Sms-rösta i Europavalet

Vår moderata partisekreterare Per Schlingmann resonerar i Göteborgsposten om hur vi bättre kan använda tekniken i demokratins tjänst.

Schlingmanns idé om att i Europavalet 2014 tillåta internetröstning och sms-röstning är utmärkt. Det sänker tröskeln, och på sikt innebär billiga internetomröstningar att vi kan göra den svenska demokratin mer aktiv och direkt.

Säkerheten borde vi klara med tanke på att vi redan har ett system för e-legitimation som duger till att deklarera på internet.

Dock måste vi förhålla oss till risken för att den som röstar utsätts för otillåtna påtryckningar. Vallokalen är i viss mån ett skydd från sådant.

Advertisements

21 thoughts on “Sms-rösta i Europavalet

 1. Hur funkar smsröstning i hop med datalagringsdirektivet och FRA?

  Föreligger det inte en viss risk att hur enskilda personer röstar kartläggs?

 2. Karl.

  Vi har rösthemlighet i det här landet. Så länge FRA spanar på vår kommunikation så bör alla sådana här initiativ avfärdas direkt. Och ja, jag trodde nog om dig att du skulle motsätter dig alla former av uppmuntande av att folk delar med sig av sådan känslig information till statliga myndigheter.

 3. Det är klart att dom skulle sitta och mysa på FRA om vi införde något sådant. Jag litar inte alls på man inte avlyssnar och registrerar svenska medborgare, oavsett hur mycket dom försäkrar motsatsen.

 4. För några år sedan talades det ju om att man skulle rösta på nätet, och det var en dålig idé redan då. Som sagt så har FRA-lagen tillkommit sedan dess. Vi bomarderas nu dagligen av olika idéer om hur demokratin ska beskäras. Brevhemligheten är avskaffad och nu ligger valhemligheten i farozonen. Ni politiker har ett ansvar och måste tänka ett steg längre! Det finns en anledning till att valsystemet är konstruerat som det är, och till att valhemligheten är inskriven i grundlagen.

 5. Känns som att säkerhetskraven ändå är lite annorlunda mellan att bekräfta en deklaration och att lägga grunden för ett demokratiskt styre.

  Fel i den senare är mångt mycket allvarligare och svårkorrigerade och jag tror att det finns väldigt många andra insatser som kan förbättra valdeltagande som är bättre och säkrare än SMS.

 6. Jag håller med alla andra kommentatorer. FRA gör politisk omröstning via Internet helt omöjlig. Just därför att FRA har avskaffat anonymiteten på Internet.

  FRA lägger därmed ett allvarligt hinder i vägen för en fortsatt teknisk och demokratisk utveckling.

 7. Kanske det Mary,

  men den här gången tar vi det i rätt ordning…

  FÖRST bort med FRA-lagen…
  SEDAN ingenting,
  SEDAN ingenting,
  SEDAN diskuterar vi resten…

 8. Vad de andra sa.
  Inte ens om FRA, datalagring och allt sådant avskaffas så fungerar SMS som ett tillräckligt säkert och anonymt sätt att rösta.

 9. Som många redan påpekat.
  Så läge FRA-lagen existerar så är det omöjligt med någon som helst politisk omröstning på nätet.

 10. “Dock måste vi förhålla oss till risken för att den som röstar utsätts för otillåtna påtryckningar.”

  En betydligt större risk skulle jag vilja påstå är att någon betalar människor för att rösta. Så fort människor kan bevisa för andra vad de har röstat på så uppstår det problemet.

  “Vallokalen är i viss mån ett skydd från sådant.”

  I viss mån? Den ger ett väldigt gott skydd skulle jag vilja påstå.

  Se’n tillkommer ju anonymitetsproblemen som andra har påpekat.

 11. Sen kan man ju undra hur detta förhåller sig till det faktum att det finns politiker som vill ha möjligheten att stänga av folk från internet???

 12. Valhemligheten kan aldrig bevisas om man tillåter röstning på internet.

  Hur ska jag som väljare kunna vara säker på att rösten inte registreras som min? Det finns inget sätt.

  Det är av precis samma skäl som man använder en analog Drakula-maskin till lottodragningen. En dator skulle kunna göra det hur lätt som helst, men ingen skulle kunna veta om det var fuskat eller inte.

  Lådor med papperslappar som människor får titta på när de räknas är ett jättebra system.

 13. Ingen bra idé, tyvärr. Två skäl:

  1) Utpressningsskydd
  Det enda sättet man kan garantera att utpressning inte påverkar väljaren är att göra det omöjligt för väljaren att på något vis bevisa hur han lagt sin röst. Detta kan inte garanteras om man inte har kontroll över situationen då rösten läggs. Mao SMS eller hemifrån är ej ok. (Och nej det är inte perfekt idag heller, men det kan och borde vara det)

  2) Reviderbarhet
  Om rösten binds till ett fysiskt medium primärt, så kan detta kontrolleras i efterhand. Det är alldeles för svårt att göra på ett vettigt sätt med virtuellt lagrade röster. (tex SMS log)

  Den bästa moderniseringen jag kommit på är att man i valbåset själv får skriva ut sin valsedel, som man sedan kan kontrolläsa innan man förseglar i valkuvertet. Detta skulle eliminera problemet med att läcka information då man plockar med sig valsedlar till valbåset.

 14. Alla som påpekar detta med FRA-lagen har bra poänger, men Christian Engström en ännu bättre: även om FRA-lagen skulle rivas upp formellt skulle vi inte vara säkra på att staten övervakade i hemlighet. I en vallokal är hemlig övervakning mycket svårare.

 15. calandrella: Ja och dessutom så även om inte staten avlyssnar så ligger ju alltid tele- och internetoperatörer mellan avsändaren och mottagaren och har möjlighet att på ett eller annat sätt mixtra eller titta på innehållet

 16. Tycker det är tillräckligt lätt att rösta ändå. Det är samma problematik med detta som med IPRED, du kan aldrig någonsin veta vem det var som la rösten. Påtryckningar kommer att öka. Vi får inte kompromissa med valhemligheten bara för att några inte orkar masa sig upp ur sängen. Hellre färre röster än felaktiga röster.

  Vill man öka valdeltagandet så får man försöka nå ut till medborgarna. Information vill vara fri, så ge ut det då. Hur mycket kampanjer och debatter har vi haft inför EU-valet? Alldeles för lite enligt min mening.

 17. Det är inget bra förslag, tyvärr. Dock skulle jag personligen vilja att ett system där man som vanlig medborgare kan rösta i de frågor som ni röstar om i riksdagen och på sätt tydligare visa opinionen om vissa specifika frågor fanns. Som det är nu finns begränsat utrymme för vanliga medborgare att påverka i sakfrågor utan vi kan endast påverka den stora inriktningen och det endast var 4:e år. De enorma demonstrationerna mot FRA-lagen är ett riktigt bra exempel där opinionen körs över i en sakfråga och där ett system för att lyssna på folkviljan hade kunnat göra skillnad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s