Sanningen om upphovsrättsindustrins IPRED-kampanj

De senaste veckorna har vi sett en kampanj för IPRED-lagen. Upphovsrättslobbyisterna hävdade bara några dagar efter att lagen trätt i kraft att försäljningen av bland annat datorspel hade ökat kraftigt. En närmare granskning visar att påståendena saknar substans. Det räcker med att läsa vad IPRED-förespråkarna faktiskt säger.

Vi har absolut märkt en skillnad. Redan fem dagar efter att Ipred trätt i kraft gick både trafik och försäljning upp med runt 30 procent, säger Jacob de Geer, vd för Ameibo som säljer och hyr ut filmer på nätet.

30 procents ökning, jämfört med vad? Jämfört med dagen före IPRED-lagens ikraftträdande? Jämfört med samma datum för ett år sedan? Det är lätt att visa den förändring som man vill visa genom att välja rätt historiska jämförelsevärden. Jag skulle kunna gräva fram besöksstatistik som visar att antalet besökare på min blogg har stigit med 50 procent sedan IPRED-lagen trädde i kraft, och motivera det med att folk nu läser lagligt istället för att ladda hem upphovsrättsskyddade böcker i pdf-format.

Budskapet blir inte mer trovärdigt när de Geer ska redogöra för sin statistisk.

Han har inga reda sifferbelägg, säger han, men tyckte sig se en ytterligare uppgång när han nu i påskhelgen kollade försäljningsstatistiken. Största uppgången ser han på hyrsidan.

Per Strömbäck, som företräder upphovsrättsindustrin i nästan varje paneldebatt, hävdar att försäljningen av dataspel har ökat tack vare hans lobbyinsatser.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, berättar att deras medlemsföretag Gamers gate såg en omedelbar försäljningsuppgång med 20 procent till svenska kunder (företaget säljer spel via internet, och då även till andra länder).

– De såg ökningen redan dagen efter att Ipred kom. De trodde knappt sina ögon, säger Strömbäck.

Sedan lägger han till att han har tittat i sin spåkula och sett att IPRED-lagen leder till lägre priser.

Inte heller Gamers gate förklarar närmare vad de egentligen menar med att försäljningen har ökat med 20 procent. Vilka värden har de jämfört?

Så här fortsätter det i artikel efter artikel. Någon obskyr webbplats som säljer ljudböcker har fördubblat sin försäljning tack vare IPRED.

Varför framställer då upphovsrättslobbyisterna IPRED som en framgång innan vi vet vilka effekterna blir? Sannolikt vill de inte i första hand nå allmänheten med sin information, utan sina finansiärer. Nu har upphovsrättsindustrin fått igenom sin lag och vill visa sina uppdragsgivare att politisk lobbying är värt pengarna. Om kunderna är nöjda kanske lobbyisterna får nya pengar till kampanjer för blockering av webbplatser och avstängning av internetanvändare.

Uppgifterna om att internettrafiken har minskat till följd av IPRED-lagen är mer trovärdiga. Scaber Nestor påpekar att internettrafiken har minskat tidigare under våren och sommaren när vädret blir bättre, men det är knappast hela förklaringen. I den graf som finns i Scaber Nestors bloggpost framgår i och för sig att en mjuk nedgång skedde den här tiden på året både 2008 och 2007, men ingenting som liknar det vi har sett de senaste två veckorna.

I netnods graf som visar internettrafiken på årsbasis syns en omedelbar, extremt kraftig nedgång precis när IPRED-lagen trädde i kraft. Den förändringen går knappast att förklara med en plötslig värmebölja.

Samtidigt kan vi notera att internettrafiken, trots nedgången, ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan och något högre än för två år sedan.

Min gissning är att trafiken kommer att återhämta sig ganska snart. De rättsliga oklarheterna försvinner när lagen börjar tillämpas, anonymiseringsverktyg sprids och allt fler hittar andra vägar till den upphovsrättsskyddade information som de söker. Exempelvis genom sajter som surfthechannel, som organiserar länkar till streamat material.

Advertisements

16 thoughts on “Sanningen om upphovsrättsindustrins IPRED-kampanj

 1. Anonymiseringstjänsten Relakks slutade fungera strax efter att
  ipred blev gällande lag. Den är nu igång igen, men är
  fruktansvärt trög. Jag förlorar över 95% av bandbredden
  jämfört med tidigare cirka 10%.

  Gissningsvis har de, och de andra tjänsterna i denna
  kategori fått en del nya kunder, så jo trafikvolymen kommer
  sannolikt att återhämta sig efter hand.

 2. Hej!

  Att använda relativa termer istället för absoluta, är ett beprövat marknadsföringsknep.

  Bevakningsföretaget som vill sälja larminstallationer: “Villainbrotten ökade med 100% förra året!” (från 1 st till 2 st)

  Läkemedelsföretaget som vill sälja dyr medicin: “Den här tabletten minskar risken för blodpropp med 50%” (från 0,00004 procents risk till 0,00002 procents risk)

  Att IPRED skulle stimulera utveckling av lagliga tjänster var väl något som lobbyn tryckte ganska hårt på. Dessa artiklar känns som ett sätt för lobbyn att visa “vi är trovärdiga”.

