Arnold vill ha Open Source-böcker i skolan

Arnold Schwarzenegger söker efter innovativa sätt att skära bort kostnader från Kaliforniens ansträngda budget. Ett förslag som guvernören arbetar med är att göra utbildningen, som står för 40 procent av delstatens utgifter, billigare genom användandet av öppna skolböcker – alltså skolböcker som består av material som är fritt för alla att använda.

Till att börja med handlar det om läroböcker i matematik och naturvetenskap. Skollitteratur är ett känsligt ämne i Kalifornien där religiösa och politiska grupper bråkar om hur skolan ska beskriva världen. En bok med öppen licens i samhällsvetenskap skulle omedelbart bli kontroversiell.

Öppna licenser för skolböcker skulle vara av stort värde när grundarbetet väl är gjort. Då kan vem som helst uppdatera böckerna och konkurrera med nya, förbättrade versioner. Frågan är bara hur lönsamt projektet är för den som ska bära det tyngsta lasset och redigera ihop den första versionen av en bok som sedan alla är fria att kopiera, förändra och sälja vidare.

Advertisements

3 thoughts on “Arnold vill ha Open Source-böcker i skolan

 1. Jag tror att vår käre terminator är något riktigt intelligent på spåret.
  För det första så kommer kostnaden för Kalifornien att minska på samma sätt som kostnaden för läkemedel minskar när patent går ut. Det är relativt trivialt att räkna på kostnadsbesparingarna när man vet kostnaden för nuvarande system.
  För det andra kommer kvaliteten öka på materialet då uppdateringar kan införas blixtsnabbt och kostnadsfritt/låg kostnad.
  Fler människor kommer kunna läsa materialet och komma med korrektur.
  För det tredje så kommer det lägga grunden till en teknisk utveckling av läromedlen. man kan tänka sig matte program på webben som rättar eleven automatiskt. När ursprungsdata är fri så blir det lättare att fortsätta med utveckling.

 2. UPPDATERING.
  Jag diskuterade detta inlägg med några kollegor på lunchen. En av dem kom med en god idé. Varför sätter du inte riksdagens utredningstjänst i arbete med att utreda kostnaden och vinsten med detta förslag?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s