Telekompaketet: Något slags kompromiss

Ministerrådet tycks ha nått en kompromiss om hur tilläggen 138/46 och 166 i telekompaketet ska hanteras.

Kompromissen som framförhandlades i går kväll mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet och antogs av medelsstaternas EU-ambassadörer idag, om EU:s nya telekompaket, betyder att den som blivit avstängd från exempelvis sin internetleverantör kan få sin sak prövad av domstol. Det förhållandet gäller redan idag men syftet med kompromissen från Europaparlamnetet sida var att stoppa ett kommande franskt lagförslag som skulle ge en speciell myndighet och inte en domstol möjligheten att stänga av en person från Internet.

Europaportalen

Så kompromissen går alltså ut på att i efterhand få avstängningen av ett internetabonnemang prövad i domstol, något som redan är möjligt i dag?

Vid första anblicken ser det ut som ett ganska obetydligt skydd, samtidigt som EU etablerar sin rätt att styra detta politikområde. Ett försumbart plus och ett stort minus.

Förhoppningsvis kommer snart mer detaljerad information.

Advertisements

6 thoughts on “Telekompaketet: Något slags kompromiss

 1. Ååh, så vänligt. Man får alltså rätt att försöka att i efterhand bevisa sin oskuld efter att man befunnits skyldig av en icke-domstol.

  Man slutar aldrig förvånas över generositeten hos denna maktelit av politiker och upphovsrättsindustri i skön förening!

  Nu när detta en gång genomförts kan vi väl köra det spåret genom hela rättsväsendet? Skyldig utan domstolsprövning tills motsatsen bevisats är ju så mycket *effektivare*. Då kan vi säkerställa att folk inte bråkar, håller sig långt bort från några gråzoner och i allmänhet inte ifrågasätter industrin ( för då riskerar man ju att åka dit).

  Herre gud, vad har det tagit åt våra politikers sinne för rättssäkerhet?

 2. Detta förstör medborgarrättstanken – att Internet bara ska vara en arena för kommersiella supermakter, såväl som politiska, kommer att leda till både väljarflykt och köpstrejk (och den kommer inte bara att bero på minskad köpkraft).

  Folk är trötta på att reduceras till viljelösa konsumenter som blir matade med vad som bjuds – och inte får välja själva. Konsumenten förlorar makt och kontroll – den tas över av de stora kommersiella aktörerna.

  Det de flesta önskar är kvalitet, mångfald, interaktivitet och absolut att nätneutraliteten upprätthålls, så att de själva kan ströva fritt och välja själva – av det internationella rikhaltiga som finns.

  När det gäller konsumenträtten så försvagas den ju kraftigt – det blir samma som när man införde ‘avreglering’ på el etc.

  Det blir dyrare – krångligare – sämre service – och när det gäller nätet – svårtillgängligare. Murar mellan människor byggs upp.

  Människor kommer också att känna sig övervakade och det om något skapar avståndstagande, till skillnad från det deltagande som finns idag.

  Det blir tystare helt enkelt.

  Bara Makten som talar.

 3. Den här kompromissen är betydligt sämre än att tilläggen inte lagts till från början. För oss i Svergie är den dessutom sämre än att telekompaketet inte röstafes igenom alls. Det här förstör mina näst sista förhoppningar om demokrati i EU. Den ena förhoppning jag har kvar är att de korkade stofiler som fyller rummen i EU byts ut mot piratpartister.

  Det hela får mig att tänka på en sång Tage Danielson sjöng i “Under dubbelgöken”, om politiker som varit med för länge. “Det är proffsen som gör så att rosorna dör, ge mig hellre en glad amatör.”

 4. På vilket sätt är det en kompromiss att vända betydelsen av tillägget? Kan någon förklara det för mig? Jag ser inte att sidan för demokrati fick någonting alls?

 5. Som vanligt – demokratin körs över – och det är ju enkelt i EU eftersom parlamentet inte är lagstiftare – dessutom låter de sina egna rapportörer köra över och sälja ut vad som röstats igenom i parlamentet – dels 166:an som segrade i sept 2008, dels 138:an som segrade 21 april 2009.

  Så jag menar – det är ju ingen demokrati – och då går det så här.

  Och vi har redan en paramilitär säkerhetspolis i och med att SÄPO givits rätt att spana igenom FRA som ju är Försvarets Radioanstalt.
  Det var det sista jag läste i alla fall.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s