Oppositionens ledamöter gömde sig bakom en pelare

Det franska parlamentet röstade för några veckor sedan nej till att stänga av fildelare från nätet. En upprörd majoritetsledare har nu förklarat varför förslaget föll.

UMP-ledamöterna var så säkra på sin sak att större delen av dem inte ens brytt sig om att masa sig till omröstningen. Det var ju mitt i påskveckan.
Men när rösterna räknats i den glest besatta kammaren kom chocken: oppositionspartiet Socialisterna hade vunnit omröstningen. Hadopilagen hade fallit med 21 röster mot 15.
UMP:s gruppledare Jean-Francois Copé beskyllde indignerad oppositionen för att ha kuppat bort lagen genom att låta ett gäng ledamöter “gömma sig bakom en pelare” och hoppa fram till omröstningen.

DN

Ännu märkligare blir det när man läser vidare hos Anais. Att ledamöter inte är på plats i tid till voteringarna förekommer frekvent även i Sveriges riksdag, men att gömma sig i kammaren och hoppa fram i sista sekunden inför en omröstning är en taktik som Sahlin hittills inte har använt.

Advertisements

6 thoughts on “Oppositionens ledamöter gömde sig bakom en pelare

 1. Ändamålet, att värna folks frihet – helgar medlen, att gömma sig bakom pelare :-)

  Du skriver att Sahlin inte hittills använt denna taktik. Menar du att Reinfeldt använt denna taktik? :-)2

  Förresten, har den där Georgi (BBB) inte hörts av igen? Ynkligt om han inte hört av sig…

 2. Det har kommit fram i efterhand var de verkligen gömde sig: bakom _draperier_, inte pelare… Vad sägs om den svenska riksdagens kammare, förresten? Finns det goda möjligheter att gömma sig?

 3. Anaïs:

  Jag klarar inte att kommentera på din blogg(Kanske är du glad för det?), det verkar som om du har stenhård säkerhet där…

  Jag lyssnade på några inslag från:
  http://www.u-m-p.org/site/index.php

  Nu kan jag inte franska men nog får man säga att det är schwung i retoriken där!

  I den svenska riksdagen kan väl ledamöterna springa in från angränsande sammanträdesrum. Politiken skulle bli roligare med lite mer sådan olydnad.

 4. HansJ: Jag har bara vanlig kommentarsgranskning… Men det finns någon blogg jag aldrig heller kan kommentera på pga något strul… haha! Ja, schwung är det!

 5. Om mänskliga rättigheter (principen om att bli betraktad som oskyldig tills motsatsen bevisats) ställs mot principen att inte gömma sig på det viset – tja, nog för att det kan vara lite fulspel, men mänskliga rättigheter väger extremt mycket tyngre än den principen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s