Ja till 138 – parlamentet sågar upphovsrättslobbyn

Nu har Gunnar Hökmark och de andra Europaparlamentarikerna i industriutskottet röstat igenom tillägg 138, eller tillägg 46 som det kallas i det här sammanhanget.

Tillägget säger att ingen ska kunna straffas med avstängning från internet utan en rättslig process.

Den 5 maj röstar hela Europaparlamentet. Parlamentets position är med andra ord inte fastslagen, men industriutskottets linje kommer att väga tungt. Den 12 maj får även ministerrådet chansen att stå upp för yttrande- och informationsfrihet.

Den svenska regeringen har på hemmaplan tagit ställning mot internetavstängning genom att kasta den så kallade Renforsutredningen i papperskorgen. Nu är centerpartisterna på Näringsdepartementet tveksamma till att stödja tillägg 138 med hänvisning till att EU inte bör få ett mandat att reglera rätten till internettillgång.

Lösningen är enkel: Kräv ett tillägg som säger att ingen EU-reglering ska kunna tolkas som ett krav på avstängning från nätet utan föregående rättsprocess. Det inkräktar inte på det nationella självstyret, men skyddar medborgarna från att avstängning smygs in i framtida direktiv och rambeslut från EU.

Jag tycker i och för sig att statligt beordrad avstängning från nätet ska vara förbjudet enligt svensk grundlag även efter en rättsprocess. Men det får bli ett senare steg.

Advertisements

8 thoughts on “Ja till 138 – parlamentet sågar upphovsrättslobbyn

 1. måste hålla med dig om att man inte ska kunna stänga av internet för folk över huvudtaget. Det är otroligt viktigt i dagens samhälle.

 2. Detta betyder att en förkrossande majoritet anser att domstolar skall kunna döma folk till avstängd telefon och Internet. Tycker inte du också att det är högst anmärkningsvärt?

  Värdesätter man då telefon och internet högt och samtidigt riskerar åka dit för något, så är det nog bäst att ställa till det ordentligt så att man åker i fängelse för där har man åtminstone viss tillgång till både telefon och internet.

 3. Tack Karl och stort tack för att du på olika sätt bidragit till 40-4 i ITRE! Hoppas att det nu håller hela vägen genom parlamentet och ett slutligt godkännande i rådet! Se också till att upphovsrättsmaffian inte får igenom sitt krav på bibehållen upphovsrätt 95 år efter kreatörens dödsfall!

 4. @Flimsan:
  Inte alls. Det innebär att avstängning ses som ett straff och att straff inte ska delas ut utan rättslig prövning i domstol. Huruvida avstängning från internet är en vettig påföljd kan sedan beslutas på nationell nivå, i Sverige har politikerna beslutat att det inte är det.

  @Karl Sigrid:
  Tack för allt uppmärksammande av frågan. Nu går kampen vidare om nätneutraliteten.

  Förresten, Johan Linander har påstått att centern gav efter i förhandlingarna med moderaterna om IPRED1 och utlämning av abonnentuppgifter, där i gengäld moderaterna gick med på att inte stänga av internetanvändare. Stämmer det att moderaterna internt drivit linjen om avstängning från internet men att de/ni fått ge efter i förhandlingarna med de andra allianspartierna? Det är i sådana fall rätt allvarligt tycker jag.

 5. @Tor: Det innebär att avstängning ses som ett straff och att straff inte ska delas ut utan rättslig prövning i domstol.

  Förlängningen av den logiken är att domstolar också skall kunna döma folk till att inte tillåtas att posta brev eller ta emot post.

 6. @Anker
  Inte alls. Det finns två aspekter här. Dels krävs en pragmatisk inställning om man vill få gehör för den fråga som är viktigast – ingen ska dömas utan domstolsprövning. Dels är det viktigt att inse att så fort man tycker att EU bör ha rätt att lägga sig i en fråga, ja då bör man även vara beredd att acceptera motgångar i den frågan efter demokratiska beslut i EU. Jag tycker inte att det är värt risken, alltså lämnar jag upp till varje land att förhoppningsvis komma fram till att internetavstängning är en olämplig påföljd. Om något land kommer till en annan slutsats, ja då får väl väljarna där byta ut politikerna.

  @Karl Sigfrid
  Hoppas att du inte missar min fråga här ovan om vilken linje moderaterna verkligen drev i internetavstängningsfrågan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s