De vill stoppa torrenttekniken

Efter Pirate Bay-domen jagar Antipiratbyrån nu fler torrentsajter. Budskapet är att de måste radera samtliga torrentfiler som pekar mot upphovsrättsskyddade verk. Att sociala medier, som torrentsajter eller streamingsajter, inte kan hålla full koll på användarnas bidrag är uppenbart, så Antipiratbyråns linje är i praktiken att torrentsajter som sådana ska stoppas. Så mycket betydde pratet om att de inte vill bekämpa tekniken.

Pirate Bay-vittnet och KTH-professorn Roger Wallis anser i en debattartikel att Student Bay borde vara laglig. Författare till studentlitteratur kan få betalt genom att skolorna som nyttjar deras verk betalar licensavgifter. Licensavgiften betalas antingen inom ramen för skolbudgeten eller av studenterna i form av en kursavgift.

Advertisements

8 thoughts on “De vill stoppa torrenttekniken

 1. Dessutom är väl en betydande del av den svenska kurslitteraturen skriven på betald arbetstid av anställda vid svenska universitet.

 2. Noter att det ska ta bort allt upphovsrättskyddat material. I Sverige innebär det allt material. Även om upphovsmannen gett sitt tillstånd eller laddat upp materialet själv tänker apb alltså polisanmäla om det inte tas bort.

  Tala om att försöka döda en teknik

 3. Det är bara att titta på Warner Media Groups våldtäkt på Youtube där dem vill ha bort ljudet på massor av filmer. Tom. filmer som dem inte har rättigheterna till eller som är fair use, så ser man hur bra verklighetsförankring dem har. Jag har för mig att typ 20% av skivbolagens budget är till för just IFPI och liknande ändamål och det enklaste för att få mer pengar i kistan för skivbolagen vore om de la ner IFPI. Men det lär ju inte hända, då dem tror att dem kommer att gå i konkurs då. :)

 4. Heh, APB verkar lida av förtidig utl——, tar ut allt i i förskott helt enkelt innan lagakraftvunnen, eftersom dom hoppas på skrämma diverse “torrent sajter” till “rätta” då dom inte kan så mycket om lagen.

  Sen får allting motsatt effekt, pga hur människor mest är.

  Studentbay skulle kunna vara laglig. Per Wallis, och STIMs, logik skulle den kunna fungera alldeles utmärkt för just upphovmännen. Allt som krävs är egentligen att biblioteket, eller författarförbundet om man så tycker, tar över administrationen om trackern. Sen sajter som, studentbay eller gratiskurslitteratur.nu eller what not, skulle inte spela någon roll så länge alla sajter använder just den legala trackern.

  Upphovsmännen skulle antagligen tjäna mer, eftersom distributionen av biblioteksersättningen, i det här fallet gällande student litteratur (som trots allt inte är så där mäkta populärt utanför “skolväsendet”), skulle utgå utifrån en centralt administrerad tracker. (Att diverse utländska författare skulle bli lidande, pfft, Svenska författare får ju inte ett skit av utländska bibliotek …)

 5. …och om några år, närmare bestämt 2011 om Ask får som hon vill, så kan utländsk polis agera på svensk mark med full rätt att använda våld, dvs Hollywood skickar sina snutar hit och kör lite waterboarding på de som driver torrentsiter som inte stänger ner frivilligt.

 6. Anders, “…och om några år, närmare bestämt 2011 om Ask får som hon vill, så kan utländsk polis agera på svensk mark med full rätt att använda våld, dvs Hollywood skickar sina snutar hit och kör lite waterboarding på de som driver torrentsiter som inte stänger ner frivilligt.”

  Du menar tillskillnad från hur det fungerade under sossarna när CIA hade frirulle mest hela tiden?

  Det Ask vill, om jag fattat det rätt, är att polisen inom EU ska ha rätt att agera inom EU. Polisen. Inom. Eu.

  Problematiken skulle inte vara Hollywood (ty dom flesta rationella individer har inget till övers för just “Hollywood”), utan Frankrike, och “Frankrikes” rätt, under personer som Herr Sarkozy.

 7. Helt sakligt är det inte tekniken de vill stoppa utan nedladdning av upphovsrättsskyddat material som sker mot upphovsmannens vilja.

  Om vi nu ska vara korrekta och det kan vi väl vara. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s