Telekompaketet: 138:an klarar sig, men vänstern har dödat 166:an

Det var varit svårt att följa utvecklingen kring telekompaketet de senaste dagarna, men nu har bilden klarnat. Tillägg 138 om att misstänkta fildelare inte ska kunna stängas av från nätet ingår utan större förändringar i den kompromiss som Europaparlamentet nu ska fatta beslut om. Det är bra, även om jag har vissa synpunkter på att EU överhuvud taget reglerar detta.

Samtidigt har vänsterpartierna i Europaparlamentet – (V) och (MP) – förstört möjligheterna att få igenom tillägg 166 om att rättsliga åtgärder mot aktörer på internet måste vara proportionerliga. Henrik Alexandersson förklarar.

Advertisements

5 thoughts on “Telekompaketet: 138:an klarar sig, men vänstern har dödat 166:an

 1. Nja. Det är kanske inte helt rättvist att skylla allt på (v) och (mp). Om Fjellner hade ansträngt sig lite mer kunde han (eller varför inte någon annan från EPP?) ha lagt 166:an i god tid. Nu lades förslaget 22 timmar före deadline till tabling office och Fjellner själv reste bort – bara hans assistent fanns kvar på hans kontor, och en massa nätaktivister försökte desperat att få dit tillräckligt många MEPar för att skriva på i tid. Är det verkligen (v) och (mp) som förstört allting?

 2. Intressant att lyssna till debatten i EU i dag (som sändes simultantolkad). Känns som man förstår mer hur EU tänker när Internetanvändare konsekvent benämns som “konsumenterna”.

 3. Har också lyssnat en stund på debatten i EU-parlamentet.

  http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?language=sv

  Det är mycket tal om hur bra det här är för telekomindustrin, medans frågan hur det påverkar grunderna och förutsättningarna för demokratin i våra samhällen allt som oftast lyser med sin frånvaro.

  Man kan tro att huvuddelen av EU-parlamentarikerna är valda och avlönade av telekomindustrin och inte oss EU-medborgare.

  Det var till och med en engelsk EU-parlamantariker till pajas som ondgjorde sig över alla mail från oroade medborgare som han hade fått i denna fråga. Han kallade dem för SPAM och menade på att de var lätta att radera.

  Vill han att det skall stå 1 000 personer utanför parlamentet och bombardera honom med minst lika många ruttna ägg, eller vad?
  De ruttna äggen går inte att radera.

 4. Det hela får mig att tänka på en gammal hederlig Hasse å Tage låt:


  Vad han vill, å vad han tror på, innerst inne i sin själ
  Vet man ej, han vill bli stor på, att för evigt verka vilja väl
  Inget högre politiskt förnuft, drives upp i kansliernas drivhusluft
  Det är proffsen som gör så rosorna dör, ge mig hellre en glad amatör

  Jag vill ha fler politiker med tydliga ställningstaganden, som säger vad de vill och accepterar att bli inröstad eller bortröstad för det. Det börjar bli ganska tröttsamt med politiker som bara bryr sig om vad folk verkar se och märka innan ett val.

  Mer personval, mindre blockpolitik och ge oss medborgare (inte “konsumenter”) en möjlighet att starta folkomröstningar när saker är helt åt helvete.

  Alla heder åt dig Karl för en tydlig ståndpunkt FÖR medborgerliga rättigheter.

 5. “Man kan tro att huvuddelen av EU-parlamentarikerna är valda och avlönade av telekomindustrin och inte oss EU-medborgare.”

  Det handlar inte om “telecomindustri”, det handlar om (amerikansk) mediaindustri som har satt klorna i politikerna både på hemmaplan och i EU

  “Så vill mediejättarna blockera svenska internet”
  (071006)
  http://www.frendo.se/remisser0710.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s