Vi måste vara betydligt bättre än oppositionen för att vinna

I senaste Sifo har vänsterblocket återigen skaffat sig en knapp ledning. Opinionen brukar vara näst intill omöjlig att förutse, och det är nästan lika svårt att förstå opinionssvängningarna i efterhand. Jag gör ändå ett försök.

Grundläget i svensk politik är att vänsterblocket av tradition är något större än alliansblocket. Så har det sett ut i årtionden. För att alliansen ska få ett övertag måste vi vara betydligt bättre än oppositionen. I valet 2006 hade vi en mer trovärdig jobbpolitik än socialdemokraterna samtidigt som jobben stod överst på väljarnas lista över viktiga frågor. Väljarna hade dessutom tröttnat på Göran Persson, och socialdemokraternas långa maktinnehav hade gjort dem till en politisk adel. En önskan om fler i arbete och en utbredd uppfattning om att socialdemokraterna suttit vid makten för länge gav alliansen en knapp majoritet på valdagen.

Efter valet återvände väljarna till socialdemokraterna, och trenden förstärktes av att de som är allmänt missnöjda alltid går till oppositionen. Finanskrisen gjorde den ekonomiska politiken mer allvarsam, och Anders Borg uppfattas som en stabil kapten i oroliga tider. Vänsterns regeringsalternativ var oklart, och vem vill vara beroende av Lars Ohly och Peter Eriksson i kristider? Alliansen gjorde en rekordsnabb återhämtning och gick ikapp oppositionen.

Vad vi ser nu är en avintensifiering i politiken. Krisen framstår inte som akut och osäkerheten är mindre. Behovet av en stabil ekonomisk politik upplevs inte som lika avgörande som för några månader sedan. En mindre akut situation innebär att en större andel av väljarna slentrianröstar, vilket gynnar socialdemokraterna. Detta i kombination med att vänsterblockets oenighet har exponerats något mindre de senaste månaderna gör att socialdemokraternas väljarstöd stabiliseras.

Bland unga väljare har vi i alliansen uppförsbacke.

Det är bland de unga väljarna som oppositionen har ett rejält övertag, faktiskt med hela 40 procentenheter. Regeringen samlar bara 25,2 procent av de unga under 30 år medan oppositionen får 66,7 procent, alltså två av tre väljare.

Svenska Dagbladet

Bland de unga är miljöpartiet dessutom näst största parti.

Frågan är i vilken utsträckning de unga väljarna kommer att stanna kvar i vänsterblocket när de börjar jobba och tjäna egna pengar.

Jag tror inte att integritetsfrågorna har varit avgörande för de två tredjedelar av de unga väljarna som väljer oppositionen. Den som tycker att ett fritt internet är den viktigaste politiska frågan röstar inte på Thomas Bodström.

Vilken blir då slutsatsen? Att vänsterblocket av tradition är starkt i Sverige, och om vi ska vinna nästa val räcker det inte att vi är något bättre än oppositionen. Vi måste vara betydligt bättre.

Advertisements

9 thoughts on “Vi måste vara betydligt bättre än oppositionen för att vinna

 1. Det är helt rätt att många unga valde oppositionen på grund av integritetsfrågor. Personligen såg jag Thomas Bodström som ett stort hot mot det fria samhället vi lever i. Tyvärr visade det sig att Aliansen var precis lika kåt på övervakningssamhället som Bodström är. Jag har blivit häcklad mycket för min naivitet att tro att folk som kallar sig liberala faktiskt inte stod i begrepp att genomföra samma politik som jag hjälpte till att rösta bort.

  Det tragiska här är att det finns bara ett missnöjesparti att vända sig till. Jag tycker inte om enfrågepartier, men piratpartiet är verkligen det enda parti som tar den här frågan på tillräckligt stort allvar och det är tragiskt.

  Vad gäller piratkopiering så är det självklart fel, men majoriteten piratkopierar inte för att det är gratis utan för att det är bekvämt. Man kan se på vad man vill när man vill hur man vill. Mediebolagen har haft ett årtionde på sig att skapa ett lagligt alternativ, men de lägger pengarna på att jaga sina kunder istället. Ska verkligen staten ägna sig åt att skydda dessa bolag eller borde den jobba i andra ändan och värna om konsumenterna och på så sätt tvinga fram lagliga alternativ?

  Det är säkert en genrationsfråga. De äldre politikerna begriper inte fildelning och lobbyverksamheten som bedriver linjen att det inte går att konkurera med gratisalternativ har slagit igenom. Vi vill betala för oss, men vi kan inte.

  För att återgå till huvudfrågan. Nästa val blir mycket intressant, jag vet inte hur det kommer att sluta, men jag vet att alliansen har tappat en stark chans till nästa mandatperiod genom att driva igenom Bodströms politik. River ni upp IPRED och FRA, accepterar att ni gjorde fel, då kommer ni att få en hel generation på er sida.

 2. Varför skulle man inte rösta på Bodström? Hellre socialdemokraterna, som man vet var man har, än Alliansen – som sviker sina kärnväljare, alternativt hugger dem i ryggen.

 3. @Mattias

  Socialdemokraterna ärliga?

  Visserligen kan man inte försvara (M) “backstabbing” *tar sig åt ryggen och grinar illa* men man kan ju hoppas att de kan vända och bli mera i takt med tiden.

  När det gäller (S) så tror jag de är mera “ingrodda” integritetsmotståndare helt enkelt genom att de varit det “statsbärande partiet”. Se bara på deras historia med åsiktsregistering osv.. Där är det mera att prata om integritet för att få makten och sen göra tvärt om.

  Alliansen och (M) kan nog vända om/när de ser “Bodströms-samhällets” nackdelar.

  Att som nu med datalagringsdirektivet säga “vi har inget alternativ än att genomföra Bodströms tokigheter är lite fegt och det blir första testet för oss väljare att se vartåt det lutar.

 4. Jag litar inte på sossarna över huvud taget, men jag litar på vänsterblocket mer än fascisterna i högerblocket. I vänsterblocket finns det iaf ihärdiga motståndare till övervakningssamhället (v och mp) till skillnad från högerblocket där alla partierna är precis lika övervakningskåta, ledda av moderaterna. Och även om det finns individuella motståndare som dig själv (du är väl den enda som är kvar nu för tiden) så kan man inte lita på att deras principer betyder något när de röstar. Du själv är ju ett utmärkt exempel på det.

  Själv röstar jag på piratpartiet, då vet man iaf med 100% säkerhet att rösten inte bidrar till mer övervakning.

 5. Sossar är sossar. (M) är ideologiska förrädare. Det är en stor och oförlåtlig skillnad.
  Piratpartiet bör snarast ses som en demokratisk räddningsaktion.

 6. Alternativet till att inte genomföra datlagringdirektivet är att gå till val på att inte genomföra det. Riksdagen svarar inför folket. Att säga vi vill inte men Bodström tvingar oss är bara ynkligt.

 7. Räknas Piratpartiet in i oppositionen, finns det självklara fördelar med att rösta på oppositionen om man bryr sig om integritetsfrågor. Faktum är att om det skulle gå att rösta “oppositionen” rakt av och partierna röstade som de gör i opposition, skulle jag starkt kunna överväga det. Samtliga partier har varit emot FRA-lagen i opposition, men bara miljöpartiet (tror jag) har varit det även i majoritet.

  Efter ett fantastiskt motstånd från alliansen mot FRA-lagen med EN röst, måste jag säga att PP är dem enda jag litar på inte kommer förhandla bort demokratiska fri och rättigheter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s