som, trots att hon inte vill det, måste fortsätta träffa sin pappa, eftersom bevisen om incest inte höll i rätten. Jag har pratat med mamman vars 2åring attackerades i tunnelbanan av en galen man, träffat storebrodern till ett av de alltför många barn som våldtagits av en okänd man i en lekpark. (viss modifiering av ålder odyl, för att värna om sekretessen)

  För mig är det inte bara siffror. För mig är det människor. Jag skulle kunna skriva i en evighet om de orättvisor jag mött, de tragiska livshistorier jag hört och de människor som finns bakom.

  Det känns som ett slag i ansiktet att ni politiker är villiga att korsa en grundlag för att komma åt exempelvis mig själv för fildelning, men inte för att stoppa den som gav mig ärr för livet, eller de okända personer som just nu håller på att ge någon annan ärr för livet.

  Vad sänder det ut för signaler? Det är okej att våldta, men banne mig om du tar en film från ett multimiljondollarföretag som knappast kommer att gå under av detta. Gör du något så hemskt, så förfärligt… Då måste vi gå emot demokratin för att få stopp på’t.

  Det finns andra vägar att gå för att stoppa fildelning, liksom ni har sagt att det finns andra vägar att gå för att stoppa incest, våld och hot. Varför är det okej att strunta i integriteten för mediabolagens skull, men inte för folkets?

  Jag kanske har missat någonting i debatten, som gör att detta är mer okej. Men som det är nu känner jag mig kränkt. Jag känner mig sviken och jag har tappat förtroendet för er som bestämmer.

  Kan du ge mig ett svar som gör att jag återfår förtroendet?

 10. Inser nu, efter att ha läst lite mer i din blogg, att du inte är av samma skrot och korn som Göran Petterson, och att mitt inlägg kanske borde riktas någon annanstans. Men du är åtminsone moderat politiker, kanske har du ändå något svar?

  • Erika,

   Jag delar din uppfattning om att IPRED-lagen inte står i proportion till de problem som den är tänkt att lösa. Det är, som du säger, långt i från klart vilka effekter fildelningen faktiskt har för ekonomin och innan vi har en ordentlig analys av det bör vi vara försiktiga med åtgärder som kan urholka friheten på nätet.

 11. Håller med Erika i hennes syn på det hela. Proportionaliteten i lagen är helt åt skogen…

  Att som fildelare (laglig eller olaglig) klassas in i en grupp människor som är hårdare förföljd än pedofiler är riktigt skevt.

  Erika: Du riktade din kommentar helt rätt då Karl, även om han inte röstar som han predikar, är en av de mer liberala i den övervakningsivrande röd-blåa röra som kallar sig liberaler i Riksdagen.

 12. Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 13. Pingback: Internet ned och försäljningen upp? | Dexion Opinion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s