ACTA: Utkast på wikileaks

I dag publicerade Wikileaks vad som påstås vara ett utkast till ACTA-avtal, framtaget av USA och Japan. Om utkastet är äkta vet jag inte.

Det läckta dokumentet innehåller inte mycket nytt i sak, men om det är genuint så bekräftar det farhågor som har förts fram i den offentliga diskussionen.

Avsnittet om internetregleringar är ännu inte förhandlade, men i utkastet finns rubriken “Special Requirements Related to the Information Technology and Internet Distribution” uppsatt. Vid kommande förhandlingsmöten ska konkreta skrivningar om bland annat internetleverantörers ansvar diskuteras.

I utkastet finns skrivningar om förelägganden mot mellanhänder som befattar sig med piratkopierat material. Huruvida Internetleverantörer och webbplatser med användargenererat material – som Youtube och WordPress – räknas som mellanhänder i det här sammanhanget är oklart.

Bestämmelserna om att tullen får söka i resväskor efter kopierade varor – falska Lacoste-tröjor, dvd-filmer och mp3-spelare med olovligt kopierad musik – blir enligt dokumentet frivilligt. Det kan nog vara en god idé för den som inte vill få datorn genomsökt att lämna den hemma under USA-resan om avtalet blir verklighet.

ACTA föreslås inte bara bli ett avtal utan ska även bli en organisation som styrs av ACTA-rådet (ACTA Oversight Council). ACTA-rådet ska se till att medlemsländerna inför avtalets krav fullt ut och arbeta för att få fler länder att ansluta sig. De ska också avgöra tvister. På ACTA-rådets möten ska berörda aktörer, det vill säga upphovsrättsindustrin, få medverka som observatörer.

Advertisements

11 thoughts on “ACTA: Utkast på wikileaks

 1. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Regeringen och näringsutskottet, slirar på sanningen om ACTA

 2. Ser man på. Jag har undrat i några veckor hur länge det skulle dröja innan ACTA skulle dyka upp på Wikileaks.

 3. @Sjöholm:

  Är det månne snart dags att avskriva USA helt och hållet? jag menar då, köp av deras produkter, filmer, böcker, semesterresor dit, tala engelska med någon (de får väl lära sig svenska).

 4. @Hans J

  Nej, absolut inte!
  Däremot vore det trevligt att ha en avskrivningstid av max. 8 år för riksdagsledamöter.
  FRA-debatten har tydligt visat att en del har varit borta från alla andras verklighet alldeles för länge.

  Ang. ACTA så tror jag att avtalet effektivt kommer att förhindra spridningen av fri programvara .26 “- to ensure that the text applies to every type of intellectual property rights;”.

  Vad är ett IPR intrång, på vilken plats/tidpunkt/hur sker intrånget och vem har tolkningsföreträde att det har skett? (Öppen källkod Vs. MS patentmatta?)

  Det behövs bara ett EU-direktiv så kan FRA’s avlyssningsnoder användas för importkontroll, man kan fråga sig om detta är bra eller dåligt för Sverige?

  Ber om ursäkt för lång kommentar, lite svårt att skriva kort om ämnet.

 5. @Sjöholm:

  Det var så klart retoriskt… Inte ska vi stänga av USA inte. Vi är bättre än så.

  Ja, ett bäst-före-datum på politiker på säg 2 eller åtminstone högst 3 perioder kanske kan övervägas.

  Det finns i så fall ett antal riksdagsmän med bäst-före-datum 2010-09-19.

  Risken är väl då att vi istället får in dem som välbetalda lobbyister eller “utredare”?

  Idén att politiker bara skulle få väljas på 8 år eller liknande är väl mer ett betyg på oss själva som “väljare”. Vi är helt enkelt för flata för att egentligen få ha demokrati. Vi har demokrati men förtjänar den inte?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s