Junilistan kommer släpandes med bredbandsskatt

Junilistans toppkandidater har upptäckt att fildelningsfrågan engagerar många väljare, och har nu skrivit en debattartikel.

Tyvärr har de inget att tillföra.

Först kommer de dragande med förslag om en upphovsmannafond som ska finansieras genom bredbandsskatt. Sedan anser de att marknaden för distribution ska monopoliseras genom att webbplatserna för laglig nedladdning ska ägas att upphovsmännen själva.

Hur hade de tänkt hantera det faktum att internetanvändarna kanske föredrar andra webbplatser än de upphovsmannaägda? Och att människor även fortsättningsvis lär skicka filer mellan sig genom e-mail, chattprogram och mobiltelefoner?

Debattartikeln avslutas med påståendet att fildelning är stöld.

Om junilistan trodde att det här skulle rädda dem kvar i Europaparlamentet blir de nog besvikna.

Advertisements

9 thoughts on “Junilistan kommer släpandes med bredbandsskatt

 1. En fråga som genast dyker upp i min skalle är om jag kommer få betalt ur denna fond? Jag är trots allt programmerare. Eller kommer det enbart gälla kultur? Ska alla som lagt upp youtube filmer få betalt? Måste man registrera sig för betalning?

  Nä, detta är inget bra förslag. Bättre marknaden sköter det hela och lämna politiken till andra frågor.

 2. Junilistan föreslår en nationell särlagstiftning, en extra skatt och en monopolkapitalistisk kontroll över kulturen. Och eftersom Junilistan är ett “EU-kritiskt” parti kan detta inte klubbas i EU utan måste först införas i Sverige. Därefter ska detta exporteras till övriga EU-länder… Ett synnerligen ovanligt genomtänkt förslag för att komma från Junilistan…

 3. Om jag förstår Vänsterpartiets och Junilistans lösning ligger det på rättighetshavaren att bygga upp en nedladdningssajt som finansieras via bredbandsavgift (Junilistan) eller i Vänsterpartiets förslag (digitalt bibliotek) (via skatt, budgeten).

  I USA ligger lösningen på hemsideägaren. I lagstiftningen: Fair Use (allt sker utan pengar (non-profit) men rättighetshavaren kan stämma i efterhand). Lagstadgad webbradioavgift på 1000 kronor där pengarna går till distributören, rättighetshavaren. I Sverige är avgiften 20000.

  Om webbradio: kolla Live365, min radiostation: Radiote.

  Alltså: underlätta för entusiasten. Ingen bredbandsavgift, ingen skatt.

  Det är rättighetshavaren som får minder betalt (tarifftak via lagstiftning).
  Det är rättighetshavaren som inte får betalt (Fair Use via lagstiftning).

  Om det funkar i USA (Fair Use, tarifftak) så bör det funka i Sverige.

  Undertecknad är motståndare till “Fri fildelning” och socialdemokrat (överens med den socialdemokratiska riksdagsgruppen som i sista röstningen stod på Alliansregeringens JA till Ipred)

  Detta är min privata lösning – Fair Use, tarifftak (och skyddsperioder liv plus 10 år respektive samma som idag på inspelningar 50 år).

 4. Hmmm …

  Jag skriver en bok.
  Jag lägger upp den på nätet.
  Jag väntar på pengarna …

  … men pengarna kommer inte, därför att administrationen kring “anmälan om UF-slant” (blankett D75/6, inklusive folder M654) och “noncommon creative creativist license” (blankett PZQ9933-77644-5553-X) drar ut på tiden … därför att det inte gick att anmäla sig online …

  Så det slutar med att jag likt förbaskat känner mig bestulen av mina kunder – förlåt, mina tjuvar! Eller okej då, jag menar Ricky-boy med anhang!

  (Det lättaste skulle vara om vi kunde få Microsoft/Ubuntu/Linux/Mac att innan uppladdning sker visa en liten ruta med “Vill du ha betalt? – Ja, Nej, Avbryt” :) )

 5. Man kan ju inte annat än att le. Det här är ju så dumt att man tror att det är en socialdemokrtisk PR kille som junilistan anlitat. Snacka om att skjuta av sig båda fötterna.

  • Hei! Du kjenner meg ikke, men koemmr til e5 ff8lge med pe5 bloggen din. Er i sf8knadsprossessen med e5 sf8ke til middlesex, se5 er spennende e5 ff8lge med pe5 din opplevelse Lykke til, og dette ge5r nok kjempebra!

 6. Tillägg: Miljöpartiet kan tänka sig reklamskatt för att finansiera “Fri Fildelning” om man skall tro Dagens Nyheters intervju med Mp:s etta på EU-valsedeln (23 maj 2009). Junilistan – bredbandskatt, Vänsterpartiet – (skatt, budgeten) och Miljöpartiet (reklamskatt).

 7. Minata, föga förvånande.

  Samtidigt anklagar MP Piratpartiet för att inte köra miljöbilar, när partiet i sig inte ens äger några bilar :P

  Miljöpartiet är mest tragiska…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s