  Inressant det du säger att syftet kan vara att nå finansiärerna. Det hade inte jag tänkt på.

 3. Helt otroligt att “riktiga” media köper detta med hull och hår utan att ifrågasätta något (som vanligt). patetiskt.

 4. Pingback: MMN-o » Blog Archive » Ipredinated S02E02: Piratscenen är stendöd

 5. En grej som jag inte insett förens idag efter lite efterforskningar är att en ljudbok på mp3 har 25% moms medan en ljudbok på plastbit bara har 6% moms.

  Kan du kanske förklara detta? Eller nån av dina kollegor?

  Och framförallt, hur kan man motivera att man vill främja lagliga alternativ om momssatserna motarbetar lagliga alternativ?

 6. Pingback: The MAFIAA’s IPRED Campaign | The Blog Pirate

 7. Själv undrar jag varför ökningen av lagliga nedladdningar inte syns i nättrafiken (som ju gått ned).

  Borde det inte ta ut varandra om alla slutar fildela och går över till att betala för nedladdningar?

  Vidare undrar jag om de som slutat fildela och inte köper lagliga filer eller streaming kommer behålla sin dyrare och snabbare uppkoppling. Det kan betyda sänkt snitthastighet och sämre affärer för bredbandsbolagen.

  Alla kan räkna ut vad det i sin tur skulle betyda för de som vill starta lagliga tjänster för filer eller streaming.

 8. @Perty
  Dessutom så gillar politikerna att tala en massa om miljön och klimatet. Vad är då bäst, plastbitar som är gjorda av en ändlig resurs (och som efter avslutat bruk blir avfall) samt måste fraktas och därmed bidrar till koldioxidutsläpp eller mp3-filer som är ingetdera? Bör då inte skatten vara högre på det som är skadligare för miljön?

  Svaret på frågan är självfallet att de antingen inte tänkt så långt och/eller bara snackar skit när de säger sig bry sig om miljön (beroende på politiker).

 9. Läste i Metro teknik idag (15/4-09) att Banhofs VD Jon Karlung gått ut med att deras internettrafik har minskat med 40% sedan den 1:a april. Henrik Pontén svara med:

  “-Jag är glad att så många har börjat använda de lagliga tjänsterna i stället”

  Hur kan man dra en sådan slutsats? Om 40% av internetanvändarna istället använt andra tjänster på internet så borde väl inte trafiken minska? Detta torde väl bevisa hur långt ifrån verkligheten dessa personer befinner sig.

  En annan intressant kommentar ifrån herr Pontén i denna artikel är när han kommenterar påståendet ifrån journalisten att operatörer ogärna kommenterar vilken trafik som har minskat eftersom det är jobbigt att ha att göra med Antipiratbyrån. Det som Pontén då säger är:

  “… Det är jobbigt att prata med polisen om man har kört för fort.”

  Denna kommentar tolkar jag som en direkt jämförelse mellan Antipiratbyrån och polisen. Är det så att Antipiratbyrån ser sig som poliser numera då? Vet inte riktigt hur jag skall ställa mig till det, men det känns lite skrämmande. Vad säger ni?

 10. Kan det vara så att trafiken var extremt hög veckorna innan IPRED trädde i kraft för att många ville passa på?

 11. “Uppgifterna om att internettrafiken har minskat till följd av IPRED-lagen är mer trovärdiga.” […]

  […]”Samtidigt kan vi notera att internettrafiken, trots nedgången, ligger på ungefär samma nivå som för ett år sedan och något högre än för två år sedan.”

  “Min gissning är att trafiken kommer att återhämta sig ganska snart. ”

  Ursäkta dissekeringen, men det blev ett för långt citat annars.

  Efter lite simpel “research” så är nedgången faktiskt helt normal. Det var nämligen en onormal uppgång.

  Två faktorer som spelar roll.

  Dels, vilket nog är den största faktorn, var att IPRED lagen inte skulle gälla retroaktivt, per lagrådsremissen 9 Okt, vilket blev klart och tydligt fastslaget i November i diverse artiklar i media. (Lägg till att det debatterades en hel del innan också och att det var ganska uppenbart att lagen inte skulle gälla retroaktivt.)

  Och den andra faktorn är de nya extra snabba internetuppkopplingarna som kom på hösten och vintern (i kombination med att många bostadsområden nybyggda som gamla blev inkopplad på hösten och vintern.)

  Bara detta i kombination med att folk har en tendens att pressa allting nytt till det yttersta, gav upphov till att folk hamstrade inför den stundande “domedagen”, och när första april kom så återgick folk bara till sitt normala (“illegala”) surfande igen.

  Förvisso finns en liten diff jämfört med början av April förra året men den är knappt 10 G per Sekund i dygnsgenomsnitt. Men redan nu är vi redan uppe i samma genomsnitt som April förra året.

  Så så var det med den nedgången. Och här ifrån kommer det bara att öka, ty folk vill ju använda sitt nya fetare till något.

 12. Pingback: MMN-o » Blog Archive » The Streisand Effect, inte för alla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s